ESC Hungary

Rajongunk

Pletykaszüret: Elszabadultak az indulatok a nagyhéten

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – origo.hu – ebu.ch

Az oikotimes.com nagyon sok pletykát és fura cikket össze szoktak gyűjteni az Eurovízióval kapcsolatban. Most találtak egy cikket a The Sun brit bulvárlapban, ahol a helyi kommentátor, Graham Norton hülyeségnek találja Ausztrália szerepeltetését az Eurovíziós Dalfesztiválon. „Igaz, hogy néhány ország technikailag egyébként sem tartozik Európához, de ugyan már, Ausztrália a világ másik felén van. Tavaly arról volt szó, hogy az ausztrál szereplés csak egyszeri alkalom a verseny 60 éves évfordulójára, és ezt el is fogadták sokan. Az emberek most azt mondják rám, hogy Ausztrália ellenes vagyok, pedig nem erről van szó. Nem vagyok az ausztrálok ellen, csak azt gondolom, hülyeség őket szerepeltetni.”

Az SBS reagált a riporter kirohanására. „Ausztrália a késleltetett televíziós műsorok és mozifilmek országa, földrajzi okokból blokkolt weboldalak és lassú internetelérés hazája, tisztában vagyunk a földrajzi helyzetünkkel. Nekünk elfogadható, ha egy repülőút 20 órába kerül, vagy ha hajnal 5-kor kell felkelnünk azért, hogy élőben lássunk egy focimeccset, vagy épp az Eurovíziót csak azért, hogy részesei legyünk a globális kultúrának. Ha azt akarjuk, hogy számítson is a szavazatunk a hivatalos összesítésben, akkor felkelünk időben, aludni nem ér! Szóval Graham Norton, tudjuk hogy a világ másik végén vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudnánk, vagy nem kellene részt vennünk az Eurovízión.” Az SBS már büszkén bejelentette, hogy megkapták a jogot az Eurovízió mintájára létrehozható dalfesztivált az ázsiai és óceániai régióban. Példaként elmondják, hogy a modern kori Olimpia is eltörölte a politikai és kulturális határokat, és világméretű eseménnyé tudott válni.

Az Eurovízió igazgatója, Jon Ola Sand már korábban is azt nyilatkozta, hogy „Nagyon jó visszhangot kaptunk a nézőktől és a rajongóktól, a sajtó munkatársaitól Ausztrália részvételével kapcsolatban. Nagyon hiszünk abban, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválban meg van az a potenciál, hogy egy igazi világra szóló esemény legyen.”

A briteknél a korábbi, legendának számító Terry Wogan is élesen bírált előadókat az élő adás alatt. A magyar közvetítő, Gundel Takács Gábor néha beleilleszti finoman saját véleményét a közvetítésbe, de ez nem mondható szélsőséges esetnek. Például kedden az orosz produkció előtt megjegyezte, hogy a tavalyi győztes produkciójának továbbfejlesztett változatát lehet majd látni, és elképzelhető, hogy ez el fogja vonni a figyelmet a dalról. Gundel a kiutazása előtt elárult a Bors-nak egy kis kulisszatitkot is: „Hétfőn, szerdán és pénteken az esti próbát kompletten végig kell közvetítenem, azt itthon rögzítik, és másnap az élô adással egy idôben futtatják, mert ha élő adásban bármi történik – technikai probléma, vihar, vonalszakadás – akkor azonnal be kell keverni a felvett műsort. Egyetlen országban sem maradhatnak le egy dalról sem, hogy szabályos legyen a szavazás. Egyébként a szakmai zsűri is ezek alapján pontoz. 12 adás hat nap alatt, ez egy rendkívül jól kitalált rendszer, de nagyon nagy munka.

Visszatérve a kommentátorok közvetítésére, az okikotimes.com a ciprusi továbbjutásról egyenesen úgy ír, hogy a rajongók potenciális győztesnek tartják a kis szigetország dalát. Az első elődöntőt a BBC4 közvetítette, és a helyi kommentátor megjegyezte, hogy ez a dal úgy hangzik, mit a Killers Somebody Told Me című dala, és ez igaz is. Ahogy az együttes elkezdi a dalát, a The Killers dalát lehet benne felfedezni. Sokan azzal viccelődnek, hogy Ciprus a Killers dalát adta elő sajátjukként az Eurovízión.

Az oikotimes.com szintén beszámolt a görög tévé nézettségi adatairól az Eurovízióval kapcsolatban. A korábbi évekhez képest alacsony, 22,5%-os nézettséget ért el, ami után elkezdték kritizálni a a görög ERT közmédia elnökét, amiért ő személyesen választotta ki az idei versenyzőjüket. A híradás szerint az elnök lemondását követelik, amiért elvesztegetett bő 100000 eurót az adófizetők pénzéből a személyes igényei miatt.

Magyarországon a teljes magyar lakosságból 415 ezren követték az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét, amelyben a Magyarországot képviselő Freddie is fellépett. Összességében ennél több emberrel kell számolni, hisz a Duna TV adása az interneten is követhető volt élőben, a Március 15. téren pedig rengeteg rajongó együtt nézhette a produkciókat, már amikor hagyták a szervezők. Az Eurovíziós Dalfesztivál közvetítése a teljes lakosság körében, illetve a 18–49-es, kereskedelmi szempontból fontos célcsoportban is a 11. lett, a leginkább a TV2 által preferált 18–59-es korosztályban azonban éppen hogy befért a legjobb tízbe, a hatvan év alattiak közül 167 ezren voltak kíváncsiak a versenyre.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervező EBU elmarasztalta az örmény AMPTV-t amiatt, hogy énekesük Hegyi-Karabah zászlóval ünnepelte továbbjutását a döntőbe az élő adás befejező szakaszában. A zászló szerepeltetése káros az Eurovízió márkájára nézve. Az Eurovíziót irányító Referenciacsoport legkésőbb június végéig kiszabja a szankció módját. „Óvatosan kell bánnunk a Hegyi-Karabah régióban, Örményország és Azerbajdzsán között kialakult nagy feszültség miatt. A zászló bemutatása ütközik a szabályainkkal. Az EBU korábban közvetlenül felhívta az örmény delegáció figyelmét arra, hogy zéró toleranciát fognak alkalmazni, ha megsértik az idei Eurovízió szabályait. A Referenciacsoport felhívja a figyelmet, hogy a szabályok további áthágása kizárással járhat akár az idei, akár a jövőbeli versenyekről.

És végül nézzünk egy rövid összefoglalót a jelnyelvi előadók keddi produkcióiból!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top