ESC Hungary

Eurovízió 2016

Rendkívüli: Románia nem indíthat versenyzőt a 2016-os Eurovízión

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megvonja román Televiziunea Română (TVR) közműsor szolgáltatótól az EBU tagság által nyújtott előnyöket és szolgáltatásokat, mert összesen 16 millió svájci frank tartozást halmoztak fel. Ebből kifolyólag a TVR nem vehet részt a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, egyben elveszti a tagsággal járó más EBU szolgáltatásokat is, a hozzáférést a hírcserélő hálózathoz, a sportesemények közvetítéséhez, a 2016-os Eurovízió közvetítéséhez, valamint jogi, technikai és kutatási támogatáshoz.

AZ EBU április 20-ig adott haladékot a román kormánynak ahhoz, hogy elfogadható megállapodás szülessen a pénz visszafizetésére, de ez nem jött létre.

Ingrid Deltenre, az EBU általános igazgatója szerint sajnálatos, hogy ilyen kényszerítő eszközhöz kellett nyúlni. – Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy a probléma megoldására vonatkozó kísérleteinkre nem jött válasz a kormányzattól. Az elmúlt hetekben az EBU felhívta a román pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy a TVR hamarosan fizetésképtelen lesz, ami mélyreható szervezeti átalakításhoz vezethet. Az EBU nem profitorientált szervezet, mely 56 ország 73 közmédia szolgáltatóját képviseli. A folyamatosan felhalmozódó adóssággal a TVR veszélyezteti az EBU stabilitását is.

Románia a 2016-os Eurovízió május 12-i második elődöntőjébe volt sorsolva. A rajtsorrendből most kikerül az ország, a fennmaradó 18 ország sorrendje megmarad a régiben.

Jon Ola Sand, az Eurovízió főellenőre elmondta, hogy nagyon bosszantó mind a kiválasztott művésznek, mind pedig a kollégáknak a TVR-nél, akik nagyon jól előkészítettek mindent az idei részvételre, nem beszélve a romániai nézőkről, és az ország népes rajongótáboráról.

Martin Österdahl, a 2016-os Eurovíziót rendező svéd SVT közmédia főproducere szerint ez egy balszerencsés eset, mindenki fel volt készülve a román delegáció fogadására. Most újra kell hangolni a próbák sorrendjét és a második elődöntő rajtszámait, és folytatni a munkát a 42 résztvevő ország produkcióival.

A Romániából akkreditáló sajtómunkatársak és rajongók nem vesztik el akkreditációjukat, az úgynevezett nemzetközi delegációhoz fogják őket sorolni. A verseny hivatalos CD-je tartalmazza a román dalt, a digitális albumról pedig továbbra is le lehet tölteni a Moment of Silence című dalt.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top