ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Spanyolország

Blanca Paloma - EBU / Corinne Cumming
Blanca Paloma - EBU / Corinne Cumming

Spanyolország főnixmadárként született újjá tavaly Torinóban. Chanel a „SloMo” című dallal 3. helyen végzett az Olaszországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, ezzel elérve a spanyolok legjobb helyezését 1995 óta. Az ország legutolsó győzelmét 53 évvel ezelőtt aratta 1969-ben, amivel rekordtartónak minősülnek a leghosszabb nyeretlenségi szériát illetően. Vajon idén sikerül történelmet írnia a Benidorm Fest által kiválasztott előadónak?

Idén a spanyolok visszahozták a tavaly nagy sikert aratott Benidorm Fest-et mint nemzeti válogató műsort. Két nagy esélyese volt a versenynek, Agoney és Blanca Paloma személyében. Blanca tavaly már próbálkozott a „Secreto de agua” című dallal, ami egy 5. helyre volt akkor elég. Az „Eaea” viszont meghozta a sikert a flamenco stílust népszerűsítő énekesnőnek.

Az Eaea ihletét Blanca nagymamája, Carmen adta. A dal egy altató, egy anyafigura gondoskodó dala gyermekének. A dalszöveg kifejezi az anya vágyát, hogy gyermeke a közelében legyen, és vigaszt találjon, biztonságos menedéket nyújtson számára. Az anya azt a vágyát is kifejezi, hogy a Holdon temessék el, hogy halála után is fentről figyelhesse gyermekét. A refrénben elhangzó „Lagrimitas del Nilo” (A Nílus könnyei) valószínűleg az anya és a gyermek közös érzelmeit, szomorúságát és emlékeit szimbolizálja. A dalnak kulturális kontextusa is van, mivel az „Ole” a Spanyolországból származó flamenco-zenében általánosan elterjedt szóhasználat. Összességében az „EAEA” egy szívmelengető dal, amely a szülői szeretetet és támogatást közvetíti a gyermek felé.

A produkció és Blanca legnagyobb erőssége szerintem az élő előadásban van. Sokszor kaptam magam azon, hogy ha az Eurovíziós albumot hallgattam, és Blanca ugrott fel, gyakran tovább léptettem a következő dalra, viszont amikor látja is az ember Blanca-t a színpadon akkor a személye által kreált hangulat és érzelmek áradata, akarva akaratlanul is magával viszi a nézőt egy úgymond – más világba -. Chanel után lehet egy ismét magas helyezése Spanyolországnak? A zsűri biztosan imádni fogja, a kérdés csak az, hogy a nézők szerint mennyire „fogyasztható” az Eaea.

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top