ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Spanyolország

A spanyolok 1961-es debütálásuk óta folyamatosan minden évben részt vesznek az Eurovíziós Dalfesztiválon. Spanyolország a „Big Five” tagja 1999 óta (Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal és az Egyesült Királysággal együtt). Ez az öt ország a legnagyobb pénzügyi támogatója az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének, vagyis az EBU-nak. A „Big Five” tagjaként Spanyolország nem vesz részt az elődöntőkön, hanem automatikusan kvalifikálja magát a döntőbe. Spanyolországnak eddig két alkalommal sikerült megnyernie a versenyt, 1968-ban és 1969-ben. A győzelmek közül az utóbbi a hírhedt négyes döntetlen része volt. Viszont az elmúlt években nem igazán voltak sikereik a versenyen, 2005 óta Spanyolország mindössze kétszer jutott be a Top 10-be.

A nemzeti műsorszolgáltató a 2022-es megmérettetésre a Benidorm Fest segítségével, vagyis a Benidormi Nemzetközi Dalfesztivál felújított változatával választotta ki indulóját. Tizenhárom előadó és dal versengett három műsorban: két elődöntőben és egy döntőben. A egyik elődöntőben hat dal, a másikban pedig hét dal szerepelt, és ezekből négy-négy kvalifikálta magát a döntőbe. Az egyes fordulók eredményeit közönségszavazás és szakértői zsűri kombinációjával határozták meg. Végül január 29.-én a nemzeti döntőn megszerzett győzelmével Chanel érdemelte ki a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon való indulás jogát.

Chanel Terrero Martinez, művésznevén Chanel 30 éves énekesnő, színésznő és táncos. Kuba fővárosában, Havannában született, majd három éves korában családjával Spanyolországba költözött. Fiatal kora óta járt ének-, színész- és balett órákra. Színészi karrierje számos televíziós és moziszerepet foglal magában, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ezek mellett színpadi musicalekben is szerepelt, mint például a Mamma Mia! vagy a Flashdance. Táncosként részt vett többek között a 2010-es MTV Europe Music Awards-on Shakira fellépésében. Zenei karrierje pedig még csak most kezdődött, hiszen nemrég jelent meg debütáló kislemeze a SloMo.

Chanel a SloMo című pályaművel képviseli országát a torinói versenyen. A dalt írta és komponálta: Leroy Sanchez, Keith Harris, Ibere ​​Fortes, Maggie Szabo és Arjen Thonen. A SloMo visszafogottan indul, majd Chanel kinyilvánítja szándékát: „Let’s go!” – „Gyerünk!”. Innentől a kezdő másodpercek basszusa végig kíséri az első versszakot, majd lecsökken a refrénkor, ahol Chanel átveszi az irányítást. A SloMo egy nagyon karizmatikus dal, fülbemászó ritmussal és hatalmas energiával rendelkezik. A kétnyelvű reggaeton stílusú latin-amerikai hangzású popdalban Chanel spanyol és angol nyelven is énekel:

„Gyerünk! Anya megérkezett, a királynő, a kemény… Megőrül a világ ezzel a bulival, ha problémám van, az nem pénzbeli. Az összes apukát megőrjítem, mindig én vagyok az első, soha nem a második… Ne zavarodjanak össze Hölgyeim és Uraim, mindig készen állok tekerni a csípőt és szíveket törni. Ilyen csak egy van, nincsenek utánzatok. Ha nem hiszi el, meg kell mutatnom. Készítsen videót és nézze meg lassítva…”

A dalhoz Madridban forgatták a videoklipet, aminek kulcselemei a tánc, a bulizás és a jó hangulat. A forgatással kapcsolatban Chanel a következőket nyilatkozta: „Mindent beleadtunk, hogy sikeres legyen. Mindenekelőtt nagyon jól éreztük magunkat, és szerintem ez a képernyőn is látható lesz… Ez őrület. Kiskorom óta mindig is szerettem a videoklipeket, és elképzeltem, hogy ott lehetek a füst és a szél mögött… Most rajtam a sor, hogy megéljem ezt az álmot.”

A klip rendezője Pawla Casanovas szerint a produkció célja, hogy kiemelje Chanel tánctudását, és megmutassa, hogy milyen is egy igazán erős, független nő. „Ez egy szexi videó, csillogással, hihetetlen koreográfiával, szuper különleges díszletekkel…” – magyarázza Casanovas.

Chanel koreográfusa és színpadi rendezője Kyle Hanagami. Az amerikai koreográfus számos nemzetközileg elismert előadóval, többek között Jennifer Lopezzel, Britney Spears-szel és Blackpinkkel is dolgozott. Kyle Hanagami az Instagramján nyilatkozta: „Chanel, egy vadonatúj művész, akinek koreografálok Spanyolországban. Láttam őt az Instagramon, akkor még nem adta ki a zenéjét, nem állt mögötte hatalmas rajongótábor, de volt tehetsége és szenvedélye, ezért felkerestem, hátha segíthetek az álmai megvalósításában. Ez mind az ő álmából épült fel. Meg akartam mutatni, hogy egy nagyon tehetséges embercsoport képes valami igazán különlegeset alkotni, ha van bennük elég szenvedély.”

Mivel Spanyolország tagja az automatikusan döntős „Big Five” országoknak, ezért Chanel először a május 14-én rendezett döntőben fog fellépni.

https://www.youtube.com/watch?v=N3eiW6E0ldc

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, esctoday.com, eurovoix.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Spanyolország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top