ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Dánia

A 2023-as Dansk Melodi Grand Prix-t, azaz Dánia nemzeti döntőjét Reiley nyerte meg a Breaking My Heart című dalával, így hazáját képviseli majd a májusban Liverpoolban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon.

Reiley, tíz évvel azután, hogy Emmelie de Forest 2013-ban diadalmaskodott az Only Teardrops című dalával, májusban megkísérli visszaszerezni az Eurovízió trófeáját Dánia számára. Emellett Dánia közelmúltbeli eredményeit is szeretné szépíteni a versenyen – a dánok ugyanis 2019 óta nem kvalifikálták magukat az Eurovíziós nagydöntőbe.

Reiley a távoli Feröer-szigeteken született és nőtt fel. A közösségi média sztárja (TikTokon 11 millió követővel rendelkezik), 2021-ben adta ki debütáló kislemezét a Let It Ring címmel. A dal egy popsláger, amely az iPhone alapértelmezett csengőhangját dolgozza fel.

A dánok nemzeti döntőjén nyolc művész versengett a zealandi Arena Næstvedben. A zsűri és a közönség szavazatainak összesítését követően Reiley győzött Nicklas Sonne és Micky Skeel előtt a szuperdöntőben. Ugyan Reiley-t majdnem kizárták a nemzeti döntőből, miután Instagram-oldalán közzétette, hogy tavaly egy Szöulban megrendezett fesztiválon élőben előadta a „Breaking My Heart” című dalt, végül a dán köztévé azzal az indokkal, hogy dalának előadásával nem tett számottevő előnyre szert a többi versenyzővel szemben, végül engedélyezte részvételét a nemzeti dalválogatón. A dal egyébként Dél-Koreában is nagy sikert aratott, ahol felkerült a helyi slágerlistákra is.

A dán versenydalt Rani Petersen írta és komponálta a norvég Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet és a svéd Hilda Stenmalm közreműködésével. Reiley szerint a dalt egy általa megtapasztalt „toxikus” romantikus kapcsolat ihlette.

Az énekes kedvenc előadói közé tartozik Lizzo, Mimi Webb és Beyoncé, ezek alapján ütős pop előadásra számítunk tőle a versenyen!

(eurovision.tv, aussievision.net és wikipedia.org)

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top