ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Finnország

(C) EBU/YLE

Finnország képviselőjeként Windows95man vesz részt az 2024-es, május 7–11. között Malmöben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon a „No Rules!” című dallal. A 2024-es finn nemzeti döntő (UMK) győztesét, aki egyben az ország színeit is képviseli, a tampere-i Nokia Arénában megrendezett nemzeti döntőn választották ki, ahol összesen 7 előadó mérkőzött meg a versenyre való továbbjutásért.

A döntőt Pilvi Hamalainen, Viivi Pumpanen és Benjamin Peltonen vezették, és a győztesről kombinált nemzetközi zsűri és közönségszavazatok alapján döntöttek. A show-n speciális vendégként fellépett Käärijä (Finnország 2023-as képviselője), Kuuma (UMK 2023), Benjamin (UMK 2023) és Erika Vikman (UMK 2020).

Windows95man, aki a ’90-es évek szellemiségét megtestesítő karakter, Teemu Keisteri által életre hívott figura, nemzeti döntőn mutatta be első kislemezének dalát, a „No Rules”-t. A dal címe a művész mottójára utal, amely zenéjében és egyéb művészeti produkcióiban is megjelenik. Henri Piispanen, a dal énekese olyan magas hangokat képes produkálni, amelyeket Keisteri szerint más nem tudott volna.

A nemzeti döntő szavazásán a közönség szavazatai 75%-os, a nemzetközi zsűrié 25%-os súllyal számítottak, Windows95man magabiztos győzelmet aratott 313 ponttal, Sara Siipola „Paskana” című dalát megelőzve, amely 273 pontot szerzett.

A Közel-Keleten kialakult feszült politikai helyzet miatt Finnországban vita alakult ki arról, hogy az ország részt vegyen-e az Eurovíziós Dalfesztiválon Malmöben. YLE, Finnország közszolgálati televíziós és rádiós szolgáltatója, egy közleményében hangsúlyozta, hogy összhangban kívánnak maradni az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) irányelveivel és szabályzataival. Ennek ellenére YLE és Windows95man, Finnország képviselője, egyetértettek abban, hogy nem állnak el a versenyen való részvételtől, ehelyett úgy döntöttek, hogy aktív párbeszédet kezdeményeznek más országok képviselőivel. Céljuk, hogy felhívják az EBU figyelmét a résztvevő országok és előadók aggályaira, különösen azokra, amelyek a verseny etikai és politikai aspektusait érintik. Az üzenet mögötti lényeg az, hogy bár elismerik az izraeli részvételt körülvevő viták jogosságát, úgy érzik, hogy a versenyből való kimaradás nem lenne hatékony eszköz a változás előmozdítására. Inkább a zenei és művészeti platformokon keresztül szeretnének pozitív üzeneteket közvetíteni és konstruktív változást előidézni.

Finnország, amely 1961-ben debütált az Eurovíziós Dalfesztiválon és 2006-ban Lordi „Hard Rock Hallelujah” című dalával egyszer már megnyerte az Eurovíziót, ismét nagy reményekkel tekint a malmöi megmérettetés elé – különösen Käärijä tavalyi sikerei által felbuzdulva.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top