ESC Hungary

Eurovízió 2024

Eurovízió 2024: Harmadjára is Malmö de egy órával rövidebben, Norvégia virális dalokat is keres, Ciprus kontra Görögország

1974: Abba, 1984: Herreys, 1991: Carola, 1999: Charlotte Nilsson, 2012: Loreen, 2015: Måns Zelmerlöw, 2023: Loreen. Az eurovízió történelmének svéd győztesei háromszor hozták a fővárosba, Stockholmba az Eurovíziót. Egyszer volt Göteborgban is, de jövőre immár harmadjára, Malmö lesz a fesztivál otthona, egészen pontosan 2024. május 7, 9 és 11-én. Sőt már azt is lehet tudni hogy a 25 éves popdíva, Zara Larsson vendégfellépőként meg fog jelenni a verseny valamelyik fordulójában. Viszont hiába lesz 50 éves évfordulója az ABBA győzelmének, nem fognak fellépni élőben a színpadon. Némi kárpótlás, hogy aki ABBA koncertre szeretne menni, kedd és szerda kivételével minden nap megteheti Londonban, ahol egy 3000 főt befogadni képes csarnokban az együttes hologramjai adnak koncertet kedd és szerda kivételével minden nap. Részletek: https://abbavoyage.com.

Az előkészületek már javában zajlanak: Norvégia eddig is komolyan vette a dalok kiválasztásának folyamatát, idén a szervezők azt mondják, hogy minden szeptember 1 után megjelenő dalt beraknak a következő Melodi Grand Prix előválogatójába. Ezzel szélesebb lehetőséget kívánnak nyújtani több dal bejutásához. Elméletileg ha egy dal virálissá válik vagy felkerül a slágerlistára az MGP kezdete előtt, annak előadója könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy jövő májusban Eurovízióra kell utaznia. Ez azért is érdekes, mert a norvég NRK közmédia eddig nem engedte, hogy az MGP előtt nyilvánosságra kerüljön bármilyen dal.

Az idei Eurovízió rekordnak számít a döntő hossza miatt is: 4 óra 13 perc hosszúságúra sikerült. A 4 órás álomhatárt 2019-ben Tel Avivban sikerült átlépni. A 2022-es torinói Eurovízió is átlépte a 4 órás időtartamot, de 2018 Lisszabon és 2021 Rotterdam be tudta fejezni a döntőt 4 órán belül. A svéd Aftonbladet arról ír, hogy a 2024-es Eurovízió 3 óra 15 perc hosszúságú lesz. Az ideihez képest 1 óra levágást az SVT hivatalosan nem erősítette meg.

Nyáron volt egy kis perpatvar Ciprus eurovíziós tervei miatt. A Fame Story egy görög énekes tehetségkutató reality show, melyet Kalomira nyert meg 2004-ben, ami a beharangozó szerint a következő ciprusi eurovíziós versenyzőt fogja adni. A görög ERT közmédia azt gyanította hogy ez szabályellenes, ezért levelet írtak az EBU-nak, mert ez szerintük az Eurovíziós közvetítési jogaikat sértené. Az EBU válaszában kifejtette, hogy „az egyes EBU-tagok nemzeti válogatójának megszervezése nem sértheti a többi ország többi résztvevő műsorszolgáltatójának jogainak kizárólagosságát”‘. Lényegében a résztvevő közmédiának kell legyártani, alvállalkozót is csak az EBU jóváhagyásával lehet alkalmazni, illetve a nemzeti döntőt a résztvevő országban kell rendezni és az EBU tag közmédia saját csatornáján kell sugározni. Persze voltak már kivételek, emlékezzünk csak a 2018-as San-marinoi nemzeti döntőre, amit élőben közvetítettek Pozsonyból.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top