ESC Hungary

Eurovízió 2021

Eurovízió 2021: Hazaérkeztek a győztesek Rómába

A 2021-es Eurovízió győztese, a dán nevű olasz Måneskin (dánul Holdfény) glam rock együttes – akik 2016-ban még utcazenészek voltak, majd a következő évben a helyi X-Faktor 2. helyezettjei lettek – tagjai megérkeztek tegnap délután Rómába. Az olasz kormány gratulációit küldte az együttesnek. Mellette Olaszország két korábbi eurovíziós csillaga is üdvözölte a győzelmüket. Az 1990-es fesztivál győztese, Toto Cutugno úgy emlékezett vissza, hogy „Miután megnyertem a fesztivált Zágrábban, hat hónappal később kitört a háború.” Érdekes egybeesés, hogy akkor is a francia versenyzőt, Joëlle Ursullt sikerült legyőzni, most pedig Barbara Pravi-t. Olaszország első Eurovízió győztese, Gigliola Cinquetti 1964-ben vitte el a trófeát. Üdvözölte, hogy az együttes nem hagyta elárulni a saját sztenderdjeiket, és hogy olasz nyelvű dallal indultak. Örült annak is, hogy részt vettek a COVID-19 elleni oltás népszerűsítésében is.

A nemzetközi sajtó viszont nagyon megtolta az együttes ismertségét egy viccnek indult videó miatt. A verseny közben, amíg a green room nevű eredményváróban követték a fesztivál eseményeit, az asztaluk meg volt pakolva pezsgővel és poharakkal, legalább egyet levertek belőle. A frontember, Damiano David lehajolt egy pillanatra, hogy eltakarítsa a romokat, egy szemfüles mémgyáros pedig – utalva a rockerek szertelen életére – úgy címezte meg a videó részletet, hogy kokaint szippant fel az asztalról. Persze nem látni fehér port az asztalon, az énekes orra sem lett „púderes”, az asztal alatt lehetett látni üvegszilánkokat, ennek ellenére a győztes sajtótájékoztatóján a svéd Aftonbladet újságírója feltette a kérdést, hogy szippantottak-e fel valamit az asztalról. „Nem használok drogokat. „Srácok, kérlek… Tényleg ne mondjatok ilyent… Nincs kokain!” Vicces videónak indult, de ennek ellenére ez a hír végig söpört a világsajtón, és a magyar média is kellően felkapta, drogbotrányról írnak. Ehelyett, mindenképp el kell gondolkodnunk az olasz együttes sikerénekokain.

Nagy valószínűséggel az együttes őszintesége, önazonossága, és külsőségekben a többi versenyzővel szembeni összetéveszthetetlensége fontos szerepet játszott a győzelmükben ugyanúgy, mint 2006-ban a Lordi szörnymetál együttesnél történt. És az is közre játszhatott, hogy noha sok „átlagos” Eurovízió nézőnek tetszett a produkció, és sok zsűritag is elégedetten csettintett a látottakra és hallottakra, a rock rajongói közössége, ha egy igazán minőségi produkció áll színpadra, akkor nagy erőket tudnak megmozgatni. Egészen 2016-ig, a zsűri és a közönség szavazatait együtt átlagolva adták ki egy adott ország top 10-es listáját. Utána elkezdték külön számolni országonként a zsűri és a közönség szavazatait is. A régi rendszer szerint, igaz egyetlen ponttal, de a francia Barbara Pravi nyert volna a Måneskin helyett.

Az Eurovíziót szervező EBU és a versenyzőket nevező RAI közmédia, a menedzsment és a delegációvezető is visszautasította ezt az abszurd történetet. Az együttes tagjai önként vetik alá magukat drogtesztnek, hogy minden kétséget eloszlassanak. A figyelem a frontemberre, Damiano David-ra összpontosult, mert róla készült a félre magyarázott felvétel. Szerencsére az elmúlt órákban jött ki a negatív tesztje (lapzárta és a videó elkészülte után), amit mind a RAI, mind az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége megnyugvással fogadott: „nem használt senki sem drogot a green room-ban, így a dolgot lezártnak tekintjük.”

(cp24.com, oikotimes.co.uk, eurovision.tv)

About Author

Eurovízió 2021: Hazaérkeztek a győztesek Rómába
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top