ESC Hungary

Rajongunk

Ukrajna Oroszország kizárását követeli az Eurovízióból

Mint ismert, ma hajnalban orosz katonai műveletek kezdődtek Ukrajnában. Az orosz hadsereg az ukrán haderőt vette célpontba, de lakóépületek is megsérültek. Ukrajnában hadiállapotot vezettek be, Kijevben éjszakai kijárási tilalom van érvényben, az embereket a főváros esetleges éjszakai támadása miatt óvóhelyekre, metróállomásokba küldik. Az orosz elnök soha nem látott megtorlást ígért azoknak, akik kívülről próbálnak beavatkozni, az atomfegyvereket is megemlítette. Meg nem erősített hírek szerint az UEFA elveszi Szentpétervártól az idei Bajnokok ligája döntőt. Néhány Forma 1-es pilóta az orosz nagydíj bojkottjára szólított fel. Az ukrán közmédia pedig arra kéri az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségét (EBU), hogy függessze fel minden orosz EBU tag médiavállalat tagságát. Korábbi orosz és ukrán eurovíziós résztvevők megdöbbenéssel kommentálják a kialakult helyzetet. Orosz hírességek, közéleti szereplők, újságírók és független médiumok tiltakoznak az orosz elnök által indított háború ellen, Moszkvában és Szentpéterváron is a hatóságok próbálják megakadályozni a háború ellenes tüntetéseket.

Az EBU állásfoglalása az ukrajnai helyzetre
Forrás: https://www.ebu.ch/news/2022/02/ebu-statement-on-ukraine

Mivel a helyzet Oroszország és Ukrajna között fokozódik, a megbízható, tényszerű és pártatlan információkhoz való hozzáférés sokkal fontosabb, mint valaha. Valamennyi műsorszolgáltató és az EBU mint szövetség arra koncentrál, hogy a nehéz körülmények között folytassuk a munkát a nyilvánosság számára és habozás nélkül elítéljük a sajtószabadság elleni jogsértéseket és áthágásokat. Létfontosságú, hogy az újságírók továbbra is szabadon és biztonságban dolgozhassanak, és akadálytalanul tudósíthassanak. A médiaszabadság támogatását nem a kihívásokkal teli körülmények ellenére, hanem ezek miatt kell kiemelten kezelni.

Az ukrán NTSU (UA:PBC) szűk egy éve megválasztott elnöke, Mikola Csernotitszkij levelet küldött az EBU elnökének, Delphine Ernotte Cunci-nak, aki egyben a francia közmédia, a France Télévisions vezérigazgatója is.
Forrás: https://corp.suspilne.media/newsdetails/4807

Kedves Cunci asszony!

Az”NSTU” (UA:PBC), mint Ukrajna Közszolgálati Műsorszolgáltatója tiszteletét fejezi ki Ön felé, és a nyelvi szövetség tagjainak támogatását és közös értékeinek védelmét kéri.
Mint ismert, 2022. február 21-én az Oroszországi Föderáció úgy döntött, hogy elismeri Ukrajna ideiglenesen megszállt területein működő kvázi entitásai – az úgynevezett „Luhanszki Népköztársaság” és „Donyecki Népköztársaság” – „függetlenségét”. Ilyen cselekedeteivel az orosz fél figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát, és megsértette Ukrajna állam szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.
Ezek a lépések Oroszország hosszú távú agresszív politikájának az eredménye, amelyet főleg az elfogult orosz médián keresztül valósított meg, beleértve a közműsor szolgáltatókat, az Egyes Csatornát és az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádióműsor Szolgáltatót.
Oroszország Ukrajna elleni agressziója kezdete óta az Orosz Föderáció közműsor műsorszolgáltatói, köztük az Egyes Csatorna és az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádiótársaság a Kreml szócsövei, és az orosz állami költségvetésből finanszírozott politikai propaganda kulcsfontosságú eszközei. Az EBU értékeinek követése helyett ezek a műsorszolgáltatók folyamatosan és szisztematikusan félretájékoztatást terjesztenek, megsértik az újságírói normákat, ellenségeskedést terjesztenek, és az orosz kormány Ukrajna és a civilizált világ többi része elleni információs háborújának vezető elemei.
Az EBU alapszabály 3.5. cikkének 3.5.5. bekezdése szerint az EBU-tagoknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek teljesíteni tagsági kötelezettségeiket, különösen az EBU alapszabály 1.2. cikkében meghatározott céljainak előmozdítása érdekében, nevezetesen:

– a közösségi média fogalmának és értékeinek előmozdítása és fejlesztése, ideértve az egyetemességet, a függetlenséget, a kiválóságot, a sokszínűséget, a felelősséget és az innovációt a közszolgálati műsorszolgáltatás kulcsértékeiről szóló EBU-nyilatkozattal összhangban; – a nézőpontok szabad formálása; – a kultúrák közötti párbeszéd fejlesztése; – a társadalmi egység erősítése.

Az Orosz Föderáció EBU dezinformációs politikájában részt vevő orosz műsorszolgáltatók szisztematikus magatartásával kapcsolatban, az EBU fenti elveivel ellentétes, az NSTU arra kéri Önt, hogy kezdje meg az „Egyes Csatorna” orosz műsorszolgáltatók tagságának megszüntetésére irányuló eljárást, és az EBU alapszabály 5.2. pontja, nevezetesen az EBU alapszabály 3.5. cikke 3.5.5. pontjának következetlensége miatt.
2021-ben az EBU felfüggesztette a (fehérorosz – a szerk.) Belteleradio társaság tagságát a műsorszolgáltatók alapvető értékeinek megsértése miatt. Mivel az orosz műsorszolgáltatók, az Egyes Csatorna és az Összoroszországi Állami Televízió és Rádióműsor szolgáltató társaság hasonlóan hatalmi eszközök, szisztematikusan megsértik az EBU újságírói normáit és értékeit, az NSTU hasonló mérlegelést és további pozitív döntést vár az EBU-tól tagságuk megszüntetéséről.
Elismerjük, hogy az EBU tagság megszűntetésének vagy felfüggesztésének folyamata az EBU igazgatóságának alapos mérlegelését és az EBU közgyűlés elé terjesztését igényli. Addig is felszólítjuk a EBU-t, hogy válaszoljon az Oroszország által előidézett elfogadhatatlan helyzetre az EBU-hoz tartozó, alapvetően állami műsorszolgáltatói támogatásáról.
Felszólítjuk az EBU-t, hogy kezdeményezze a tagországok műsorszolgáltatóinál, hogy a lehető leghamarabb fontolják meg Oroszország kizárását a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválról az EBU alapszabály 1. paragrafus 2.7. szakaszának (ii) bekezdésében szereplő szabályok, az érintett műsorszolgáltató által elkövetett súlyos megsértése miatt, vagyis a 2022. évi szabályok az EBU értékekről. Az ehhez kapcsolódó #EurovisionWithoutRussia kampányt ennek a nemzetközi versenynek a támogatói indították el, és már terjed az interneten.
Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy az Eurovíziós Dalfesztivált a második világháború után hozták létre, hogy egyesítse Európát. Ennek fényében Oroszország agresszorként és a nemzetközi jog megsértőjeként való részvétele az idei Eurovízión aláássa a verseny eszméjét. Felhívjuk figyelmét, hogy Oroszország részvételét az idei megmérettetésen az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádióműsor szolgáltató biztosítja, amely a Kreml hatalmának eszköze az Ukrajna elleni információs háborúban, és folyamatosan megsérti a közszolgálati műsorszolgáltatás alapjául szolgáló újságírói normákat. Oroszország kizárása ebből a nagyszabású daleseményből a közszolgálati műsorszolgáltatók nemzetközi közösségének erőteljes válasza lesz az Oroszországi Föderáció elfogadhatatlan, agresszív és illegális lépéseire, valamint az ország állami műsorszolgáltatóinak ellenséges agressziós politikájának támogatására.
Jelenleg az Összoroszországi Állami Televízió és Rádiótársaság, valamint az orosz Egyes Csatorna tevékenysége ellentmond a közszolgálati műsorszolgáltatás eszméjének, és információs támogatást nyújt a Kreml illegális tevékenységéhez, amely veszélyezteti az európai békét és a világ.
Az EBU tagok közműsor szolgáltatóinak közös értékei és alapelvei nem csak szlogenek, ezért ebben a kérdésben minden műsorszolgáltató egyhangúságára és támogatására számítunk.

Tisztelettel:
Mikola CSERNOTITSZKIJ
igazgatótanácsi elnök

Az escbubble.com összegyűjtötte az idevágó véleményeket korábbi orosz és ukrán Eurovízió résztvevők közösségi oldalain.

Vova Osztapcsuk, a 2017-es kijevi Eurovízió műsorvezetője:

Tudom, hogy az emberek Oroszországból olvasnak és követnek. Tudd, hogy a katonáid, a hadsereged és a törpe császárod eljöttek a házunkba. Ma hajnali 5-kor robbanásokat hallottam szülővárosom, Kijev központjában. Pánikot láttam az emberek szemében. Egy feleség könnyei és a tűzoltóautók szirénái.
De ugyanakkor láttam, hogy nagybetűs NEMZET vagyunk. Készek vagyunk meghalni földünkért és szabadságunkért. Megmutatjuk az egész világnak, hogy egy nagyszerű ország vagyunk.
Olvassátok el, oroszok.
Mert ez az invázió a te bűnöd. Maradj csöndben. Mondj igent a Kreml terroristájára. Még azt is nagyon szeretném, ha ezt SOHA NE BOCSÁSD MEG. És most – az ukrán hadsereg, rendőrség, őrség, kordonok.
Kedveseim 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
A mai reggel ismerőssé vált számodra. Erősek vagyunk, az egész világ ránk csodálkozik. Erősek vagyunk, mert minden darabba beleharapunk. Nyerni fogunk, mert az igazság mögöttünk van.
Minden Ukrajna lesz 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Manizha, ESC 2021 Oroszország:

Ez az a reggel, amikor megbánod, hogy felébredsz. Nem tudod, hova menj, kinek segíts. Leülök az ágy sarkára és sírok. Sírok, mert nem ez az én döntésem. A mostani agresszió az én akaratom, a családom akarata ellen szól, úgy gondolom, hogy ellenkezik népeink akaratával.
Az én családomban is vannak ukránok. A menyem Ukrajnából származik. A leendő férjem félig ukrán. Közeli barátaim ukránok. Oroszország és Ukrajna nem csupán két ország. Rokonok vagyunk. Minden háború közöttünk testvérgyilkosság.
De most mindannyiunknak nagyon óvatosnak kell lennünk. Ne engedjen pániknak és információ manipulációnak. Most minden rossz mozdulat vagy szó végzetes lehet. #nemetaháborúra #нетвойне

Szergej Lazarev, ESC 2016, 2019

Egy hete a fiam éjjel könnyekre ébredt! Amikor megkérdeztem: „Mi történt?” a 7 éves fiam azt válaszolta: „Apa, félek a háborútól.”
Azt válaszoltam, „Napsugaram, ne aggódj, nyugodj meg, nem lesz háború”! A k*a életbe, és ma kezdődött az igazi háború! Basszus mit csinálsz? most úgy sírok, mint egy fiú!! Mert az elb*tt, hogy a hatalmak továbbra is méregetik erejüket és fegyvereiket! És basszus az élet EGY van, és elmúlik, és hosszú évekig senki sem lélegezhet fel és tervezhet legalább valamit holnapra, mert a politikusoknak más tervei vannak!! Kérem, mindenki hagyja abba! Együtt! Mondd, hogy ÁLLJ! Ülj le a tárgyalóasztalhoz!
Éljenek az emberek!!!
Senki nem támogatja a háborút!
Azt akarom, hogy gyermekeim békeidőben éljenek! Élni és alkotni akarok
BÉKE IDŐBEN!
Nincs háború!! #nemetaháborúra #нетвойне

Julia Szamojlova, ESC 2017 visszalépett, ESC 2018

Minden háború békével végződik. És ha igen, mi értelme van ennek az egésznek?
nemetaháborúra #нетвойне

(telex.hu, escbubble.com, ebu.ch, corp.suspilne.media, themoscowtimes.com, TASS)

About Author

Ukrajna Oroszország kizárását követeli az Eurovízióból
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top