ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Szlovénia

Szlovéniát idén a Joker Out névre hallgató formáció, az ország egyik legsikeresebb együttese képviseli, amely az elmúlt években a zenei listák élvonalában a kritikusok elismerését is elnyerte.

A Joker Out szlovén banda öt tagból áll: Bojan Cvjetićanin, Jure Maček, Kris Guštin, Jan Peteh és Nace Jordan. A zenekar eredete 2016-ig nyúlik vissza: az Apokalipsa zenekar feloszlása után Cvjetićanin egykori tagjaival, Matic Kovačič és Martin Jurkovič társaságában alapította meg a Joker Out-ot. Az együttes egy sor kislemezt és két albumot adott ki Szlovéniában. 2020-ban az év felfedezettje, 2021-ben és 2022-ben pedig kétszer év előadója díjat nyertek el a Zlata piščal (Aranysíp) díjátadón. Többször adtak teltházas koncerteket is. Energikus, de csábító softboi rock márkájuk meghódította a Balkánt, a kritikusok által elismert debütáló stúdióalbumukkal, az Umazane Mislivel (Illetlen elképzelések) új hazai streamelési rekordot állítottak. A bandatagok személyiségének széles skálája – a módszeresen okoskodótól a boldogan spontánig – arra késztette őket, hogy egyedi hangzást alakítsanak ki, amit „shagadelic rock ‘n’ rollként” emlegetnek.

A Radiotelevizija Slovenija tavaly december 8-án jelentette be a Joker Out belső kiválasztását. Vanja Vardjan, a Radiotelevizija Slovenija szórakoztató részlegének vezetője a következőket mondta: „Úgy döntöttünk, hogy a nemzeti válogatók egy jól bevált formáját használjuk, nevezetesen a belső kiválasztást. A Joker Out-ot választottuk, aki a Magnificohoz, valamint az előttük álló Siddharta és Big Foot Mama zenekarokhoz hasonlóan jó minőségű populáris zenét visz a szlovén zenei életbe, a legszélesebb közönség örömére. Jó hangzást mellett népszerűséget is kerestünk, és meggyőződésem, hogy bennük mindent megtaláltunk.”

Versenydaluk, a ‘Carpe Diem’ megírásában a banda mind az öt tagja részt vett Žarko Pakkal. 2022 decemberében vették fel Hamburgban, Németországban. A dal 2023. február 4-én debütált egy bemutató műsor keretein belül, amelyen a Joker Out élőben adta elő a Carpe Diem című dalát. Szerbia tavalyi torinói képviselője, a Konstrakta is fellépett, csakúgy, mint a korábbi szlovén belépők, az LPS, Maja Kuec, Nuša Derenda és Tomaž Mihelič.

A zenekar több alkalommal is kijelentette, hogy szlovén nyelven szeretnének fellépni, kifejtve, hogy „a szlovén nyelvet a tánc és a szórakozás egyetemes nyelvére akarják lefordítani, amelyet minden ország megért”. Ennek ellenére március 31-én megjelent a dal angol nyelvű verziója is.

Versenydalukat alternatív rockdalként írták le, amellyel május 11-én a liverpooli 2. elődöntőben mérkőznek meg versenytársaikkal. A fellépés biztosan egy életre szóló élményt lesz majd számukra, saját szavaikkal jellemezve a versenyhez fűződő viszonyukat: „mindannyian hatalmas Eurovízió-szeretők vagyunk”.

(eurovision.tv és aussievision.net)

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top