ESC Hungary

Eurovízió 2020

Szombati Eurovíziós program: két döntő és két elődöntő (+ eredmények)

Az elmúlt két szombattal ellentétben ma egy nyugodtabb estének nézhetünk elébe. Két döntő (Ukrajna és Szlovénia) és két elődöntő (Svédország és Portugália) jutott február negyedik szombatjára.
Nézzük a programot részletesen:

18:00 – Ukrajna – Vidbir 2020 – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva ( a csatorna hivatalos YouTube csatornáján)

Ma este megtudhatjuk, hogy ki nyeri Ukrajnában a 2020-as Vidbir adását. A tavalyi verseny botrányba fulladt, aminek a végeredménye az lett, hogy az ország visszalépett az Eurovíziós szerepléstől. Idén újult erővel indultak neki a versenynek. A zsűriben is történt változás. Három év zsűrizés után cserélték le Jamalát (az Eurovízió 2016-os nyertesét), akit Tina Karol (ESC 2006) váltott. Yevhen Filatov pedig két év után távozott. Helyére Vitaliy Drozdov érkezett. Verka Serduchka (ESC 2007), hétköznapi nevén Andriy Danylko az egyetlen zsűritag, aki már 2016 óta erősíti az ítészek névsorát.

A két elődöntőben összesen tizenhat versenyző mutatta be tudását, de a mai döntő adásáig csak a legjobb hat juthatott el.
A győztest a zsűri és a közönségszavazatok kombinációja határozza meg.

A Vidbir 2020 végeredménye (zsűri + közönség szavazatok):
01. – 012 (06+06) – Go-A – Solovey

02. – 009 (04+05) – Khayat – Call for love
03. – 009 (05+04) – Krutь – 99
04. – 005 (02+03) – Tvorchi – Bonfire
05. – 005 (03+02) – David Axelrod – Horizon
06. – 002 (01+01) – Jerry Heil – Vegan

 

A hét közepén arra kértük olvasóinkat, hogy szavazzanak kedvencükre. Kit szeretnének Ukrajna színeiben a májusi versenyen látni?
A szavazás 2020.02.22. 01:30-as állása alapján a szavazók 30%-a Khayat – Call for Love dalát várja győztesnek. Nem túl sokkal lemaradva 24%-ot ért el Go-A produkciója. A dobogó harmadik fokán 16%-ot begyűjtve Maryna Krutь és  99 című dala kapott helyet. *** Közel jártak olvasóink, a győztes a mi szavazásunkon második helyen zárt ***

20:00 – Szlovénia – EMA 2020 – DÖNTŐ
Élő közvetítés IDE kattintva

Szlovéniában is kiválasztásra kerül a 2020-as Eurovíziós képviselő. Tizenkét produkciót láthatunk az este folyamán. A győztest két körben választják ki. Első körben kizárólag a zsűri dönt. Ebben a fordulóban 10 előadót selejteznek ki, csak a zsűri által két legjobbnak ítélt produkció juthat el a második fordulóba. Ekkor már a közönség döntheti el, hogy a kettő közül melyiket szeretnék győztesként látni.

Az EMA 2020 döntőjének végeredménye:

01. – 5.035 szavazat – Ana Soklič – Voda
02. – 4.369 szavazat- Lina Kuduzović – Man like u

Az első körben kiesők:
– Simon Vadnjal – Nisi sam
– Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh
– Gaja Prestor – Verjamem vase
– Inmate – The salt
– Manca Berlec – Večnost
– Tinkara Kovač – Forever
– Božidar Wolfand Wolf – Maybe someday
– Parvani Violet – Cupid
– Klara Jazbec – Stop the world
– Imset – Femme fatale

A versenyzők névsorát olvasva két régi ismerőst is láthatunk. Tinkara Kovač 2014-ben képviselte az országot, Spet/Round and Round című dalával. Ekkor ugyan sikeresen vette az elődöntős akadályt és döntőbe juttatta Szlovéniát, de ott a 26 versenyző közül csak a 25. helyet érte el. Illetve Lina Kuduzović neve is ismerős lehet, ő volt a 2015-ös Junior Eurovíziós képviselőjük.

20:00 – Svédország – Melodifestivalen 2020 (negyedik elődöntő)
Élő közvetítés IDE kattintva

Negyedik fordulójához ért a Melodifestivalen adása is. A nagyszabású show műsor minden héten Svédország más-más városából jelentkezik. Luleå városa után, a 2013-as Eurovízió helyszínéről, Malmőből azon belül a Malmö Arénából jelentkezik a show.

A hét versenyző közül a két legtöbb szavazatot kapó produkció egyenes ágon döntőbe kerül. A harmadik és negyedik helyezett a második esély fordulóba jut. Az ötödik, hatodik, hetedik helyezettek búcsúznak a versenytől.

A negyedik elődöntő végeredménye:
Döntőbe jutottak:
– Hanna Ferm – Brave
– Victor Crone – Troubled waters
Második esély fordulóba jutottak:
– Frida Öhrn – We are one
– Ellen Benediktson & Simon Peyron – Surface
Kiesők:
05. – William Stridh – Molnljus
06/07. – Nanne Grönvall – Carpool karaoke
06/07. – Jakob Karlberg – Om du tror att jag saknar dig

 

Ismét találkozhatunk pár pár ismerős névvel.

Nanne Grönvall  1986-ban szerepelt először  a Melodifestivalen színpadán a „Sound of Music” tagjaként. 1987-ben újra próbálkoztak, mindkét alkalommal negyedik helyen zártak. 1996-ban a „One More Time” tagjaként jött az áttörés és sikerült megnyerniük a versenyt, ezzel együtt a jogot Svédország képviseletére az Eurovízión. Den vilda című dalukkal az előkelő harmadik helyet szerezték meg. Szólóban 1998-ban, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben is próbálkozott, ezek közül a 2005-ös Håll om mig aratta a legnagyobb sikert, akkor a második helyen végzett és igazi sláger vált belőle. 34 év elteltével a lelkesedés még mindig töretlen, idén Carpool Karaoke című dalával száll versenybe.

Victor Crone tavaly Észtországot képviselte Izraelben, ahol Storm című dalával a döntőig jutott.  Idén Svédországban próbál szerencsét. Ellen Benediktson öt év kihagyás után tér vissza a Melodifestivalen színpadára. Az idei lesz a harmadik próbálkozása.  Hanna Ferm pedig a tavalyi évad egyik nagy kedvence volt. LIAMOO-val közösen előadott duettje egészen a döntő harmadik helyéig repítette őket.  Idén szólóban mutatja meg tehetségét.

22:48 – Portugália – Festival da Canção 2020 – Első elődöntő
Élő közvetítés IDE kattintva

Az idei lesz az 54. alkalom, hogy megrendezésre kerül a fesztivál, melynek győztese elnyeri az Eurovízión való indulás jogát is. Két elődöntő és egy nagy döntő kerül megrendezésre. Elődöntőnként 8-8 dal versenyez, közülük a helyszínen lévő zsűri és a közönségszavazatok egyesítése után csak a legjobb négy produkció juthat döntőbe.

Az első elődöntő résztvevői:

  1. MEERA – Copo de gin
  2. Filipe Sambado – Gerbera amarela do Sul
  3. Ian Mucznik – O dia de amanhã
  4. Bárbara Tinoco – Passe-Partout
  5. Blasted – Rebellion
  6. Elisa – Medo de sentir
  7. JJaZZ – Agora
  8. Throes + The Shine – Movimento

eurovision.tv , eschungary.hu , eurofire.me , esc-kompakt.de

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top