ESC Hungary

Rajongunk

Eurovíziós Dalfesztivál: Sikeres 2023, ismerős 2024

Loreen. (C) Vogue Arabia

A 2023-as Eurovízió döntőseit sok helyen ünnepelt sztárként várták haza, egy arany traktor is előkerült. A Tattoo-t rongyosra hallgatták a Spotify-on. Az Eurovíziót ismertségben már csak az Olimpia és a Foci Vb előzi meg. Harmadszor lesz Malmö az Eurovízió otthona.

A 2023-as Eurovízió győztese, Loreen nem hagyta el Liverpoolt a döntő másnapján, egy kis promóciós turnéra indult az Egyesült Királyságban. Viszont a döntő utáni kedden már svéd földön landolt a gépe, az őt nevező SVT közmédia nagy ünnepséget rendezett a svéd főváros egyik parkjában, ahol Loreen második és Svédország hetedik győzelmét ünnepelték, amivel beérték a szintén hétszeres győztes Írországot.

https://www.instagram.com/reel/CsT79kdudbq

A második helyezett Käärijä már a döntő másnapján hazautazott, hatalmas tömeg várta a helsinki reptéren. A helyi YLE közmédia a Helsinki Jégcsarnokba szervezett koncertet az idei évad közönség kedvencének.

https://www.instagram.com/p/CsQ4Se-tQlJ

A norvég Alessandra szerdán ért haza az Alkotmány napjára, ahol – kötődve az ünnepi eseményhez – egy rezesbanda kíséretében adta elő a Queen of Kings című dalát.

Déli szomszédunk, Horvátország képviselői „állítólag” Liverpoolból szerzett arany traktoron parádéztak a zágrábi reptéren.

https://www.instagram.com/reel/CsO5x0Jts_f

A spanyol Blanca Paloma tiszteletére nagy koncertet szervezett a helyi RTVE közmédia a madridi Plaza Mayor-on.

Loreen eurovíziós sikerét több más rekord is kísérte: A Spotify global top 40 listáján szerepelt hetekig a Tattoo, 2023-ban eddig a Tattoo a legtöbbet játszott svéd dal. Minden idők 8. legtöbbet játszott eurovíziós dala a Spotify-on, ami már hajszál híján átlépi a 200 millió lejátszást. Ilyen rövid idő alatt még egyetlen eurovíziós dalnak sem sikerült ekkora hallgatottságot elérnie. 25 ország slágerlistáján jelent meg, 8 országban első helyezést ért el. Az Egyesült Királyság slágerlistáján a 2012-es Euphoria 3. helyezést ért el annak idején, a 2023-as Tattoo pedig a második helyig jutott. A döntő utáni vasárnapon 4275290 lejátszást ért el, ami szintén a legmagasabb szám amit Eurovíziós dal el tudott érni egy nap alatt. A Global Spotify Top 200 listán 72 napja szerepel. Rengeteg rangos újságban szerepeltették címlapon, mint például a Rolling Stones vagy a Vogue, de a médiamegjelenései is magasak. Loreen európai turnéra is indul idén novemberben. Magyarország közeli helyszín nincs, de talán a november 7 dublini, a november 10 londoni november 15 berlini vagy a november 16 varsói koncert kecsegtető lehet a magyar rajongóknak. Az elmúlt hetekben több fesztiválon is fellépett, mint például a bukaresti SAGA, a londoni Mighty Hoopla, vagy a Barcelona Pride, de jövő hónapban például a stockholmi RIX FM fesztiválon is látható lesz. A német Topmodell leszek című műsor döntőjében is énekelt, illetve a svéd SVT Allsång på Skansen című műsora a hét legnézettebbje lett.

Az Eurovízió 2023 után most már elmondható, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál a legismertebb nem sporthoz köthető esemény, csak az Olimpiai Játékok és a FIFA Labdarúgó Világbajnokság előzi meg. A liverpooli fesztivált 162 millióan nézték összesen 291 millió órás nézettségi hosszal, ez átlagosan 1 óra 48 percet jelent egy személyre vetítve. A nagy döntőt a 15-24 éves korosztály 53,5%-a nézte.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválnak 1992 és 2013 után ismét Malmö lesz a házigazdája. A nagy döntő május 11-én szombaton lesz, a két elődöntőt május 7-én kedden és május 9-én csütörtökön tartják. Érdekesség hogy ez lesz az 5. év, amikor nem egy főváros ad otthont a fesztiválnak.

https://youtu.be/tBzQQHJpLS8

Ebba Adielsson, az SVT főproducere elmondta, hogy Malmöre esett a végső választás mert a helyszín minden kritériumnak megfelel, illetve ugyanazokat a csodás érzéseket élheti majd át minden idelátogató mint 2013-ban, de új élményekkel megtűzdelve.

(eurovision.tv)

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top