ESC Hungary

Interjú

Szekér Gergő: Nagyon fontos, hogy a dalaimnak aktuális, globális vagy épp személyre szóló mondanivalói legyenek

Szekér Gergővel már találkozhattunk színházban, filmben, tehetségkutatóban, de már A Dal színpadán is. Dala, a Madár, repülj A Dal 2019 első válogatójának győztese lett. Sikerült vele kapcsolatba lépnem, és kérdéseket tehettem fel az X-Faktorról, az új daláról, A Dal 2019-ről és a terveiről is.

Évek óta színpadon állsz, de az utóbbi időben nem csak színházban, de az X-Faktorban is, majd pedig A Dal színpadán is kipróbálhattad magad. Hol érzed magad otthonosabban?

Szeretem, hogy ennyi minden van most az életemben. Az X-Faktort egy hatalmas lehetőségnek tartottam, ami megadta a kezdő lökést A Dalhoz is. Sokban nem különbözik a színháztól az énekes előadás, hisz a mondanivaló közvetítése ott és itt is egyaránt fontos. Jelenleg nagyon jól érzem magam A Dal 2019 színpadán, mind a versenytársak, mind a stábtagok nagyon kedvesek. Nem is versenyként fogom fel a műsort, hanem egy nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy kibontakozzak, új embereket ismerjek meg, és főként az, hogy eljuthasson az üzenetem másokhoz.

Mit gondolsz, az X-Faktor mekkora szerepet játszott a zenei karriered beindításán?

A legelső lépcsőfok volt a zenei utam felé, amin úgy gondolom gyorsan el is indultam. Megismerhettem rendkívül jó zenészeket, sok barátot szerezhettem, és nem utolsó sorban rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Jó visszagondolni, csodás hónapok voltak ezek az életemben.

Kik vannak hatással a zenei tevékenységedre? Van példaképed a zenei életből?

Mint előadóművész leginkább Michael Jackson, akinek nem csak humanitárius tevékenysége volt rám nagy hatással, hanem az, hogy nyíltan vállalta véleményét a társadalomról, szociális problémákhoz való hozzáállásáról. Nem mellesleg a popkultúra és a zeneipar egyik legkiemelkedőbb előadója volt. Ide sorolhatnám Bob Dylant és John Lennont is. Magyar előadók közül Mester Tamás, csodás hangi adottságai mellett a zenéje (szövegei) inspirál.

Milyen céllal neveztél A Dalba? Elsősorban azt akartad, hogy minél több emberhez eljusson a dalod, vagy az Eurovízió a cél az első pillanattól?

Számomra nagyon fontos, hogy a dalaimnak aktuális, globális vagy épp személyre szóló mondanivalói legyenek. Igyekszem mindig egy megoldás opciót nyújtani a szövegeimmel. A Dal 2019 jelenleg a mindennapjaimat elfoglalja.  Minden perc abból, amikor az üzenet eljut a nézőkhöz, ajándék, ha ez A Dal 2019 után a nemzetközi Eurovíziós Dalfesztivál élő műsoraival gyarapszik, csak boldogabb leszek.

Egy tragikus esemény miatt írtad meg ezt a dalt. Ezt nem is szeretném firtatni, de miért érezted úgy, hogy most jutottál el oda, hogy igen, ezt a fájdalmat ki kell írnod magadból?

Örömet ugyan nem okoz, de egy olyan életem volt, van, ami miatt az értékrendem egy picit megváltozott. A történetem segítségével konkretizálni tudtam a Madár, repülj! c. dalomban a saját megoldásomat arra a problémára, amivel sokan küzdenek, ebből rengetegen talán fel sem ismerik a probléma forrását. Amikor azt kérdezi az ember: Miért követem el mindig ugyanazt a hibát? A válaszom rá az, hogy talán azért, mert nem tudok rajta túllépni, és görcsösen a múlthoz ragaszkodva törekszem arra, hogy megoldjam, miközben folyamatosan a hibámra koncentrálok. Édesanyám halála 2004-ben megtörtént, nem kell többször lezárnom, vagy gondolkodnom rajta. Csupán visszaemlékszem, mert az egész addigi és utána történtek mind-mind fontos tapasztalat volt. Végtére is az ő szavainak köszönhetem, hogy azon az úton járok, ami boldoggá tesz, és remélem nem csak engem fog.

Az első válogatóból első helyen jutottál tovább, vagyis a zsűri és a közönség a te dalodat ítélte meg a legjobbnak. Milyen érzés így készülni az elődöntőre? Nyugodtabb vagy, vagy inkább szeretnéd magad még jobban odatenni?

Sosem ülök a babérjaimon, és szerintem egy produkció sosincs befejezve, mindig van mit csiszolni, ez épp zajlik. Csodás érzés volt a színpadon állni, a kritikák pedig igen csak megleptek. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszik majd a közönségnek, de amint látom hozzájuk és a zsűrihez is eljutott a tartalma, üzenete. Észrevették azt a szándékot, ami megmagyarázza a stíluskavalkádot. A modernizálással igyekszem a saját korosztályom figyelmét felhívni a kultúránk fontosságára. Az elődöntőre ugyanazzal az izgatottsággal készülök.

Lesz valamilyen változás a színpadképben?

Természetesen igen, a részleteket épp most beszéljük meg, így még ha akarnék sem tudnék konkrétat mondani. Rengeteg opció van a fejemben, amit a stáb is készséggel fogad. Szeretem ezt a közös munkát.

A jövőre nézve milyen terveid vannak?

Én még tartom magam a régi „albumos stílushoz”. Szeretnék egy egybefüggő albumot, majd ezt követően annyit, amennyi csak az életem további részében lehetséges. A színészet sem szorul a háttérbe, hiszen ugyanúgy játszom tovább, emellett szinkronizálok, filmzenét szerzek.

Mit üzensz az ESC Hungary olvasóinak?

Remélem, hozzájuk is eljut a dal üzenete. A jelenlegi mellettem állóknak pedig köszönöm a rengeteg szavazatot, támogatást, bízom abban, hogy a továbbiakban is támogatni fogtok. Mindig azt mondom: Ha két ember megérti, miről énekelek, már megérte, viszont ez most úgy látszik több is lett, mint kettő.

Köszönjük szépen az interjút! További sok sikert kívánunk!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top