ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: San Marino

(c) Javier Bragado/SMRTV/EBU

San Marino 2008-ban küldött első alkalommal versenyzőt az Eurovízióra. A szereplésük nem túl sikeres: általában az elődöntőben ragadnak küldötteik. 2012-ben San Marino legendája, Valentina Monetta addig ütötte a vasat (The Social Network Song, 2012; Crisalide, 2013), hogy a Maybe című dalával végre döntőbe juttatta a miniállamot 2014-ben. Utána újabb kiesések következtek, ráadásul Valentina 2017-ben duettel próbálkozott, ez elhozta San Marino második utolsó helyét az elődöntőben. Ezután importba fogtak, a török showmant, fogorvost és énekes-dalszerző-producert, Ahmet Serhat Hocapaşalioğlu-t kérték fel versenyezni. Sikerrel vette az akadályt és döntőbe került a Say Na Na Na című dala. Ezután Senhit-en volt a sor, aki 2011-ben már próbálkozott ugyan, de nem sikerült a döntőzés. 2021-ben az amerikai rapper Flo Rida-val kiegészülve ismét összejött a finálé. Utána bekaptak egy újabb utolsó helyet, idén pedig ismét importba fogtak, a spanyol Megara együttest hirdették ki nemzeti döntős győztesnek, a “11:11” című dalukkal próbálják elérni az újabb bravúrt.

A négytagú Megara 2015-ben alakult Madridban. Több kislemezt is kiadtak, majd 2018-ban a második stúdióalbumuk népszerű lett, ekkor már meghívták őket két fesztiválokra is. 2023-ban a spanyol eurovíziós válogatóban, a Benidorm Festen indultak, 4. helyezést értek el. 2024-ben ismét indulni szerettek volna a Benidorm-on de a versenyt szervező RTVE nem válogatta be a pályázatukat a fesztiválra. Így éltek a lehetőséggel, hogy más nemzeti döntőn mérettessék meg magukat, kapóra jött az indulásuk az Una Voce per San Marino 2024 fesztiválon. A részvétel feltételeként be kellett csempészniük olasz nyelvű sorokat is a dalszövegbe (a malmöi színpadon spanyol lesz a dal minimális angollal). Az állam mérete miatt itt a közönséget nem tudják bevonni a szavazásba, zsűri döntött a fesztivál végső győzteséről. A Megara sikerrel vette az elődöntős akadályt, és megnyerte a döntőt is. A zenei stílusukat fukszia rock-nak írják le, ami az elektronikus popzene, a dance és a rock stílusok keveréke. 

Összetört a szívem. De ez inkább ironikus mint romantikus, mint egy seb a kettő között. Tragikusan hangzik, de nem az. Be tudnád fejezni az ereim keresését? Időpocséklás. Tudom nincs mit tenni, de ki vagy te? Vedd ki. Képes leszel ugrálni egész este. Gyere és adj egy okot hogy akarsz változni. Azok a hangok… Tudod pár ember hazudik, pár pedig nem. M.E.L.A.P.E.L.A. ha nem szeretsz, mások szeretni fognak. Te akarsz lenni a nagy és rossz farkas? Inkább egy kis szánalmas ördög. Azt hiszed elvihetsz? Benidormban nagy bulit csaptunk. Azt mondod, logikátlan, mégis varázslatos. Ez csak rock and roll.

A videoklip sokszínűre sikerült: A csapat egy interjún van, valószínűleg egy lemezkiadóhoz akarnak jelentkezni, és eladni magukat azzal hogy milyen sokoldalúak, sokszínűek, de a menedzsereket untatja az egész. Itt jön a dalszöveg sejtelmesen kiemelt része: a M.E.L.A.P.E.L.A. ami spanyolul azt jelenti hogy  nem érdekel (jobban mondva lesz@rom). Érdekes felvetés hogy a producereknek miért nem tetszhetnek. Egyrészt ott van mögöttük a szakmai tapasztalat, hogy mi az, ami eladható. Persze a tanácsuk lehet garancia a pénzszerzésre és a középszerűségre is. Viszont ha egy csapat megy a feje után és önmagukat adják, az sokkal őszintébb lehet amikor fellépésük van, viszont kérdés hogy zenéjük, stílusuk, tehetségük elegendő lesz-e ahhoz, hogy találkozzon a zsűri és a közönség igényeivel. Még ha találkozik is, a második elődöntőben olyan előadókkal kell versenyeznie a top 10-ért, mint Nemo, Kaleen, a Ladaniva, Mustii és Joost Klein. A maradék 5 helyre is van tolongás, meglepődnék ha sikerülne nekik a bravúr. Valószínűleg este 11:11-kor fogjuk megtudni, hogy folytatódhat-e a buli a szombati döntőben.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top