ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Litvánia

(c) EUROVISION.TV/LRT/EBU

Litvánia 1994-ben debütált az Eurovízión. Eddig 23 alkalommal mérettették meg magukat a versenyen. Legjobb eredményük 2006-ból egy 6. helyezés, melyet a híres „We Are the Winners” című dalukért érdemeltek ki. Második legjobb eredményük a The Roop – Discoteque című dalának nyolcadik helyezése. 2021 óta nagyon ráéreztek a litvánok a versenyre, szép eredményeket értek el.

Litvánia idén is megrendezte a hagyományos nemzeti válogatóját, melyet idén Eurovizija.LT-re kereszteltek át. A maratoni hosszúságú dalválasztó fináléja rendkívül színvonalasra, izgalmasra sikeredett, de azért sejteni lehetett, hogy Silvester Belt lesz a litvánok idei küldötte, hisz dala már az elődöntős élő produkció után is nagy siker volt mind a litván, mind a nemzetközi közönség körében. Az énekes egyik napról a másikra sztárrá vált Litvániában, miután kiválasztották, hogy ő képviselje az országot az Eurovízión. A nemzeti dalverseny több éves történetének második legtöbb közönségszavazatát sikerült megszereznie, a The Roop zenekar 2021-es rekordja után.

Silvester 1997-ben született a litvániai Kaunas-ban. Neve ismerős lehet, hisz 2010-ben részt vett Litvánia Junior Eurovíziós előválogatóján, Oki Doki című dalával. 2017-ben szerepelt az Aš – superhitas nevű litván valóságshowban, melyet meg is nyert, majd 2018-ban a litván X-faktorban is megmérettette magát. 2019-ben Londonban a Westminsteri Egyetemen kereskedelmi zenei előadás szakon diplomázott. 2021-ben visszatért Litvániába, ahol egy lemezkiadóhoz szerződött. A zene már gyermekkorától kezdve fontos része volt az életének. Dalai személyes élményekből merítenek ihletet, többek között hogy az érzelmek elnyomása milyen mélyen érintették őt. A dalok különösen azokból az emlékeiből táplálkoznak, amikor a homofób környezetben felfedezte szexualitását. Zenéjét főleg popként írja le, némi elektronikus, rave és techno hatással. Legnagyobb zenei inspirációjának Troye Sivan-t tartja.

Dalának címe: Luktelk!, azaz Várj/Tarts ki!

Egy nap eltelt, aztán jött egy másik,
Mintha megállt volna az idő.
Valamerre megyek, aztán máshova,
És miután besötétedik, minden újra kezdődik.

Holnap, holnap, holnap,
Ígérem, hogy holnap szeretni foglak.
Az éjszakában, az éjszakában, az éjszakában
Az éjszakában fogsz rám találni.

Még mindig élek?
Még mindig felismered-e azt, aki vagyok?
A nap nem kel fel.
Mondd, mellettem maradsz-e?
Várj meg, várj meg
Csak még egy percet
Várj meg, várj meg
Csak még egy percet

Egy éjszaka eltelt, aztán jött egy másik,
De mint mindig, újra kezdek.

Csendben állunk, miközben a rádió szól,
Már nem akarok többé táncolni.
Csendben állunk, miközben a rádió szól,
Nem akarok többé táncolni, de mégis táncolnom kell.

A dal mondanivalója: ha egyfajta létbizonytalanságban ragadtál, és épp az élet két szakasza között ingadozol, akkor nagyon fontos, hogy ne veszítsd el önmagad. Át kell táncolnod mindenen, amit az élet eléd vet.

Az énekes elmondása szerint a dal többféleképpen is értelmezhető, az egyénre van bízva, mit képzel a dalszövegbe. Az emberek gyakran belemerülnek a saját tevékenységeikbe és törekvéseikbe, de közben megfeledkeznek a fizikai és érzelmi állapotukról. Háttérbe szorul a testmozgás és az öngondoskodás. Az utóbbi években Silvester minden tőle telhetőt megtett, hogy ez vele ne történjen meg. Gondoskodott a jólétéről, stresszes időszakok után megengedte magának a pihenést, a kellemes étkezéseket, az edzést, a masszázst, a barátokkal való beszélgetést. Mára úgy érzi, hogy jobban van. Ezek a gondolatok és érzések mind-mind belefonódtak a Luktelk című dalba.

A Luktelk egy nagyon mai, nagyon modern, fiatalos, friss és energiával teli klub-banger. A litván nyelv óriási pluszt ad hozzá a dal értékéhez, teljesen összeért a nyelv a zenei alappal. Telitalálat ismét Litvániától. Minden másodperce zene a fülnek. Kedvenc részem a dal utolsó verzéjének instrumentális része a modern, ugrálós koreográfiával. Elképesztő atmoszférája van ennek a fél percnek, teljesen átjön a képernyőn keresztül az önfeledt felszabadulás, a jókedv és a boldogság érzése. Ez az, ami miatt ennyire egyedinek tartom ezt a dalt és a produkciót.

Silvester az év egyik nagy karaktere lehet, nagyon illik hozzá ez a dal. Otthonosan mozog a színpadon, a nemzeti döntős produkció maga volt a profizmus. Ezt a szintet, de még akár többet is elvárhatunk tőle Malmöben.

A Luktelk-et az Eurovízió első elődöntőjének harmadik produkciójaként láthatjuk a színpadon. A döntőzés idén sem lesz kérdés és úgy gondolom, hogy a döntőben egy újabb top 10-es helyezés néz ki Litvániának. Talán a rekordnak számító hatodik helyezésüket is megdöntik, sosem lehet tudni. Sok sikert hozzá!

Tippem: Döntő, 5-10.hely. Személyes listámon stabil 3. helyezett a lett és a horvát dal után.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top