ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Albánia

(c) EBU eurovision.tv / RTSH

Ismét útjára indítjuk Napi Eurovízió sorozatunkat, ahol 37 napon át ismertetjük a 2024-es Eurovízió fellépőit addig, amíg elérkezünk az „Eurovíziós nagyhétig” vagyis május 5-én vasárnapig: az ábécé sorrendben utolsó Ukrajna ismertetője után másnap este már az első elődöntő zsűris főpróbája fog zajlani. A Napi Eurovízió ötlete egyébként a Magyar Televízióból indult, ahol 2012-ben az m2-n az esti híradó után naponta lejátszottak egy-egy klipet az Eurovíziós Dalfesztivál 2012-es fellépőitől. Az idei szezonban a jelenlegi állás szerint összesen 7 önkéntesünk dolgozik a Napi Eurovízió 2024 projekten, ahol bemutatjuk az aktuális ország versenyzőjét rövid életrajzzal, dalszöveg elemzéssel és saját véleményezéssel. Lássuk, kik vesznek részt az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, május 7-9-11-én Malmö-ben!

Albánia 2004-es debütálása óta 19 alkalommal küldött versenyzőt az Eurovízióra. Sikeres volt a kezdés, hiszen Anjeza Shahini a „The Image of You” című dalával a 7. helyezést érte el. 2012-ben viszont Rona Nishliu a „Suus” című dallal ezt is túlszárnyalta, az 5. helyezést sikerült elcsípnie. Azóta sajnos nem sikerült magasabb helyet elérniük a ponttáblán.

Albánia 2024-es versenyzője, a 37 éves Besa Kokëdhima. 15 éves korában a családjával Albániából az Egyesült Királyságba költöztek. Rá két évvel, 2003-ban jelent meg az első dala, majd 2006-ra gyűlt össze annyi szám, hogy kitegyen egy albumot. Több fesztiválon is versenyzett, ebből a legérdekesebb, hogy 2009-ben a román nemzeti döntőn is indult a „Nothin’ Gonna Change” cíamű dallal. 2013-ban megnyerte a Kënga Magjike tehetségkutatót, 2017-ben a The Voice of Albania-ban volt zsűritag. 2022-ben a francia piacra adott ki egy albumot, amit pozitív fogadtatás övezett. 2023-ban a Festivali i Këngës 62 fesztiválon megnyerte a közönségszavazást a Zemrën n’dorë című dallal, egyúttal őt nevezte az albán közmédia a 2024-es Eurovízióra. Az Eurovízió május 9-i második elődöntő első felében már angol nyelven fog Besa énekelni, a dal a Titan címet kapta.

Albánia szokás szerint vonósokkal, nagyzenekarra hangszerelve szokta versenyeztetni a decemberi Festivali i Këngës dalait, amit márciusra „ráncfelvarrnak”, talán azért, hogy Eurovízió-kompatibilis dalt kapjanak. A dalszöveg popdalhoz illő, „erős vagyok, nem tudsz legyőzni” tematikával.

Az utolsó sorok: Lefogadom, hogy azt hitted hogy összeomlok, de nem fogok. Azt hitted, egyedül nem fogok eljutni idáig. Azt hitted, megtörve fogsz viszontlátni. Erős leszek, még mindig erős vagyok, törhetetlen páncél van a szívem körül. Megingathatatlanul, két lábbal állok a földön. És ha azt hiszed, hogy nem fogom túlélni, akkor tévedsz. Annyira tévedsz.

Egyáltalán nem biztos, hogy túl fogja élni a második elődöntőt a mi Titánunk, hiszen ebben az elődöntőben 6 dalt kell felülmúlni. A nemzeti döntőn egy igazi énekversenyre kitalált power-ballad-ot kaptunk, amit a körülményekhez képest megszakít egy hip-hop / trap rész (kicsit ez olyan, mint a DJ szerepeltetése a 2000-es években hogy modernnek tűnjön a dal), majd visszatérünk a vonósokhoz. Besa a nemzeti döntőn szó szerint megingott, majdnem elcsúszott. A ráncfelvarrás után egy perc instrumentális/vokális részt kapunk, majd fél perces váltásokkal jön előbb a trap rész, ezt követi az újragondolás alapját képző hangszerelés, majd vissza instrumentálisba, és végül gyors ritmusú, breakbeat-re hajazó fél perces befejezést kaptunk. Kicsit ilyen három az egyben érzés kapja el a hallgatót, ami megosztó tud lenni. Ez az egyik „horog” van kitalálva a hallgatóságnak, amivel megjegyezhető lehet a dal, a másik pedig egy klasszikus „Eurovízió kompatibilis” refrén, ami be tudja vonzani a közönség figyelmét. A színpadi produkciónak nem tenne jót, ha nem kérnék kreatív szakember segítségét a színpadra állításban, mert itt az érdekes led grafikánál, és Besa testi adottságainak kiemelésénél több kell, hogy összejöjjön a döntő.
Időt kell hagyni és bekúszik egy kicsit a bőr alá a refrén. És az is igaz, hogy pár nappal a cikk megírása után, de jóval az élesítés előtt finomítottam egy kicsit, szóval legyen a Titan a döntőben!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top