ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Dánia

A 2023-as Dansk Melodi Grand Prix-t, azaz Dánia nemzeti döntőjét Reiley nyerte meg a Breaking My Heart című dalával, így hazáját képviseli majd a májusban Liverpoolban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon.

Reiley, tíz évvel azután, hogy Emmelie de Forest 2013-ban diadalmaskodott az Only Teardrops című dalával, májusban megkísérli visszaszerezni az Eurovízió trófeáját Dánia számára. Emellett Dánia közelmúltbeli eredményeit is szeretné szépíteni a versenyen – a dánok ugyanis 2019 óta nem kvalifikálták magukat az Eurovíziós nagydöntőbe.

Reiley a távoli Feröer-szigeteken született és nőtt fel. A közösségi média sztárja (TikTokon 11 millió követővel rendelkezik), 2021-ben adta ki debütáló kislemezét a Let It Ring címmel. A dal egy popsláger, amely az iPhone alapértelmezett csengőhangját dolgozza fel.

A dánok nemzeti döntőjén nyolc művész versengett a zealandi Arena Næstvedben. A zsűri és a közönség szavazatainak összesítését követően Reiley győzött Nicklas Sonne és Micky Skeel előtt a szuperdöntőben. Ugyan Reiley-t majdnem kizárták a nemzeti döntőből, miután Instagram-oldalán közzétette, hogy tavaly egy Szöulban megrendezett fesztiválon élőben előadta a „Breaking My Heart” című dalt, végül a dán köztévé azzal az indokkal, hogy dalának előadásával nem tett számottevő előnyre szert a többi versenyzővel szemben, végül engedélyezte részvételét a nemzeti dalválogatón. A dal egyébként Dél-Koreában is nagy sikert aratott, ahol felkerült a helyi slágerlistákra is.

A dán versenydalt Rani Petersen írta és komponálta a norvég Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet és a svéd Hilda Stenmalm közreműködésével. Reiley szerint a dalt egy általa megtapasztalt „toxikus” romantikus kapcsolat ihlette.

Az énekes kedvenc előadói közé tartozik Lizzo, Mimi Webb és Beyoncé, ezek alapján ütős pop előadásra számítunk tőle a versenyen!

https://youtu.be/kY5QNC2LkG8

(eurovision.tv, aussievision.net és wikipedia.org)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top