ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Franciaország

Franciaország egyike az Eurovíziót alapító országoknak, 1956 óta versenyeznek. 5 alkalommal is tudtak nyerni, ám legutóbb erre 1977-ben került sor. Előadóik eredményei nagyon vegyesek, ám Barbara Pravi tavaly egy előkelő ezüstérmet vihetett haza. Erre legutóbb 1991-ben került sor. Idén Alvan és Ahez veszi kézbe a mikrofont, hogy elkápráztassa a nézőközönséget és lehetőleg egy újabb szuper helyezést érjen el a franciáknak – daluk a Fulenn címet viseli, ami magyarul szikrát jelent.

Alvan egy több hangszeren is játszó, elektronikus zenében utazó előadó, míg az Ahez egy lányokból álló vokál-trió. Mindannyian a franciaországi Bretagne-ból származnak, daluk is ilyen nyelven szólal meg.

A 29 éves Alexis Morvan-Rosius, vagy művésznevén csak Alvan szereti több különböző stílust keverve kialakítani saját zenei palettáját és bár az elektronikus hangzásvilág dominál dalaiban, többféle hagyományos elem is megjelenik (például a kántálás).

A 2018-ban alakult Ahez egy francia vokál-trió, tagjai: Marine Lavigne, Sterenn Diridollou és Sterenn Le Guillou. Tanulmányaik során mindannyian tanulták a kan da diskan hagyományos bretagne-i ének stílust. Nevük, az Ahez egy mitológiai lény nevéből jön, Ahesből. Dalaik is főként születési helyük mitikus lényeinek történeteit mesélik is.

Alvan és Ahez 2021 nyarán találkozott egy rennes-i bárban. Eldöntötték, hogy együtt indulnak a 2022-es francia válogatón, melyet végül meg is nyertek – mind a közönség, mind a zsűri döntése alapján képviselik az országot. Érdekesség, hogy 1996 óta ez az első eurovíziós dal, mely bretagne-i nyelven fog megszólalni. Céljuk megmutatni, hogy a hagyományok nem múltban ragadt dolgok, hanem a jelent is folyamatosan alakítjuk.

„Induljunk! Az erdők sötétségében csírázik az éj, a csillagok feltűnnek a nyugtalan suhogások közben. Egy női alak táncol a fáklya fényében, nem figyelvén a vadállatokra, táncolok. A tüzet a kéjjel teli tekintetükből lopom és egy dallá formálom. Az ördöggel táncol, na és? Az ördöggel táncolok, na és?”

Kedvenceim egyike az idei francia dal. Annyira misztikus, de mégis mai hangzásvilágú, hogy rögtön megfogott. Automatikus döntős ország lévén a kieséstől félniük nem kell, ám vannak kételyeim, hogy Barbara tavalyi 2. helyezését nem fogják tudni hozni, egy top 10-t viszont megérdemelnének. Ti mit szóltok a Fulennhez? Szeretitek az elektronikus zenét?

https://www.youtube.com/watch?v=CO07xLUlK2g

(eurovision.tv, wikipedia.org)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Franciaország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top