ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Németország

Az idei évben Németországot a gender-fluid (kifejezést olyan emberre használják, aki eltérő időpontokban eltérő neműnek éli meg magát – a szerző) Lord of the Lost nevű formáció képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. Németország egyike az Eurovízió „Big Five”, azaz „öt nagy” országainak, amelyek automatikusan bejutnak a szombat esti nagydöntőbe, és akik 1956 óta minden versenyen töretlenül részt vesznek.

A Lord of the Lost egy öttagú banda, amely Hamburgban alakult a 2000-es évek végén, jelenleg Chris „Lord” Harms (ének), Pi „π” Stoffer (gitár), Klaas „Class Grenayde” Helmecke (basszusgitár), Gerrit „Gared Dirge” Heinemann (gitár/szinti-/ütőhangszerek) és Niklas Kahl (dob) alkotják az együttest.

Zenéjük az indusztriális/dark/electronic rock és a goth metal műfajába esik, a zenekar tagjai csavart glam rock stílusú jelmezeket öltenek magukra az idei versenyen. A Lord of the Lost eddig nyolc stúdióalbumot (a legújabb, a Blood & Glitter a német slágerlisták élére került), valamint több tucat kislemezt és zenei videót adott ki. A zenekart Steve Harris, az Iron Maiden tagja is világkörüli turnéja európai szakaszának egyik fellépőjévé választotta, és a közelgő „The Future Past” turnén ismét az Iron Maiden előtt nyitják majd a showt nem sokkal a 2023-as Eurovízió után.

Versenydalukat, a „Blood & Glitter”-t a banda „tüzes” glam rock dalként jellemezte, amelyet az énekes, Chris az 1970-es évek zenei műfaja iránti szeretete ihletett. A dal címe egy, a 2000-es évek elején megjelent fotókötetből származik és egyfajta más szimbolikus jelentéssel is bír: a belső (a vér) és minden, ami körülötte zajló (a külső, a csillogás) kontrasztját hivatott megjeleníteni.

Németroszág versenydalát a 2023-ban visszatért „Unser Lied für …” Eurovíziós dalválasztó műsor keretein belül jelölte ki, amelyet Kölnből élőben közvetítettek, és a házigazdája – mint mindig – Németország 2015–2022-es Eurovíziós szóvivője és a nemzeti döntő korábbi versenyzője, Barbara Schöneberger volt. Az online szavazás a 2023-as német versenyzőire több mint egy héttel az élő show előtt kezdődött és az élő televíziós szavazással együtt ezek a nyilvános szavazatok adták az előadók pontszámának 50%-át. A pontok fennmaradó 50%-a nemzetközi zsűri tagjaitól érkezett. A zsűri pontozása után a Lord of the Lost az ötödik helyen állt 43 ponttal, amelyhez 146 pont érkezett a közönségszavazatoknak köszönhetően, így a Lord of the Lost végül összesen 189 pontos győzelmet aratott (78 ponttal előzve meg a második helyezettet).

Németország május 13-án a liverpooli a nagydöntőben lép majd fel az Eurovízió közönsége előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=Y12_YMs9kCQ

(eurovision.tv és aussievision.net)

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top