ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Örményország

(C) Robert Koloyan/AMPTV/EBU

Örményország 2006 óta 15-ször állított versenyzőt az Eurovízió színpadára. Jól rajtoltak: 5-ször is bekerültek a top 10-be. 2011-ben történt meg az első botlás amikor nem sikerült döntőzniük, majd 2 évre rá Aram Mp3 a Not Alone című dalával a 4. helyig repítette az országot. Ezután voltak fent és lent, a legellentmondásosabb az a 20. hely, melyet 2022-ben ért el Rosa Linn a Snap című világslágerrel. 2024-ben egy szovjet terepjáróról elnevezett formáció, a Ladaniva indul versenybe az örmény AMPTV közmédia döntése alapján.

A Ladaniva egy 2019-ben létrejött francia-örmény duó. Zenei stílusukat a réunioni maloya, a balkán és az örmény népzene határozza meg. A duó szólistája Jaklin Baghdasaryan, a „zenekar” pedig Louis Thomas, aki sok hangszeren játszik. Jaklin 1994-ben született egy örmény kisvárosban, Yeghegnadzorban, majd a fehérorosz fővárosban, Minkszkben nőtt fel. 20 éves korában édesanyjával Franciaországba költözött. Kora gyerekkora óta énekel, a Lillei Konzervatóriumban tanult. Zenész társa, Louis 1987-ben született Lille-ben, zenész családba született és ő is a fent említett konziba járt. Egy zenei bárban találkozott Jaklinnal először. A 2020-as pandémia alatt két videót is készítettek, ami remek fogadtatásban részesült főleg az örmény közösség részéről. Később kiadtak egy újabb videót a Kef Chilini című dalhoz, ami pár hónap alatt 18 milliós nézettséget ért el, jelenleg 29 milliónál jár. 2022-ben a groningeni Music Moves Europe Award díjátadó közönségdíjasai lettek. 2023-ban gyűlt össze egy albumnyi dal, a rákövetkező évben pedig az örmény közmédia ezt a duót nevezte be a 2024-es Eurovízióra a Jako című dallal.

Azt mondják, Jako, légy szerény! Ne beszélj annyit! Ne legyél annyira csendes! Vedd fel ezt, nyisd ki azt, csukd be amazt, viselkedj úgy mint egy lány! De én egy szabad lány vagyok, táncolni fogok, te meg nézni! Gyere és kapcsolódj be! Nem számít mit fognak szólni hozzá, ismét elfeledkezünk majd az időről, gyere gyere kedvesem, állj fel és táncolj!

A végére is értünk a komplett dalszövegnek, ami az első pillanatra egy igazi mestermű! Magához láncol a ritmus és a dallam a csipkefüggönyön keresztül. Az Eurovízión élek-halok a nemzeti kultúrát megjelenítő dalokért, főleg ha egy kicsit szokatlan, de érzelmes hangzású a dallam. A vidámság is egy érzelem, Jako kicsit őrült, lázadó menyecske, de finoman elegyíti a népzenei motívumokat a modern hangzással. A videoklip is nagyon színes és mozgalmas, felvonultat minden örmény hagyományt. Jó látni hogy az örmény körülmények ellenére egy ilyen szuper kis energiabombával indulnak, ami még Fakhri Ismayilovnak is tetszik! Bulizzunk egy jót az Eurovízió buborékában, ahol a zene egyesít minket! Én simán a top 5-be raknám!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top