ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Svédország

Marcus and Martinus
(c) EBU/SVT/Jonathan Perlmann

Napi Eurovíziós rovatunkban elérkeztünk a házigazda Svédországhoz. Svédország egyike azon országoknak, akik már több, mint 60 alkalommal vettek részt az Eurovízión – már 1958 óta versenyeznek. Összesen 7 alkalommal győzedelmeskedtek, amiből Loreen 2 címért felelős. Az országot idén, a saját terepen rendezett versenyen a Melodifestivalen nyertes iker duója, Marcus & Martinus fogja képviselni.

Marcus & Martinus Skandinávia egyik legnagyobb popszenzációjaként vált ismertté, miután 2012-ben megnyerték a norvég „Junior MGP”-t. 9 évesen a To Dråper Vann című daluk bekerült a legjobb 10-be Norvégiában, és gyorsan követte eddigi legnagyobb slágerük, az Elektrisk, amely 66 egymást követő hétig maradt a slágerlistákon. Több mint 1,5 milliárd streamelésével a duó hatalmas követőbázisra tett szert, és teltházas aréna koncerteket adtak Skandináviában, és számos további dalukkal kerültek a slágerlisták élére hazájukban, valamint Svédországban és Finnországban egyaránt.

A Melodifestivalen idei döntőjét szerencsém volt élőben a Friends Arena-ból nézni, így saját tapasztalatból mondhatom, hogy kint megőrülnek az ikrekért. Mindenhol Marcus & Martinus felirattal ellátott táblákat láttunk, a legnagyobb tapsot is a srácok kapták. A fogadóirodáknál is elég egyértelmű volt a Melfest finálé kimenetele.

Az „Unforgettable” egy toxikus szerelem történetét meséli el. Igazi „dark pop” érzést ad a dal amit Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen, Jimmy „Joker” Thörnfeldt, Joy Deb és Linnea Deb írt. A Melfesten látott színpadkép nagyon „svéd”, ami annyit jelent, hogy az elejétől a végéig hibátlanul minden részletre odafigyelve lett megálmodva és megvalósítva. Sokak szerint már túl „steril” és unalmas. Benjamin Ingrosso 2018-as színpadképére sokban hasonlít bizonyos pontokon.

A Melfestet idén sok kritika érte amiért nem tudnak valami „újat” mutatni, valami egyedit színpadra vinni, viszont azt hozzá kell tenni, hogy a svéd zenei kultúra nagyjából ebből áll amit minden évben látunk. Az is hiba lenne ha egy országot arra szeretnénk kényszeríteni, hogy olyat mutasson ami nem lenne hű magához.

A legjobb választás volt az Unforgettable? Személy szerint Maria Sur és a Medina párosból valamelyik résztvevőnek jobban örültem volna, de az ikrek dalát is szívesen hallgatom.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top