ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Spanyolország

Blanca Paloma - EBU / Corinne Cumming
Blanca Paloma - EBU / Corinne Cumming

Spanyolország főnixmadárként született újjá tavaly Torinóban. Chanel a „SloMo” című dallal 3. helyen végzett az Olaszországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, ezzel elérve a spanyolok legjobb helyezését 1995 óta. Az ország legutolsó győzelmét 53 évvel ezelőtt aratta 1969-ben, amivel rekordtartónak minősülnek a leghosszabb nyeretlenségi szériát illetően. Vajon idén sikerül történelmet írnia a Benidorm Fest által kiválasztott előadónak?

Idén a spanyolok visszahozták a tavaly nagy sikert aratott Benidorm Fest-et mint nemzeti válogató műsort. Két nagy esélyese volt a versenynek, Agoney és Blanca Paloma személyében. Blanca tavaly már próbálkozott a „Secreto de agua” című dallal, ami egy 5. helyre volt akkor elég. Az „Eaea” viszont meghozta a sikert a flamenco stílust népszerűsítő énekesnőnek.

Az Eaea ihletét Blanca nagymamája, Carmen adta. A dal egy altató, egy anyafigura gondoskodó dala gyermekének. A dalszöveg kifejezi az anya vágyát, hogy gyermeke a közelében legyen, és vigaszt találjon, biztonságos menedéket nyújtson számára. Az anya azt a vágyát is kifejezi, hogy a Holdon temessék el, hogy halála után is fentről figyelhesse gyermekét. A refrénben elhangzó „Lagrimitas del Nilo” (A Nílus könnyei) valószínűleg az anya és a gyermek közös érzelmeit, szomorúságát és emlékeit szimbolizálja. A dalnak kulturális kontextusa is van, mivel az „Ole” a Spanyolországból származó flamenco-zenében általánosan elterjedt szóhasználat. Összességében az „EAEA” egy szívmelengető dal, amely a szülői szeretetet és támogatást közvetíti a gyermek felé.

A produkció és Blanca legnagyobb erőssége szerintem az élő előadásban van. Sokszor kaptam magam azon, hogy ha az Eurovíziós albumot hallgattam, és Blanca ugrott fel, gyakran tovább léptettem a következő dalra, viszont amikor látja is az ember Blanca-t a színpadon akkor a személye által kreált hangulat és érzelmek áradata, akarva akaratlanul is magával viszi a nézőt egy úgymond – más világba -. Chanel után lehet egy ismét magas helyezése Spanyolországnak? A zsűri biztosan imádni fogja, a kérdés csak az, hogy a nézők szerint mennyire „fogyasztható” az Eaea.

https://www.youtube.com/watch?v=yxuO0qZITko

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top