ESC Hungary

A Dal 2016

Oláh Gergő: A jó mindig elnyeri megérdemelt jutalmát

Szerző: Mádi Sándor

Idén közelebb hozzuk a Dal 2016 énekeseit, egy-egy rövidebb interjú keretében. Most Oláh Gergő válaszol a feltett kérdésekre, olvassátok el!

 

Mádi Sándor: A 2012-es X-Faktort te nyerted meg. Milyen emlékeket őrzöl ebből az időszakból?

Oláh Gergő: Életem egyik legmeghatározóbb időszaka volt. Szinte csak arról – a felkészülésről, a munkáról – szólt az életem. Néha kicsit  nehezen is viseltem, mert távol volt tőlem a családom és amikor ez elhatalmasodott, nem volt könnyű a munkára koncentrálni. Nagyon családcentrikus vagyok. Vannak akik azt hiszik, hogy könnyű dolog egy ilyen versenyt végigcsinálni, de ez nem igaz, nagy a nyomás, rengeteg a feladat. De nagyon-nagyon élveztem. És sokan voltak körülöttem, segítettek én pedig minden pillanatban tudtam, hogy miért hajtok, miért dolgozom. Csodálatos emlék, sohasem fogom elfelejteni.

MS: Korábban már próbálkoztál a Dalban. Mi motivált, hogy ismét szerencsét próbálj?

Gergő: Tavaly középdöntős voltam. Jó élményként maradt meg. Aki már volt versenyhelyzetben, mint én, az másként éli meg ezt. Ráadásul itt nem lehet veszteni, csak kicsit vagy nagyot nyerni. Nincs olyan nagyon sok hely azért ma, ahol az ember meg tudja mutatni amit csinál. A dal ilyen. Ráadásul ha olyan zenét csinálsz, ami nem feltétlenül úgy populáris, hogy abból rádiósláger legyen, ez a legjobb lehetőség, hogy eljuttasd a közönséghez, megismertesd az emberekkel.

MS: Követed az Eurovíziós Dalversenyt? Vannak kedvenc előadóid?

Gergő: Igen, mindig szoktam nézni. Sok kedvencem van, magyar és külföldi is, fel sem lehetne sorolni őket. Tavaly a magyarok közül nagyon szerettem a Pankasztikot, annyira, hogy most dolgoztunk egy dalon együtt is. A svéd nyertest is szerettem tavaly, Mans Zelmerlöw-öt, a régebbiek produkciók közül Alexander Rybak-ot kedveltem igazán.

MS: Ha lehetőséged lenne duettezni bármelyik Eurovíziós résztvevővel, kivel énekelnél együtt?

Gergő: Nem sokat kell gondolkodnom ezen: Celine Dion! Csodálatos énekesnő és számomra rendkívül szimpatikus ember is egyben. Óriási lenne vele énekelni!

MS: Mi a dalod üzenete?

Gergő: Van egy új zenei formációm, a Roma Soul, visszanyúltunk a cigányzenei gyökerekhez és az autentikus zenét – világzenei hangulatban – modern alappal ötvözzük. Ennek a gondolatnak a szellemében született ez a dal is. Egyik este mesét néztem a gyerekeimmel, a mesékben mindig győzedelmeskedik a jó és a gonosz elbukik. A történetek ugyan sokszor nagyon csavarosak, de a végeredményben mindig biztos lehetsz, a jó elnyeri megérdemelt jutalmát, bármilyen nehézségen is kell átverekednie magát. Akkor egy pillanat alatt tudtam, hogy erről akarom a következő dalomat írni. Már kaptam olyan kritikát, hogy minek komolykodom állandóan, ami persze nincs így, van dalom a mosolyról meg egy csomó könnyebb témáról, de a dalom inkább a világzenéhez áll közel, jól illik  zene és a szöveg egymáshoz és egy ilyen versenyre nem akartam valami tingli-tangli témával benevezni. Azért tudok én is nevetni. A dal egyébként pozitív. Hiszen arról szól, hogy végül győz a jó!

MS: Milyen produkcióval készülsz?

Gergő: Lesz a színpadon egy hegedűs és négy táncos, meg én. Nagyon igyekeztünk, hogy a látvány és az öltözék is összhangban legyen a zenével. Magyar tervezők segítségét kértük, a Romani tervezői Varga Erika és Helena segített benne, hogy modern formában de az autentikus cigány motívimok felhasználásával öltözzek fel. Már tavaly, amikor véget ért a verseny, mondták sokan, például Wolf Kati is, hogy táncoljak mindenképpen legközelebb. Hát most fogok azt is. Remélem tetszeni fog a produció.

MS: Ha kiderül, hogy megnyered a február 27-i versenyt, mi lesz az első dolgod?

Gergő: A dalt Szepesi Zsolttal és Lotfi Begivel csináltuk együtt, a szöveget pedig Molnár Tamás írta. Begi, aki a Compact Disco-val már képviselte a nemzetközi versenyen hazánkat, a megbeszéléseken mindig azt mondta, hogy nem is szabad máshogy odaállni, csak úgy, hogy az ember hisz benne, hogy ő lesz az aki nyer. Én félve vagyok ennyire optimista, de nyilván ez lenne a legnagyobb dolog velem, ami csak történhet. Szeretnék a legjobban szerepelni és nagyon-nagyon örülnék, ha a hazám, büszke lenne rám! Biztosan az első dolgom az lesz, hogy megköszönöm a szerelmemnek Nikinek és azoknak az embereknek, akik segítenek, segítettek eddig. Én állok ugyan legelöl, de egy ilyen produkció csak úgy jöhet létre és lehet sikeres, hogy a háttérben egy csomó ember együtt dolgozik, akiknek nagyon hálás vagyok. És persze a családomnak, mert ehhez a munkához nagyon nagyon sokat hozzátesz, hogy nyugodt hátteret biztosítanak nekem otthon.

MS: Végül, de nem utolsó sorban: szeretnél-e üzenni valamit az ESCHungary olvasóinak?

Gergő: A dalom maga az üzenet. Talán sokaknak álnaív egy ilyen egyszerű megfogalmazású gondolat, de én mégis fontosnak tartom és eszerint próbálok élni. Remélem, hogy sokakhoz eljut és talán motivál is másokat. Az elmúlt években sok nyári táborban, iskolában jártam ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel találkoztam, beszélgettünk, együtt énekeltünk. Ez a dal nekik is szól, vagy talán elsősorban nekik szól. Arról, hogy hinned kell és persze cselekedned is, mert a anélkül nem történik semmi. De nem szabad feladnod a reményt, hogy egyszer jóra fordul az életed.

Meg persze mindenki nézze szombaton a dalt és ha tetszik amit lát, akkor pontozzon és szavazzon mindenképpen! 🙂

 

Köszönjük az interjút Oláh Gergőnek, illetve külön köszönet Schiwert Takács Lászlónak a segítségért. Sok sikert kívánunk a Dal 2016-ban!

Hallgassátok meg Gergő dalát, melyet a holnap esti második elődöntőben, 19:40-es kezdettel követhettek figyelemmel a Duna TV-n és a Duna World-ön.

https://www.youtube.com/watch?v=4yUKlNXVnvM

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top