ESC Hungary

Eurovízió 2016

Rendkívüli: Románia nem indíthat versenyzőt a 2016-os Eurovízión

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megvonja román Televiziunea Română (TVR) közműsor szolgáltatótól az EBU tagság által nyújtott előnyöket és szolgáltatásokat, mert összesen 16 millió svájci frank tartozást halmoztak fel. Ebből kifolyólag a TVR nem vehet részt a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, egyben elveszti a tagsággal járó más EBU szolgáltatásokat is, a hozzáférést a hírcserélő hálózathoz, a sportesemények közvetítéséhez, a 2016-os Eurovízió közvetítéséhez, valamint jogi, technikai és kutatási támogatáshoz.

AZ EBU április 20-ig adott haladékot a román kormánynak ahhoz, hogy elfogadható megállapodás szülessen a pénz visszafizetésére, de ez nem jött létre.

Ingrid Deltenre, az EBU általános igazgatója szerint sajnálatos, hogy ilyen kényszerítő eszközhöz kellett nyúlni. – Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy a probléma megoldására vonatkozó kísérleteinkre nem jött válasz a kormányzattól. Az elmúlt hetekben az EBU felhívta a román pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy a TVR hamarosan fizetésképtelen lesz, ami mélyreható szervezeti átalakításhoz vezethet. Az EBU nem profitorientált szervezet, mely 56 ország 73 közmédia szolgáltatóját képviseli. A folyamatosan felhalmozódó adóssággal a TVR veszélyezteti az EBU stabilitását is.

Románia a 2016-os Eurovízió május 12-i második elődöntőjébe volt sorsolva. A rajtsorrendből most kikerül az ország, a fennmaradó 18 ország sorrendje megmarad a régiben.

Jon Ola Sand, az Eurovízió főellenőre elmondta, hogy nagyon bosszantó mind a kiválasztott művésznek, mind pedig a kollégáknak a TVR-nél, akik nagyon jól előkészítettek mindent az idei részvételre, nem beszélve a romániai nézőkről, és az ország népes rajongótáboráról.

Martin Österdahl, a 2016-os Eurovíziót rendező svéd SVT közmédia főproducere szerint ez egy balszerencsés eset, mindenki fel volt készülve a román delegáció fogadására. Most újra kell hangolni a próbák sorrendjét és a második elődöntő rajtszámait, és folytatni a munkát a 42 résztvevő ország produkcióival.

A Romániából akkreditáló sajtómunkatársak és rajongók nem vesztik el akkreditációjukat, az úgynevezett nemzetközi delegációhoz fogják őket sorolni. A verseny hivatalos CD-je tartalmazza a román dalt, a digitális albumról pedig továbbra is le lehet tölteni a Moment of Silence című dalt.

Comments

Legnépszerűbbek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: