ESC Hungary

Eurovízió 2016

Jelnyelvi produkciók a 2016-os Eurovízión

(c) EBU

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

A 2016-os Eurovízió házigazda közmédiája, az SVT bejelentette, hogy külön előadókkal nemzetközi jelnyelven is fogják közvetíteni az idei fesztivált azért, hogy a hallássérültek számára is élvezetesebbek legyenek a dalok.

A jelnyelvi előadók a svéd nemzeti válogatón már 2010 óta működnek, az eddigi tapasztalatok szerint a dalok hangulatát, érzelmeit kiválóan adják át a képernyőn keresztül. Nagyon sok jelnyelven előadott dalt meg lehet érteni a világ minden részén.

A jelnyelvi előadók akkor kerültek legutóbb a figyelem középpontjába, amikor az idei svéd nemzeti döntőn az SVT jelnyelvi előadója, Romel Blecher levette a pólóját Samir & Viktor Bada nakna című produkciója alatt. A nemzetközi jelnyelvelést már tavaly is bevezették az Eurovízión, az SVT ezt továbbfejleszti idén, a fent leírt módon.

Mutatjuk, hogy mi a különbség a jelnyelvi tolmácsolás és a jelnyelvi előadás között, a végén póló nélkül.

Julia Kankkonne, a nemzetközi jelnyelvi produkciókért felelős vezető a következőket mondta: – Mi másképpen gondolkodunk, mint az előadóművészek. Minden dal sokkal több mindent tartalmaz, mint maga a zene. Van benne tánc, koreográfia és fényhatások. Nagyon fontos számunkra, hogy nagyon jó ismerettel rendelkező jelnyelvi tolmácsokat találjunk, akik emellett energiát is tudnak közvetíteni a képernyőn keresztül. A jelnyelvi előadóinknak nagyon jól kell érteni a zenét és a dalokat ahhoz, hogy le tudják fordítani a nemzetközi jelnyelvre, ami megérthető, kifejező és élvezetes is.

Az SVT az Eurovízió mindhárom élő adását jelnyelvi produkcióval is fogja közvetíteni. Három előadó fogja fordítani a két műsorvezető, Måns Zelmerlöw és Petra Mede mondanivalóit az SVT stúdiójából. Összesen 9 előadó fog érkezni Litvániából, Németországból, Izlandról, Oroszországból és Dániából. A jelelőknek a napokban volt egy megbeszélése, ahol a vezető jelnyelvi előadó tartott tréningeket. A produkciókat a jövő héten fogják felvenni.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top