ESC Hungary

Eurovízió 2023

Változás a 2023-as Eurovízió szavazásában – mindenki szavazhat!

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége ma délben bejelentette, hogy jelentős változásokat fognak bevezetni a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

  • Csak a nézői szavazatok fognak dönteni az elődöntők továbbjutóiról
  • A nem résztvevő országok nézőinek is lehetséges lesz a szavazás online felületen
  • Mint eddig, most is a zsűri és a közönség szavazásának eredménye fogja eldönteni a döntő végeredményét

Azon országok, melyek elődöntőn kell részt venniük, az elődöntőnként 10 továbbjutót tisztán a nézői szavazatokon fog alapulni a 2009-ben bevezetett zsűri és közönség szavazásának összesítése helyett.

Most először, azon országok nézői, melyek nem vesznek részt a versenyen, ők is képesek lesznek szavazni online. Ezen szavazatokat összesítik és pontokká konvertálódnak, és ugyanakkora súllyal fog beleszámítódni a végeredménybe, mint egyetlen ország szavazási eredménye mind az elődöntőkben, mind a döntőkben.

A zeneiparban tevékenykedő tagokból álló professzionális zsűri továbbra is közreműködik a nagy döntő végeredményének meghozatalában a résztvevő országok és a nemzetközi nézőkkel együtt.

Martin Österdahl, az Eurovíziós Dalfesztivál ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „67 éves története során az Eurovíziós Dalfesztivál folyamatosan fejlődött, hogy továbbra is releváns és izgalmas maradjon. Ezek a változtatások elismerik a show hatalmas népszerűségét azzal, hogy a világ legnagyobb élő zenei eseményének közönségének nagyobb hatalmat adnak.
2023-ban csak az Eurovíziós Dalfesztivál nézői döntik el, hogy mely országok jutnak be a nagy döntőbe, és az esemény globális hatását tükrözve mindenki, aki nézi a műsort, bárhol is éljen a világon, leadhatja szavazatát kedvenc dalaira.
A zenei szakemberekből álló zsűrik bevonásával a végeredmény eldöntésébe a nagy döntőben szereplő összes dalt a lehető legszélesebb szempontok alapján lehet értékelni. Fenntarthatjuk azt a hagyományt is, hogy körbeutazzuk Európát és Ausztráliát, hogy pontokat gyűjtsünk, és izgalmas szavazási sorrendet biztosítsunk, a győztes csak a show legvégén derül ki.”

A résztvevő országok közönsége SMS-ben, telefonhívással, vagy az Eurovíziós Dalfesztivál telefonos applikációval tudnak szavazni. Azok, akik a világ többi részéről nézik a showt, képesek lesznek szavazni egy biztonságos online platformon, ahol az országuk bankkártyájának segítségével adhatják le szavazataikat.

A 2022-es versenyen tapasztalt szavazási szabálytalanságok példátlan jellegét követően EBU-tagokból munkacsoportot hoztak létre, hogy megvizsgálják a rendezvény integritásának védelmének módjait. Javaslataikat ezután a referenciacsoport, a verseny irányító testülete és az EBU igazgatósága jóváhagyta.

37 ország közműsor szolgáltatója fog versenyezni a győzelemért a 67. Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban, május 9-11-13-án.

31 ország fog versenyezni 20 helyért a döntőben, ehhez adódik Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, valamint a házigazdák: az Egyesült Királyság, és a 2022-es győztes Ukrajna.

A versenynek Ukrajna nevében a BBC ad otthont az Egyesült Királyságban, miután a Kalush Orchestra 2022 májusában győzedelmeskedett Torinóban.

A gyakran ismételt kérdések részben kiderült, hogy a „Világ többi része” nevű nemzetközi szavazáson csak a közönség fog szavazni, nemzetközi zsűri nem lesz. Zsűrit csak a résztvevő országok alkalmazhatnak. Illetve arra is fény derült, hogy azért veszik ki a zsűrit az elődöntőkből, mert az esetek nagy többségében ha nem vették volna figyelembe a zsűri véleményét, a 10 továbbjutó ország közül 9 ugyanaz maradt volna.

(eurovision.tv)

About Author

Változás a 2023-as Eurovízió szavazásában – mindenki szavazhat!
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top