ESC Hungary

Eurovízió 2023

Eurovízió 2023 után: a zsűrit meg kellene szüntetni!

A norvég TV2 hozta nyilvánosságra, hogy júniusban az EBU Műsorsugárzók Tanácsának ülésén felvetődött az Eurovízió zsűrijének idei szavazása, ami széleskörű csalódottságot váltott ki a döntőben. Ráadásul a helyszíni közönség körülbelül 3 percre megbénította az élő adást a „Cha Cha Cha” skandálásával a szavazási eredmények ismertetése közben. A kritikus szószólók szerint a zsűrit meg kellene szüntetni, vagy sokkal kisebb szerepet kellene nekik adni.

A zsűri szerepe 1998 és 2009 között csak a B terv volt, ha valamilyen oknál fogva nem lettek volna érvényes eredményei a közönségszavazatoknak. Idén a zsűrinek ismét ilyen szerep jutott az elődöntőkben. Az 50-50% zsűri-közönség szavazásra 2011-ben érkezett először nagyobb panasz, amikor a közönségnél második helyezett, viszont zsűri-kedvenc azeri Ell & Nikki duó győzött az olasz Raphael Gualazzi helyett. Ezzel együtt nem általános, hogy a zsűrinek és a közönségnek is ugyanaz a dal tetszene a legjobban. 2015-ben a zsűri-kedvenc Måns Zelmerlöw győzött, míg a közönségkedvenc Il Volo csak a harmadik lett. Nem beszélve 2016-ról, amikor sem a zsűri-kedvenc ausztrál Dami Im, sem pedig a közönségkedvenc orosz Sergey Lazarev nem tudta hazavinni a trófeát, hanem a mindkét panelen második helyezett ukrán Jamala örülhetett a győzelemnek. 2017-ben egyértelmű győztes lett a portugál Salvador Sobral, viszont például a 2019-ben győztes Duncan Laurence a zsűrinél harmadik (zsűri-kedvenc Tamara Todevska, Észak-Macedónia), a közönségnél második (közönségkedvenc: Keiino, Norvégia) lett. Ráadásul, ha ugyanúgy a közönség hirdette volna ki a győztest mint 2006-ban – amikor a finn Lordi győzött a Hard Rock Halleluja-val – idén ismét finn győzelem született volna, Käärijä hozhatta volna el a trófeát. Ha 2006-ban zsűri is lett volna, lehet hogy a második helyezett orosz Dima Bilan (Believe), vagy a harmadik helyezett boszniai Hari Mata hari (Leyla) vihette volna haza a trófeát.

Az EBU azzal védi a nemzeti zsűriket, hogy ezen zsűrik minden egyes dalt külön megvizsgálnak személyenként, és a legszélesebb kritériumok alapján egy minőségi rangsor jön létre, emellett ez egy tradíció is, mint ahogyan a pontbemondó szóvivők alkalmazása. Ráadásul a zsűri segít enyhíteni a kulturális és diaszpóra szavazatok hatását is.

Van már élő példa a csökkentett erejű zsűri bevetésére: hatalmas különbségek alakultak ki a zsűri és a közönség pontjai között a tavalyi Amerikai Dalfesztiválon. A döntőben a zsűri-kedvenc washingtoni Allen Stone 105 pontot kapott, a közönségkedvenc oklahomai AleXa pedig 654-et. Christer Björkman nem volt elégedett a verseny promótálásával és a bonyolult válogatókkal, ezért még idén februárban bejelentette az új évad helyett, hogy határozatlan időre felfüggesztik a versenyt. Idén Liverpoolban megkérdezték erről Martin Österdahlt is, amire csak annyit válaszolt, hogy „partnereink más megoldásokat keresnek”. Addig is lehet nézni a YouTube-on a verseny dalainak végtelenített élő közvetítését.

Szerintetek kell idegenkedni a zsűritől?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top