ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Szlovénia

Szlovéniát idén a Joker Out névre hallgató formáció, az ország egyik legsikeresebb együttese képviseli, amely az elmúlt években a zenei listák élvonalában a kritikusok elismerését is elnyerte.

A Joker Out szlovén banda öt tagból áll: Bojan Cvjetićanin, Jure Maček, Kris Guštin, Jan Peteh és Nace Jordan. A zenekar eredete 2016-ig nyúlik vissza: az Apokalipsa zenekar feloszlása után Cvjetićanin egykori tagjaival, Matic Kovačič és Martin Jurkovič társaságában alapította meg a Joker Out-ot. Az együttes egy sor kislemezt és két albumot adott ki Szlovéniában. 2020-ban az év felfedezettje, 2021-ben és 2022-ben pedig kétszer év előadója díjat nyertek el a Zlata piščal (Aranysíp) díjátadón. Többször adtak teltházas koncerteket is. Energikus, de csábító softboi rock márkájuk meghódította a Balkánt, a kritikusok által elismert debütáló stúdióalbumukkal, az Umazane Mislivel (Illetlen elképzelések) új hazai streamelési rekordot állítottak. A bandatagok személyiségének széles skálája – a módszeresen okoskodótól a boldogan spontánig – arra késztette őket, hogy egyedi hangzást alakítsanak ki, amit „shagadelic rock ‘n’ rollként” emlegetnek.

A Radiotelevizija Slovenija tavaly december 8-án jelentette be a Joker Out belső kiválasztását. Vanja Vardjan, a Radiotelevizija Slovenija szórakoztató részlegének vezetője a következőket mondta: „Úgy döntöttünk, hogy a nemzeti válogatók egy jól bevált formáját használjuk, nevezetesen a belső kiválasztást. A Joker Out-ot választottuk, aki a Magnificohoz, valamint az előttük álló Siddharta és Big Foot Mama zenekarokhoz hasonlóan jó minőségű populáris zenét visz a szlovén zenei életbe, a legszélesebb közönség örömére. Jó hangzást mellett népszerűséget is kerestünk, és meggyőződésem, hogy bennük mindent megtaláltunk.”

Versenydaluk, a ‘Carpe Diem’ megírásában a banda mind az öt tagja részt vett Žarko Pakkal. 2022 decemberében vették fel Hamburgban, Németországban. A dal 2023. február 4-én debütált egy bemutató műsor keretein belül, amelyen a Joker Out élőben adta elő a Carpe Diem című dalát. Szerbia tavalyi torinói képviselője, a Konstrakta is fellépett, csakúgy, mint a korábbi szlovén belépők, az LPS, Maja Kuec, Nuša Derenda és Tomaž Mihelič.

A zenekar több alkalommal is kijelentette, hogy szlovén nyelven szeretnének fellépni, kifejtve, hogy „a szlovén nyelvet a tánc és a szórakozás egyetemes nyelvére akarják lefordítani, amelyet minden ország megért”. Ennek ellenére március 31-én megjelent a dal angol nyelvű verziója is.

Versenydalukat alternatív rockdalként írták le, amellyel május 11-én a liverpooli 2. elődöntőben mérkőznek meg versenytársaikkal. A fellépés biztosan egy életre szóló élményt lesz majd számukra, saját szavaikkal jellemezve a versenyhez fűződő viszonyukat: „mindannyian hatalmas Eurovízió-szeretők vagyunk”.

(eurovision.tv és aussievision.net)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top