ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Egyesült Királyság

(c) Richie Talboy / EBU / BBC

Az Egyesült Királyság egy évvel az Első Eurovízió után, 1957-ben nevezett először dalt, azóta 65 alkalommal indítottak versenyzőt. Ötszörös Eurovíziós első helyezettek. Az első győzelem 1967-ben jött össze: Sandie Shaw „Puppet on a String” című dalával. A rákövetkező év hatalmas csalódást okozott a briteknek és Cliff Richardnak, a Congratulations című dala egy ponttal maradt le a győztes spanyol Massiel-től, La La La címmel. 1969 az Egyesült Királyság visszavág a La La La-ra: Lulu a Boom Bang-a-Bang című dallal nyerte el a trófeát. Itt is fájhatott a britek szíve, mert ez volt az a legendás év, amikor nem volt szabály a holtversenyre, így 4 darab első helyezéssel zárult a fesztivál.

Ez a káosz a szabállyal és a kissé bugyuta dalcímekkel Benny Hill-t is megihlette és készített egy Európai Dalfesztivál című paródiát, ahol a brit versenydal a Ting-a-Ling-a-Loo volt, a házigazda pedig az 1968-as eurovízió házigazdáját kiparodizáló „Katie Boiler”. Ebben a verzióban 8 darab első helyezett lett (a Dailymotion videómegosztón fellelhető az epizód). Nem is csoda, hogy az 1970-es Eurovíziót több ország bojkottálta, 1959 óta nem volt ilyen alacsony (12) a résztvevők száma.

1976-ban ismét sikerült győzelemre vinni az országot: A Brotherhood of Man „Save Your Kisses for Me” című slágere győzött, 1981-ben a Bucks Fizz „Making Your Mind Up” című dala lett első, 1997-ben pedig a Katrina and the Waves „Love Shine a Light” című slágere került az első helyre. Az öt győzelem mellett már 9 alkalommal rendeztek fesztivált, mert az előző évi győztes különböző okok miatt nem tudta vállalni a házigazda szerepét. 2024-ben a 33 éves Oliver Alexander Thornton énekes, színész és LGBT+ aktivista képviseli az országot, akit a BBC közmédia zsűrije választott ki.

Oliver Alexander Harrogate-ben (az ESC 1982 helyszíne) született, már az általános iskolában szerepet adtak neki egy darabban. Művészeti iskolába járt az általános után, első dalát 10 évesen komponálta. Az élete nem volt egyszerű, szülei elváltak, evési zavaroktól szenvedett, és osztálytársai megaláztatásának is volt kitéve. Így otthagyta az iskolát hogy bejárja a világot, hogy híres énekes vagy zenész legyen. 2008 óta mozifilmekben, tévésorozatokban és színdarabokban is szerepel. A Years & Years zenekar frontembere lett, számos slágert készített egészen 2021-ig, amikor a zenekar Oliver szólóprojektjévé vált. Közös dalt szerzett három igazán neves előadóval: Sir Elton John, Kylie Minogue és a Pet Shop Boys is felkérte közös munkára. 2024-ben pedig előrukkolt egy új dallal Dizzy (Szédült) címmel.

Van egy hely ahol új sort kezdhetünk, körként definiáljuk újra, gyönyörű kertek, örökké virító virágok, te tudod hol van, szóval vigyél oda. Nem szédítesz meg a csókjaiddal, megfogod a kezem és megpördítesz, körbe és körbe időtlen időkig. Közel húzol, érzem a csendes levegőt, megfagyott az idő, minden emlék elveszett.

Kellően szédítő lett a videoklip is, igazi retro brit pop egy kis Big Ben harangjátékkal, ígéretes vállalás ez a britek részéről. A dalnak inkább a hangulata erős, mint a mondanivalója. Igaz nekik automatikusan járt a belépő a döntőre, idén ráadásul az első elődöntőben a négyes számú ír horror után fog a színpadra lépni tét nélkül, biztosan üdítő lesz az éles zenei kontraszt. Nekem bevallom az egyik kedvencem, a top 10-embe simán belefér, a klip alapján remélhetőleg kreatív színpadképet fogunk látni. Az Egyesült Királyság dalát fura elképzelni a középmezőnyben, szóval ez a dal is vagy top 10-es vagy utolsó 5-ös lesz úgy tippelve, hogy nem lehet összehasonlítani még a produkciókat. Én bizakodom a tisztes helytállásban.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top