ESC Hungary

Rajongunk

Eurovíziós Dalfesztivál: Sikeres 2023, ismerős 2024

Loreen. (C) Vogue Arabia

A 2023-as Eurovízió döntőseit sok helyen ünnepelt sztárként várták haza, egy arany traktor is előkerült. A Tattoo-t rongyosra hallgatták a Spotify-on. Az Eurovíziót ismertségben már csak az Olimpia és a Foci Vb előzi meg. Harmadszor lesz Malmö az Eurovízió otthona.

A 2023-as Eurovízió győztese, Loreen nem hagyta el Liverpoolt a döntő másnapján, egy kis promóciós turnéra indult az Egyesült Királyságban. Viszont a döntő utáni kedden már svéd földön landolt a gépe, az őt nevező SVT közmédia nagy ünnepséget rendezett a svéd főváros egyik parkjában, ahol Loreen második és Svédország hetedik győzelmét ünnepelték, amivel beérték a szintén hétszeres győztes Írországot.

https://www.instagram.com/reel/CsT79kdudbq

A második helyezett Käärijä már a döntő másnapján hazautazott, hatalmas tömeg várta a helsinki reptéren. A helyi YLE közmédia a Helsinki Jégcsarnokba szervezett koncertet az idei évad közönség kedvencének.

https://www.instagram.com/p/CsQ4Se-tQlJ

A norvég Alessandra szerdán ért haza az Alkotmány napjára, ahol – kötődve az ünnepi eseményhez – egy rezesbanda kíséretében adta elő a Queen of Kings című dalát.

Déli szomszédunk, Horvátország képviselői „állítólag” Liverpoolból szerzett arany traktoron parádéztak a zágrábi reptéren.

https://www.instagram.com/reel/CsO5x0Jts_f

A spanyol Blanca Paloma tiszteletére nagy koncertet szervezett a helyi RTVE közmédia a madridi Plaza Mayor-on.

Loreen eurovíziós sikerét több más rekord is kísérte: A Spotify global top 40 listáján szerepelt hetekig a Tattoo, 2023-ban eddig a Tattoo a legtöbbet játszott svéd dal. Minden idők 8. legtöbbet játszott eurovíziós dala a Spotify-on, ami már hajszál híján átlépi a 200 millió lejátszást. Ilyen rövid idő alatt még egyetlen eurovíziós dalnak sem sikerült ekkora hallgatottságot elérnie. 25 ország slágerlistáján jelent meg, 8 országban első helyezést ért el. Az Egyesült Királyság slágerlistáján a 2012-es Euphoria 3. helyezést ért el annak idején, a 2023-as Tattoo pedig a második helyig jutott. A döntő utáni vasárnapon 4275290 lejátszást ért el, ami szintén a legmagasabb szám amit Eurovíziós dal el tudott érni egy nap alatt. A Global Spotify Top 200 listán 72 napja szerepel. Rengeteg rangos újságban szerepeltették címlapon, mint például a Rolling Stones vagy a Vogue, de a médiamegjelenései is magasak. Loreen európai turnéra is indul idén novemberben. Magyarország közeli helyszín nincs, de talán a november 7 dublini, a november 10 londoni november 15 berlini vagy a november 16 varsói koncert kecsegtető lehet a magyar rajongóknak. Az elmúlt hetekben több fesztiválon is fellépett, mint például a bukaresti SAGA, a londoni Mighty Hoopla, vagy a Barcelona Pride, de jövő hónapban például a stockholmi RIX FM fesztiválon is látható lesz. A német Topmodell leszek című műsor döntőjében is énekelt, illetve a svéd SVT Allsång på Skansen című műsora a hét legnézettebbje lett.

Az Eurovízió 2023 után most már elmondható, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál a legismertebb nem sporthoz köthető esemény, csak az Olimpiai Játékok és a FIFA Labdarúgó Világbajnokság előzi meg. A liverpooli fesztivált 162 millióan nézték összesen 291 millió órás nézettségi hosszal, ez átlagosan 1 óra 48 percet jelent egy személyre vetítve. A nagy döntőt a 15-24 éves korosztály 53,5%-a nézte.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválnak 1992 és 2013 után ismét Malmö lesz a házigazdája. A nagy döntő május 11-én szombaton lesz, a két elődöntőt május 7-én kedden és május 9-én csütörtökön tartják. Érdekesség hogy ez lesz az 5. év, amikor nem egy főváros ad otthont a fesztiválnak.

https://youtu.be/tBzQQHJpLS8

Ebba Adielsson, az SVT főproducere elmondta, hogy Malmöre esett a végső választás mert a helyszín minden kritériumnak megfelel, illetve ugyanazokat a csodás érzéseket élheti majd át minden idelátogató mint 2013-ban, de új élményekkel megtűzdelve.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top