ESC Hungary

Eurovízió 2024

Politikai üzenetek a világnak az első elődöntő színpadán

Ausztrália (c) Sarah Louise Bennett /EBU

Az idén jó néhány politikai utalást fedezhetünk fel mind a produkciókban mind pedig a dalokban. Az EBU következetesen betartattja a szabályokat, melyek szerint politikai állásfoglalásoknak nincs helyük a dalfesztiválon. Más kérdés hogy a szabályokat az EBU mikor és hogyan értelmezi, illetve hogy a résztvevők hogyan közvetítik üzenetüket.

Az 1. elődöntő nyitó fellépőjét, Eric Saade-t a svéd televízió kritizálta, amiért a keffiyeh-t – egy palesztin kendőt – viselte a csuklóján. Eric, akinek édesapja libanoni palesztin, a bal csuklójára tekerte a fekete-fehér kendőt, miközben a 2011-es Eurovízió „Popular” című dalát énekelte. Eric a bal kezével tartotta a mikrofont, így a kendő végig látható volt az előadás alatt. Mint arról az Aftonbladet beszámolt, a 33 éves előadó korábban már kifejezte dühét Izrael részvétele miatt. Azt mondta, hogy a nyitószámban való részvétellel tiltakozik.

Az Instagramon a múlt hónapban azt írta: „Amikor az úgynevezett »szabad világunkban« már nem viselheted az etnikai hovatartozásod szimbólumát, még fontosabb számomra a részvétel”.

Az Aftonbladetnek nyilatkozva Ebba Adielsson, az Eurovíziós Dalfesztivál 2024 ügyvezető producere elmondta: „Szomorúnak tartjuk, hogy ilyen módon használja fel a részvételét. Eric Saade tisztában van azokkal a szabályokkal, amelyek az Eurovíziós Dalfesztivál színpadára állva érvényesek. Úgy gondoljuk, hogy szomorú, hogy ilyen módon használja ki a részvételét.”

„Minden szeretetemet Palesztina gyermekeinek” – Az ősi aboriginal hangszeren, a jidaki-n játszó Fred Leone testfestéssel rejtett üzenetet küldött az Eurovíziós előadáson. Az Electric Fields duó az ausztrál aboriginal kultúrát emelte ki az Eurovízió 2024-en való fellépésük során. Most Fred Leone, aki megszólaltatta a jidaki-t, Zaachariha és Michael mellett állt színpadra, elárulta, hogy az 1. elődöntőben való fellépése során Palesztina népe előtt is tisztelgett. A hangszeres zenész a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt nyilatkozta, hogy testfestését úgy választotta, hogy az egy görögdinnyét ábrázoljon – egy olyan szimbólumot, amely a palesztin zászló azonos színei miatt Palesztina támogatásával társult.

Fred Leone (@fredleone) Instagram posztja:

„Ez egy görögdinnye a mellkasomon. A folyótól a tengerig! 200 millió ember nézte és ünnepelte, miközben ártatlan gyerekek, anyák és apák ezrével haltak meg egy népirtásban. Én a zsidó emberekkel vagyok kibékülve. Izrael nem a judaizmus. Izrael nem képviseli a zsidó népet. Nem vagyok a kibaszott népirtás mellett. A dédnagyapám három mészárlást élt túl. A családjaink szerte az úgynevezett Ausztráliában egy folyamatban lévő népirtás túlélői. Ez egy személyes döntés volt. Hogy mi lesz ebből, bármennyire is káros a művészi karrieremre, az kizárólag azokon múlik, akik a hatalmat birtokolják. Minden szeretetem a palesztinai gyerekeknek. Lehet nem egyetérteni, de akkor a történelem picsának fog ítélni benneteket.”

Az ír résztvevő, Bambie Thug a kedd esti 1. elődöntő utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az EBU kérésére megváltoztatta a fellépőruhajához szorosan hozzátartozó testfestett szöveget az előadásra. Az eredeti szöveg dekodólása tudatos politikai üzenetet hordozott. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy ez kényszer alatt történt.

Az izraeli dalszövegeket meg kellett változtatni, hogy az EBU versenyre engedhesse. Izrael azért indulhat a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon, mert megváltoztatta dalának szövegét – erősítették meg a szervezők. Az October Rain című eredeti daláról úgy gondolták, hogy a Hamász október 7-i támadásaira utal, és a politikai semlegességre vonatkozó szabályok megsértése miatt kizárták. Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató beleegyezett a dal módosításába, amely most a Hurricane címet viseli. Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) – amely a versenyt szervezi – korábban közleményben tudatta: „Az EBU megerősítheti, hogy az izraeli tag, a Kan hivatalos pályázatát alkalmasnak ítélték arra, hogy részt vegyen a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top