ESC Hungary

Eurovízió 2019

Ukrajna: NEM Maruv képviseli az országot!

Ha azt gondoltátok, hogy botrányok nélkül le tud zajlani egy Eurovízió, nagyot tévedtetek! A közönségkedvenc, illetve a zsűritől a 2. legtöbb pontot kapó MARUV nyerte meg a múlthét szombaton megrendezett ukrán nemzeti válogatót, a Vidbir-t – a kiválasztott dal címe pedig a Siren song (Egy szirén dala).

Már a műsor alatt is több ízben előjött a politika: az orosz-ukrán kapcsolatokat feszegető kérdéseket tett fel a zsűri a versenyzőknek. Például MARUV produkciójának értékelése közben a nemzeti döntő zsűrijének tagja, a 2016-os Eurovízió nyertese Jamala feltette azt a szerinte kínos kérdést, amit majd megkap az ukrán képviselő is a nemzetközi sajtó tagjaitól Tel-Avivban: „A Krím-félsziget Ukrajnához tartozik?”

A verseny másik tagjától, YUKO-tól azt a kérdezték, hogy feladná-e orosz származását az ukrán útlevélért. Miután lezajlott a szombati döntő, sokan felszisszentek (ki örömében, ki bánatában), hogy MARUV fogja képviseli Ukrajnát – gondolhattuk ekkor.

Ma hajnalban tette közzé közösségi oldalán az ukrán származású, de Oroszországban is népszerű énekesnő, hogy az NTU (ukrán köztelevízió) milyen szerződést akar aláírattatni vele. Néhány részlet ebből:

  1. MARUV-nak le kell mondani oroszországi fellépéseit. Saját elmondása szerint nem ezzel volt a legnagyobb probléma.
  2. A színpadképet az NTU engedélye nélkül nem állíthatják össze (bármiféle nem engedélyezett elem 2 millió ukrán hrivnya (közel 21 m Ft) büntetéssel járna).
  3. A dal szerzői jogai a Warner Music-hoz kerülnének (ez ismeretes volt már a jelentkezéskor is).
  4. Minden, az NTU által kiadott követelménynek és instrukciónak maradéktalanul eleget kell tennie (példának hozza csak fel MARUV, hogy akár a miniszterelnök-helyettes szülinapi buliján is táncolnia kellene, ha ezt kérik tőle – a büntetés emiatt is 2 millió hrivnya lenne. Plusz, az a veszteség, amit az NTU elszenvedni kényszerült).
  5. Az NTU engedélye nélkül nem adhatna semmilyen interjút (ami a véleményszabadság és az emberi jogok ellen megy).

Ez csak néhány pont a szerződésből. Kompenzációként a sok-sok lemondásért és várható büntetésért, semmiféle támogatást nem kapna az NTU-tól: saját maga kellene állnia a teljes kiutazást, a kint létet, illetve ha szeretne nemzetközi promóciós turnét, azt is önköltségből kellene finanszíroznia.

Természetesen nem igaz, hogy az ukrán köztelevízió nem adna semmit az énekesnőnek – ezeket mind biztosítják:

  1. A versenyszabályokkal kapcsolatos javaslatok adása.
  2. Az NTU engedélyével 10 embert (saját költségén) magával hozhatna.

Ma este, nem sokkal 6 előtt tett közzé egy újabb közleményt az énekesnő:

„A mai, NTU-val folytatott megbeszélésén, ami 7 órán keresztül zajlott, nem tudtunk megállapodni, nem találkozott a két nézőpont.

Néhány órával a sorsolás előtt kértek meg, hogy vegyek részt a nemzeti döntőn. Elindultam és megnyertem, nagy büszkeséggel és készen álltam, hogy szülőhazámat, Ukrajnát képviseljem egy nemzetközi versenyen.

Mint korábban mondtam, az, hogy emiatt le kell mondjam az orosz fellépéseimet, nem okozna problémát. A legnagyobb nézeteltérés azonban köztem és az NTU között az, hogy gyakorlatilag a csatorna szolgájává tennének. Ukrán állampolgár vagyok, adót fizetek és tiszta szívemből szeretem Ukrajnát. De nem állok készen arra, hogy szlogenek legyenek rajtam és, hogy a versenyen való kintlétem alatt politikusokat promotáljak. Zenész vagyok, nem pedig denevér a politikai csatározásban.

Köszönöm a támogatásotokat és értékelem, hogy bíztatok bennem és szavaztatok rám. Kérlek, hogy fogadjátok el a tényt és ne konfrontálódjatok. Ez egy ilyen nap. A kreativitásomat cenzúra nélkül akarom bemutatni.

Holnap új erőkkel kelek fel – nyerni fogok és népszerűsíteni fogom a zenémet világszerte.

Az ukrán köztévé holnap reggel kezdi meg a tárgyalást a következő jelölttel – azt nem tudni, hogy a 2. helyen végzett produkció résztvevőivel fog ez megtörténni vagy esetleg egy másik zenésszel.

Az ESCKAZ információ szerint a 2. helyen végző Freedom Jazz elutasítaná a felkérést, ha velük kezdene tárgyalást a versenyt szervező UA:PBC (ráadásul az énekesnőjük jelenleg 8 hónapos terhes). YUKO és Anna-Maria is elég valószínűtlen választás lenne a TV részéről, hiszen mindkét produkció résztvevőit orosz kapcsolataik miatt vették el a zsűrizés során.

Az EBU ezt fűzte hozzá az eseményekhez:

„Minden egyes résztvevői közvetítőt csatornának a saját felelőssége, hogy hogyan választja ki az Eurovíziós képviselőjét – a szabályok betartása mellett. Az NTU jelenleg is tárgyal az idei előadójukkal és amint megerősítésre kerül a versenyző kiléte, a hivatalos csatornákon is közzétesszük.”

Friss hír (2019.02.26., 17:34)

A 2. helyen végző Freedom Jazz is elutasította az NTU szerződésének aláírását, így azt is, hogy ők képviseljék Tel Avivban Ukrajnát – így a közmédia megkereste a 3. helyen végző KAZKA-t is (egyelőre nincs hivatalos közlemény az ügyben).

Friss hír (2019.02.27., délelőtt)

A KAZKA is visszautasította az NTU felkérését.

(MARUV facebook oldala, eurovoix.com, eurovision.tv, wiwibloggs.com, Freedom Jazz facebook oldala, a KAZKA instagram oldala)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top