ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Lettország

(c) Dons Music /LTV/EBU

Lettország 2000-ben debütált az Eurovízión, azóta minden évben részt vesznek. 2002-ben megnyerték a versenyt, így 2003-ban Riga adhatott otthont a dalfesztiválnak. 2009 és 2014 között nem jutottak döntőbe. A 2015-ös és a 2016-os sikeres évek után ismét visszaállt a sikertelen tendencia, a lettek immáron zsinórban 6. alkalommal kényszerülnek kihagyni a döntőt. De fel a fejjel, most végre valami olyan van terítéken, amire érdemes lesz odafigyelni!

Lettországot idén Dons, születési nevén Artūrs Šingirejs képviseli az Eurovízión. 1984-ben született a lettországi Saldusban. Apja fehérorosz, anyja lett származású. Dons már gyermekkora óta a zenével foglalkozik, megtanult zongorázni és gitározni is. Első fellépése az iskolában volt, már itt rájött, hogy ezt szeretné csinálni. Az egyik nagy zenei bálványának Freddie Mercury-t tartja. Elismert pop/rock ikon, az utóbbi évtized egyik legdíjazottabb lett művésze. Énekesként és dalszerzőként tevékenykedik. Nyolcszor nyerte el a ’Latvian Music Recording Awards’ Top Radio Hit díját a legtöbbet játszott dalért. Nyolc szólóalbumot adott ki , és ötször nyerte el az Év Dala címet.

Kétszer próbálta meg képviselni Lettországot, 2010-ben és 2014-ben. Mindkét évben második helyen végzett. 2024-ben jött el az ő ideje, idén ugyanis toronymagasan nyerte meg a Supernova lett nemzeti döntőt. Idén ő képviselheti, és sok évnyi elődöntőben maradás után végre újra döntőbe vezetheti Lettországot!

Dalának címe ’Hollow’, azaz ’Üres’

Ne nézz most.
Ó, látni fogsz engem, ahogy folyókat sírok, amikbe elmerülhetek
Nem tudom, hogyan.
Ó, valaha megtalálom-e a saját utamat?

Nem akarom elveszíteni magam olyan kegyetlenül
Kóborolok, hogy ki vagyok
Segíts megérteni

Lassan öl meg engem
Próbálj meg csak egy másik hívővé tenni
Mindenki csak úgy tesz, mintha prédikátorok lennének, prédikátorok
Lassan öl meg engem

Igen, inkább engedem őket sekélyen megásni a síromat
Ahelyett, hogy valami üresbe adnám el magam, üresbe
Nem félek
Ó, hogy elmondjam nektek minden bűnömet, amit nem tudok kikerülni
Nem fogok változni
Nem akarom elveszíteni magam olyan kegyetlenül
Kóborolok, hogy ki vagyok
Segíts megérteni

A Hollow egy lelkesítő power-ballada, mely ír és amerikai dalszerzők és producerek közreműködésével készült, és először lett nyelven lett bemutatva. A dal elkészülte után mind a három közreműködő szakember úgy érezte, hogy valami igazán varázslatosat alkottak.

Vannak pillanatok az életben, amikor úgy érzed hogy a saját bizonytalanságaid, démonaid, belső érzéseid túsza vagy. Túlságosan is sok kívülről jövő véleményt hallunk arról, hogy hogyan kell élnünk a mi saját életünket a saját magunk elképzelései helyett. Emiatt egyre nagyobb teher nehezedik a ránk, ami egyre csak húz és húz lefelé. Nincs más választás – vagy feladod és kilépsz a játékból, ásol egy gödröt magadnak és beleugrasz, vagy folytatod a harcot, lépéseket teszel a fejlődésed érdekében és reménykedsz a szebb és jobb jövőben.

A Hollow egy szomorú hangulatú ballada, ugyanakkor a mondanivalója nem depresszív. A sorok között megbújik a remény, mely mindig ott lesz, bármi történjen. Mikor épp úgy érezzük, hogy tönkretettek bennünket, látszik rajtunk hogy nem vagyunk jól, jusson eszünkbe hogy még mindig élünk és sok mindenre képesek vagyunk, még arra is amit álmunkban sem gondolnánk! Amire gyakran szükségünk van, az csak az idő, ami segít feldolgozni a belső folyamatokat, segít túllendülni a nehézségeken, hogy később erősebb emberekként haladhassunk tovább az utunkon.

A videóklip koncepciója is a dalszöveg mondanivalóját hivatott bemutatni. A Dons elméjében lejátszódó vívódásokat a börtön ruhát viselő rabok mutatják be, akik szanaszét rángatják, húzzák, és lökdösik. Ők mind-mind azokat a hatásokat szimbolizálják, amik miatt azt érezzük, mintha egy bizonyos irányba lennénk taszítva. Dons viszont tisztában van saját magával, tudja hogy ő nem ezt akarja. A belső démonaival való küzdelem vetítődik ki a videóklipben, és az érzés, amit ki szeretne fejezni az énekes a videóban, hogy ebből mindenképp ki kell szabadulni. A klip végén a fény felé fordulás is erre utal.

A színpadi koncepció ugyan még nem ismert, de valószínűleg Dons érzelmeire, hihetetlenül erős hangjára és színpadi karizmájára fektetik majd a hangsúlyt. Én a nemzeti döntős kék ruhát is megtartanám a malmöi produkcióra, a színpadképet pedig egyszerűnek képzelem el, ugyanakkor a fényjátékokkal katartikus pillanatokra számítok.

Mit szeretnék ebben a három percben átélni Malmöben? Szűnjön meg a külvilág, csendesedjen le minden. Hogy végighallgassam ezt a történetet, mely akár rólam is íródhatott volna. Hogy ez egy életre szóló emlék legyen, ami bármikor képes lesz utat mutatni! Na meg persze jó sok libabőrt, és ha végképp muszáj akkor egy-két könnycseppet is.

Nem Dons malmára hajtja a vizet, hogy az elődöntőkben a zsűri nem pontoz, kizárólag csak a közönség. Alapvetően az ilyen balladák a zsűrinél nagyon előkelő helyen végeznek, viszont hogy a közönség szívét mennyire sikerül megragadni a Hollow-val, egyenlőre teljesen bizonytalan.

Mit gondoltok? Vajon végre véget ér a letteket egészen 2016 óta sújtó sikertelen időszak és Dons végre megtöri a jeget? Szerintem erre minden esély meg van, ne higgyetek a fogadóirodáknak! Hajrá Dons, várunk a döntőbe!!

Tipp: döntő, 15-20.hely. Személyes listámon a dal megjelenése óta stabilan az első helyen áll, a Hollow LETT idén az egyéni győztesem!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top