ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Horvátország

Horvátország önálló országként 1993-ban debütált az Eurovízión, habár horvát előadók már vettek részt korábban is a versenyen, Jugoszlávia részeként. Legjobb eredményük a kétszer is elért 4. helyezés (1996 és 1999). A 2004-ben bevezetett elődöntős rendszer óta többször estek ki versenyzőik az elődöntőből, mint ahányszor sikerült elcsípniük a finálét. Legutóbb 2017-ben Jacques Houdeknek köszönhetően jutottak a döntőbe, ott pedig a 13. helyen végeztek. Tavaly Albina épp, hogy csak lecsúszott a döntőről, a 11. helyen végzett elődöntőjében. Idén Mia Dimšić-en a világ vagy legalábbis a horvátok szeme, dalának címe pedig a Guilty pleasure (Bűnös élvezet).

Az 1992-ben született Mia zenei karrierje 2014-ben kezdődött, amikor a Džentlmeni együttes elhívta magával egy amerikai-kanadai, főként a horvát diaszpórának szóló turnéra. Nem sokkal azután, hogy a koncertsorozat befejeződött, Mia elkezdett saját dalokat írni – 2015 végén jelent meg első szerzeménye, mely a Budi mi blizu (Maradj a közelemben) címet kapta. Ezt követte 2017 tavaszán első önálló albuma, a Život nije siv (Az élet nem szürke). Lemeze több héten keresztül vezette a horvát lejátszási listákat, sőt, platinum-státuszt is elért. Az elmúlt évek során összesen 6 olyan dala volt, amely a slágerlisták élére juttatta a fiatal énekesnőt.

Zenealkotás közben olyan előadók inspirálják Mia-t, mint Norah Jones, Kacey Musgraves vagy éppen Taylor Swift. Hiába mindössze 29 éves az előadó, már megjelent memoárja, mely a Cesta Do Sna (Út egy álomhoz) címet viseli.

2021 decemberében jelentették be, hogy Mia is a Dora 2022, a horvát nemzeti válogató kiválasztott előadói között van. A február 29-én tartott döntőben az énekesnő mind a közönségnél, mind a zsűrinél tarolt – így egyértelmű volt, hogy ő fogja képviselni a horvátokat a 2022-es Eurovíziós Dalversenyen.

Mia dala a Guilty Pleasure (Bűnös élvezet) címet viseli, mely elmondása szerint egy párkapcsolat mindennapjairól szól. Arról, hogy milyen emberi döntések születnek és mennyire vagy egyedül az adott kapcsolatban. Szükség van szerelemre, de az is kérdéses, hogy hogyan tekintesz másokra, amikor már kapcsolatban vagy.

„Bűnös élvezet. Múlt éjjel rólad álmodtam. Felkeltem, de nem voltál itt. Sorban ez volt az ötödik éjjel, melynek álmát senkivel nem osztanám meg. Jelzés nélkül érkeztél kora reggel, az időzítés sosem volt az erősségünk. Az egyetlen szuvenír, amit hoztál az az, hogy bűnösnek érzem magam. Vele voltam, de te vagy a titkos kincsem. Ő odaadó, de te vagy a bűnös élvezetem. Igen, vele vagyok, ez a valóság, drágám. Gondolom a vicc már többé nem vicces. Vele vagyok, míg a halál el nem választ, de ezt nem a szívem diktátlja. Vele vagyok, de fejemben hangosan hallom, hogy mindig jössz és azt mondod: elfutnál, elfutnál velem?”

Tavaly vérzett a szívem Albina kiesése miatt, de idén reménykedek, hogy Miának sikerül a döntőbe juttatnia a horvátokat a Guilty Pleasure-el. Szeretem a dalt, kellemes hangzású, tartalommal megtöltve, ami persze, mi más lenne, mint a szerelem. A döntő meglehet, de ott a ponttábla jobb felén fognak végezni. Ti szeretitek Mia dalát?

https://www.youtube.com/watch?v=4mTLfWMSNtw

(eurovision.tv, eurovisionfun.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Horvátország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top