ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Málta

(c) EBU/PBS/Carlton Agius

Málta 1971-ben csatlakozott az Eurovízió családjához, viszont a ’70-es években csak háromszor állítottak előadót a színpadra. 16 év kihagyás után 1991-től viszont folyamatos résztvevői a fesztiválnak. Az eddigi 35 részvételükből 26-szor sikerült döntőzniük. Kétszer is elérték a második helyet: 2002-ben Ira Losco a 7th Wonder című dallal, majd 2005-ben Chiara az Angel című számmal, ez utóbbi a szaksajtó díját is elnyerte. Idén a 25 éves Sarah Bonnici a Loop (Spirál/Kamion) című dalával próbál döntőbe jutni, hiszen az elmúlt két eurovízió alkalmával ez a bravúr nem sikerült.

Sarah Bonnici a Máltai-szigetcsoport második legnagyobb szigetéről Gozo-ról származik (összesen 8 sziget alkotja Máltát), a máltai hotel- és futball klub tulajdonos Marcel Bonnici lánya, máltai énekes és egyébként számvitelből mester diplomája van. Miriam Christine (ESC 1996) mentoráltja, a 2009-es máltai junior eurovíziós nemzeti döntő harmadik helyezettje. 2010-ben ismét próbálkozott a máltai junior válogatóval, ahol a 7. helyezést érte el, de így is sikerült kijutnia a minszki nemzetközi döntőbe, mint a máltai versenyző Nicole Azzopardi egyik táncosa. Tizenéves korában több fesztiválon is szerepelt, Bulgáriában, Romániában, sőt Magyarországon is, de az első máltai X-Faktorban is versenyzett 2018-ban. 2022-ben ezúttal a máltai eurovíziós nemzeti döntőn indult, ahol a 12. helyig jutott. 2024-ben ismét versenyzett, a zsűri első helyre sorolta, a közönség pedig a másodikra (az más kérdés hogy a nemzeti döntőben a zsűri szava 7/9-ed arányban, a közönségé 2/9-ed arányban érvényesült), így megnyerte a februári válogatót. Még ebben a hónapban svéd producerek elkezdték ráncba szedni a dalt (összesen 9 szerzője van a dalnak), így március közepén érkezett meg a végleges verzió.

Nem tudtad hogy megkaptál? Bizony! Forrón, lángra lobbantottál mint a láz. Mézes bödön vagyok, sosem éreztél ennél édesebbet. Azt hitted le tudsz állítani. Nem-nem, menjünk egy újabb körre, csak lassan. Ne mondd, hogy függő lettél tőlem. Nyilvánvaló volt, hogy ez lesz. Atyaég, felkaptál, mert benne vagyok, de téged okollak. Te fiú, hadd ízleljelek meg, szereted amikor mozgok, imádod amikor ilyen spirálba kerülsz egész éjjel. Felkaptál, felkaptál, (got me on, got me on).

Hát innen jön ez a kamionos dal! Bárcsak így fűznék a sofőröket a lányok az autópálya parkolókban! Ennyi élcelődés után visszatérve a dal születéséhez észrevehető, hogy a nemzeti döntő óta főleg a dal kórusának dúdolása a legszembetűnőbb dallamváltozás, illetve apróbb finomítások vehetőek észre a hangszerelésben. A 2022-es Eurovízión a Spanyolországot képviselő Chanel dalában (SloMo) volt egy táncszünet, ami bizony divatba hozta ezt a fél perces instrumentális show-t az Eurovízión. Ami egyáltalán nem baj, szerintem az Eurovízión sokat számít ha valaki előadó és nemcsak énekes. Persze oké, balladákkal meg lehet úszni a koreográfiát, de én ennek a számlájára írom az azóta is sokkoló 22 helyét Wolf Katinak 2011-ből. Szóval, ez a táncszünet valószínűleg jól fog érvényesülni a május 9-i második elődöntő beindításánál. Viszont a bukmékerek jelenlegi tippjei alapján ebben az elődöntőben 5 olyan versenytárs is szerepel, akik a benne vannak a 10 legnagyobb kedvenc között (az első elődöntőben csak kettő van, a maradék három ország automatikus döntős). Szóval egy igazán ütős színpadi látvány nélkül ismét be fog ragadni Málta az elődöntőben. Hacsak nem húzza ki Sarah-t egy kamion.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top