ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Írország

Az írek 1965 óta aktív résztvevői az Eurovíziónak és mindössze kétszer kényszerültek kihagyni a versenyt (1983 és 2002). Még mindig ők büszkélkedhetnek a legtöbb győzelemmel (7), ám Svédország a nyomukban van a maga 6 aranyérmével. Egy rekord megdöntésére azonban kevés esélyt látok: Írország az egyetlen olyan ország, mely zsinórban háromszor is képes volt nyerni (1992-1993-1994), sőt egy év kihagyás után, 1996-ban újra. Az elődöntős rendszer óta azonban nem mondhatóak túl sikeresnek, hiszen mindössze két top10-es helyezésük van 2004 óta. 2021-es kiválasztottjuk Lesley Roy volt, aki elődöntője utolsó, 16. helyén végzett.

Az idei torinói versenyen a mindössze 23 éves Brooke próbál szerencsét, dalának címe a That’s rich (ez egy kifejezés, mely arra utal, hogy a kritikus megjegyzést tevő sem különb attól, akire teszi a megjegyzést), én Te mondod?-ként fordítanám.

Brooke Scullion 1999 márciusában született. Középiskolás tanulmányai alatt több híres musicalben is szerepelt, olyanokban, mint a Fame, a Mamma Mia! vagy az Apáca Show. Az Egyesült Királyság The Voice tehetségkutatójának 9. szériájában (2020) tűnt fel először. A meghallgatáson mindegyik zsűritag úgy döntött, hogy szeretné látni az előadót az élő adásokban is, végül azonban Meghan Trainor lett Brooke mentora. A műsor végén az előkelő harmadik helyen végzett. A That’s rich mellett 2020-ban jelent meg első dala, mely az Attention (Figyelem) címet viseli.

2022 januárjában derült ki, hogy Brooke is az ír válogató 6 kiválasztott előadója között van. A február 4-én tartott nemzeti döntőn a nemzetközi zsűrit és a szavazóközönséget is megnyerte, ám a stúdióközönség az utolsó előtti helyre rangsorolta az énekesnőt. Összességében azonban 28 ponttal így is ő nyerte meg a válogatót, így megszerezve a jogot arra, hogy Írországot képviselje Torinóban.

Brooke dala, a That’s rich egy olyan kapcsolatról szól, mely bár már véget ért, exe még mindig zaklajta. Megtudhatjuk, hogy volt párja nagyon egocentrikus volt és elnyomta barátnőjét, így Brooke lazán, csak így köszön el tőle a dalban: „Viszlát, bolond!”

„Vedd le a tükröt a faladról. Nem unod még a tükörképed? Unom már a hívásaidat kerülgetni, mindig te akarsz a figyelem középpontjában lenni. Már elegem van belőled. Ne küldj virágokat, mert csak elégetem mindet, aztán órák hosszat csak sírsz. Mindig is elnyomtál engem, de híreim vannak számodra. Azt mondod, hogy kihasznállak téged. Ezt pont te mondod, amikor te teszed velem?”

Írország dalait 2018 óta szívesen hallgatom és nagyon sajnálom, hogy sem Sarah McTernan, sem Lesley Roy még a közelében sem volt a továbbjutásnak. Az idei ballada-tenger üde színfoltja lehet egy ütős színpadképpel a That’s rich. Ez egy igazán mai, modern popdal, szerintem helye van a döntőben Brooke szerzeményének. Ti mit szóltok az írek dalához? Jól döntöttek?

(eurovision.tv, wikipedia.org)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Írország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top