ESC Hungary

Interjú

Vavra Bence: Én alapvetően olyan szerző vagyok, akit a rossz dolgok ihletnek meg

Vavra Bencét már mindenki ismeri, egy tehetségkutatónak köszönhetően egy csapásra megismerte az egész ország. Bence már rutinos előadónak mondható A Dal színpadán, mivel a mai már a harmadik alkalom lesz, hogy a verseny színpadára lép. Idén azonban egy magyar nyelvű dalt hallhatunk Tőle. Ezzel kapcsolatban beszélgettem vele.

Az előző szereplésed óta már egy év eltelt. Mi történt veled azóta?

Az elmúlt egy évben sokat dolgoztunk, írtunk dalokat, amik ebben az évben terv szerint megjelennek majd, valamint megszületett az első közös szerzeményünk a Csöndör László „Diaz”, Kozma Kata és Fodor Máté szerzőhármassal, amivel most versenyzek. Ezen kívül 2019 január elsején elindult a Talk2night nevű formáció, amiben az a megtiszteltetés ért, hogy én énekelhetek.

Mielőtt megjelent volna az új dalod, azt gondoltam, hogy a Sattelitest úgysem fogja megközelíteni. Nem lett igazam, azonnal ráfüggtem a dal hallgatására. De te hogyan érzel? Melyik dalt kedveled jobban?

Először is nagyon szépen köszönjük, nagyon nagyon örülök, hogy tetszik. Én mind a két dalt nagyon szeretem, a lényegi különbség a nyelven van. A Szótlanság az első dalom magyarul. Eddig féltem magyarul énekelni, mert úgy gondolom, hogy nagyon nehéz olyan szöveget írni ami nem túl bonyolult, de nem is túl egyszerű és szól is valamiről. Most Máté szerintem nagyon eltalálta ezt a határt, én személy szerint imádom a szöveget, nagyon szép képek vannak benne és sajnos/nem sajnos elég sok ember tud azonosulni a témával. Kérdésedre válaszolva, szerencsére mind a két dal nagyon közel áll hozzám és nagyon szeretem őket énekelni.

Minden dalod minőségi. Én tényleg úgy gondolom, hogy A Dalnak ilyen dalokra van szüksége. Honnan merítitek az ihletet a dalszerzéshez?

Nagyon örülök, hogy így gondolod, törekszünk minden esetben a minőségre. Én alapvetően olyan szerző vagyok, akit a „rossz” dolgok ihletnek meg, általában akkor ülök le a zongorához, ha valami olyan érzésem van, amiről nem szívesen beszélek, vagy épp nem tudok beszélni. A jó dolgokat általában megélem. Ebben az esetben úgy történt az alkotói folyamat, hogy összehoztunk ilyen „songwriting session”-öket Diazzal és Katával, és két alkalom alatt megszületett a harmóniamenet és az énekdallam, amire aztán Máté és Diaz írtak szöveget miközben Diaz meghangszerelte.

Miről szól a Szótlanság? Van üzenete?

A Szótlanság egy olyan kapcsolati állapotot tükröz, amiben tudod, hogy nem jó neked, a másik folyamatosan fájdalmat okoz, de te annyira kötődsz hozzá, hogy nem tudsz lépni. Azt szeretnénk mondani a dallal, hogy sok esetben tényleg jobb, ha az ember kilép egy ilyen környezetből, vagy megpróbál megoldást találni, nyitni a boldogabb dolgok felé, le kell győzni a magánytól való félelmet.

Tavaly egy letisztult, de mégis látványos színpadképpel készültél A Dal színpadára. Idén milyen látványra számíthatunk?

Mi számít látványosnak? Idén is Karcagi Dalma fog táncolni, szerintem nagyon szép színpadot varázsoltak a rendezők.

Tavaly angol nyelvű dallal indultál, idén magyarral. Általában melyik nyelven szeretsz jobban előadni?

Nagyon szeretek angolul is és magyarul is énekelni. Teljesen más érzés. Az angol nyelvnek nagyon más a hangképzése mint a magyarnak, teljesen más ritmikával és prozódiával rendelkeznek a dalok. Mind a kettő nagyon izgalmas,szerintem magyarul őszintébben lehet egy magyarnak énekelni. Gyönyörű nyelv a miénk, sokkal változatosabban lehet kifejezni érzéseket, dolgokat, mint bármi más nyelven.

A versenytársak dalaival megismerkedtél? Mi a véleményed az idei mezőnyről?

Nem hallgattam meg direkt az összes versenyszámot, akikkel nagyon jóban vagyok, azoknak ismerem a dalát, például Oláh Geri, Andrisék, Berkes Oli és a yesyes-es fiúk. Amiket hallottam, az alapján nagyon erős a mezőny, tele nagyon sok fülbemászó dallal, úgyhogy biztos izgalmas lesz a verseny.

Milyen terveid vannak? Mivel készülsz 2019-ben?

2019 úgy érzem egy zeneileg nagyon aktív év lesz számomra. A zenekarral dolgozunk az első albumon és a koncertműsoron, a Fool Moonnal is vannak fellépéseink. Emellett célom, hogy minél több kreatív zeneszerzővel ismerkedjek meg és dolgozzak, akiktől tudok tanulni, de nagyon szeretném, ha a közös munka folytatódna Diazékkal is.

Szeretnél valamit üzenni az olvasóinknak?

Szeretném megköszönni a rengeteg pozitív visszajelzést, és nagyon jó szórakozást kívánok nekik a műsorhoz, remélem, hogy éri Őket majd a dalok hatására impulzus, hisz tulajdonképpen ez a célja minden szerzőnek, hogy valami érzést kiváltson a dala az emberekből.

Köszönjük szépen az interjút, A Dalban pedig sok sikert kívánunk!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top