ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Észtország

(C) EBU/EUROVISION.TV

Észtországgal folytatjuk a sort. A balti állam 1994-ben csatlakozott az eurovíziós érához, eddig összesen 28-szor vettek részt a versenyen, ebből 18-szor döntőztek. 1 győzelmet is elkönyvelhettek már – 2001-ben győzött a Taner Padar & Dave Benton duó Everybody című dala, ezzel Észtország lett az első posztszovjet állam és a második kelet-európai állam (Jugoszlávia után) amely Eurovíziót nyert. Az ország az utóbbi években elég jól szerepel a dalfesztiválon, 2022 óta sikert sikerre halmoznak. Lássuk az idei küldöttjeiket!

Az 5MIINUST az utóbbi 6 évben uralkodó erő volt az észt popzenében, míg a Puuluup egy díjnyertes, nemzetközileg aktív, ha tőlük kérdeznénk: zombi-folk duó. Függetlenül az érzékelt különbségektől a műfajok között, mindkét előadás zenéjének szélsőségei összeolvadnak egymással tökéletesen. Az 5MIINUST tagjai adják a tűzerőt a közreműködéshez, bőséges basszussal. A Puuluup pedig egy rendkívül ritka hangszer, a Talharpa (fa líra) dallamait adja hozzá a dalhoz, amellyel egy teljesen friss hangzást mutatnak be a világnak.

1964 óta ez leghosszabb című eurovíziós versenydal, ami észt nyelven szinte megjegyezhetetlen, ettől eltekintve viszont egy igazán egyedi, komikus szerzemény. Mikor először láttam a videóklipet, már akkor éreztem, hogy ebből valami elképesztően őrült produkció fog kerekedni, amitől valósággal meg lesznek veszve az észtek. Így is történt! Ez a banda lesöpört mindent és mindenkit az Eesti Laul 2024 mezőnyében. A szuperfináléban kétszer annyi szavazatot kaptak, mint a második helyezett, szintén közönség kedvenc Ollie, aki így ismét csak a dobogó második helyét foglalhatta el. Az ő ideje még nem jött el, ám ami késik, nem múlik. Na de kanyarodjunk is vissza az 5MIINUST és Puuluup csapatához.

Daluk címe: (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi, azaz „Valóban nem tudunk semmit ezekről a drogokról”

Nem vagyunk drogosok, nem tettünk semmit
A ruháink, amiket viselünk, kukában találtak
TV-műsoros rendőrök és rendőrségi razzia a házban.
Az egyetlen táska itt csak üvegpalackokkal van teli.
Egy látogatás egyenruhás férfiaktól? Az teljesen rendben van

(Uhh yeah)
Figyelj ide most
Befejezzük az italozást
Ma este hallhattok minket
De vigyétek el ezt a táskát

Nem tudok a drogokról, csak szódáról és ciderről
Nem tudnám megmondani a különbséget vitaminok és a drog között

Rózsaszínű vargánya és csiperke, hol vannak a fonalaitok?
Úgy melegítitek fel a testemet, mint egy konyhai tűzhely.

A kiskacsák olyan kicsik, de a mákvirágok olyan magasak
Kerüljük a bódító anyagokat, az csak a gazdagoknak való
Korán reggel jelen van, és kukorékol, mint egy kakas
A cukorkáimat néhány szomorú arcú lány elvitte

A bódító anyagokat kerüljük, mert nem vagyunk gazdagok
A kunyhó hátsó szobájában csak IPA-k vannak az asztalon
És a napszemüvegek csak a pupillák számára vannak, nos, valójában csak a nevetéshez
Át lehet rajtuk látni, ha eljutottál az első sorba

Fogd be! Nem csináltam semmit
Csak ezzel a tánccal vagyok körülvéve, igen
Hallgass, nem láttam semmit
Csak ezzel a tánccal vagyok körülvéve, igen

A dalszöveg maga egy teljes katyvasz, ebben aztán tényleg van minden 😀 … drogok, kukában talált ruhák, rendőrségi razzia, varázsgombák, napszemüveg, cukorkák, kiskacsák, sör, cider. A züllés minden formájából akad benne valami. A dalt a csapat két tagjának egy utazása ihlette, Veisson azt mondta Põhja-Korea-nak, hogy semmit sem tud a drogjairól. A dal valamiféle mítoszt próbál megcáfolni, megerősítve, hogy az emberünk nem drogfüggő. A dalszöveg is nagyjából erre fókuszál, mindvégig próbálják meggyőzni a hallgatót arról, hogy drogokról szó sincs… ugyanakkor tiszta sor, hogy itt bizony kemény kábszerezés megy. A tánc is valamiféle bedrogozás közben kitalált ugrálást szeretne imitálni.

Számomra szimpatikus, hogy az észtek be merték ezt vállalni, az egész egy nagy dili. Minden évben van egy-két vicces koreográfia, szerintem idén az övék a legjobb. Van több bohóc dalunk is az idei mezőnyben – gondolok itt a hollandokra és a finnekre – de ettől az észt sokkal egyedibb, különlegesebb, autentikusabb. Az észt nyelv és ez a különleges hangszer;  az egyszerű de ugyanakkor nagyon vicces koreográfia mind-mind kiemelik ezt a dalt a mezőnyből, és úgy gondolom hogy az európai közönség ezt egy sima döntővel fogja díjazni. Óriási bulit fognak csapni !!

Tippem: döntő, 10-15.hely, személyes listámon top 10-ben van.

Észtországot május 9-én, a 2024-es Eurovízió második elődöntőjében, a 13-as rajtszámmal láthatjuk majd. Sok sikert nekik!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top