ESC Hungary

Eurovízió 2023

Változás a 2023-as Eurovízió szavazásában – mindenki szavazhat!

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége ma délben bejelentette, hogy jelentős változásokat fognak bevezetni a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

  • Csak a nézői szavazatok fognak dönteni az elődöntők továbbjutóiról
  • A nem résztvevő országok nézőinek is lehetséges lesz a szavazás online felületen
  • Mint eddig, most is a zsűri és a közönség szavazásának eredménye fogja eldönteni a döntő végeredményét

Azon országok, melyek elődöntőn kell részt venniük, az elődöntőnként 10 továbbjutót tisztán a nézői szavazatokon fog alapulni a 2009-ben bevezetett zsűri és közönség szavazásának összesítése helyett.

Most először, azon országok nézői, melyek nem vesznek részt a versenyen, ők is képesek lesznek szavazni online. Ezen szavazatokat összesítik és pontokká konvertálódnak, és ugyanakkora súllyal fog beleszámítódni a végeredménybe, mint egyetlen ország szavazási eredménye mind az elődöntőkben, mind a döntőkben.

A zeneiparban tevékenykedő tagokból álló professzionális zsűri továbbra is közreműködik a nagy döntő végeredményének meghozatalában a résztvevő országok és a nemzetközi nézőkkel együtt.

Martin Österdahl, az Eurovíziós Dalfesztivál ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „67 éves története során az Eurovíziós Dalfesztivál folyamatosan fejlődött, hogy továbbra is releváns és izgalmas maradjon. Ezek a változtatások elismerik a show hatalmas népszerűségét azzal, hogy a világ legnagyobb élő zenei eseményének közönségének nagyobb hatalmat adnak.
2023-ban csak az Eurovíziós Dalfesztivál nézői döntik el, hogy mely országok jutnak be a nagy döntőbe, és az esemény globális hatását tükrözve mindenki, aki nézi a műsort, bárhol is éljen a világon, leadhatja szavazatát kedvenc dalaira.
A zenei szakemberekből álló zsűrik bevonásával a végeredmény eldöntésébe a nagy döntőben szereplő összes dalt a lehető legszélesebb szempontok alapján lehet értékelni. Fenntarthatjuk azt a hagyományt is, hogy körbeutazzuk Európát és Ausztráliát, hogy pontokat gyűjtsünk, és izgalmas szavazási sorrendet biztosítsunk, a győztes csak a show legvégén derül ki.”

A résztvevő országok közönsége SMS-ben, telefonhívással, vagy az Eurovíziós Dalfesztivál telefonos applikációval tudnak szavazni. Azok, akik a világ többi részéről nézik a showt, képesek lesznek szavazni egy biztonságos online platformon, ahol az országuk bankkártyájának segítségével adhatják le szavazataikat.

A 2022-es versenyen tapasztalt szavazási szabálytalanságok példátlan jellegét követően EBU-tagokból munkacsoportot hoztak létre, hogy megvizsgálják a rendezvény integritásának védelmének módjait. Javaslataikat ezután a referenciacsoport, a verseny irányító testülete és az EBU igazgatósága jóváhagyta.

37 ország közműsor szolgáltatója fog versenyezni a győzelemért a 67. Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban, május 9-11-13-án.

31 ország fog versenyezni 20 helyért a döntőben, ehhez adódik Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, valamint a házigazdák: az Egyesült Királyság, és a 2022-es győztes Ukrajna.

A versenynek Ukrajna nevében a BBC ad otthont az Egyesült Királyságban, miután a Kalush Orchestra 2022 májusában győzedelmeskedett Torinóban.

A gyakran ismételt kérdések részben kiderült, hogy a „Világ többi része” nevű nemzetközi szavazáson csak a közönség fog szavazni, nemzetközi zsűri nem lesz. Zsűrit csak a résztvevő országok alkalmazhatnak. Illetve arra is fény derült, hogy azért veszik ki a zsűrit az elődöntőkből, mert az esetek nagy többségében ha nem vették volna figyelembe a zsűri véleményét, a 10 továbbjutó ország közül 9 ugyanaz maradt volna.

(eurovision.tv)

Változás a 2023-as Eurovízió szavazásában – mindenki szavazhat!
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top