ESC Hungary

Blog

Viszlát fogadóirodák!

Emberek, én A Dal döntőjében úgy izgultam az AWS miatt, mint ByeAlexért 2013-ban. Megint elküldtem az összes lehetséges szavazatomat rá. És amikor kiderült hogy megnyerték, ami utóbb nem hivatalosan kiderült, hogy a szavazatok 32%-ával (yesyes a második 29%-kal), én majdnem megkönnyeztem. Végre ismét egy olyan dal, amit teljes szívből tudok támogatni! Oké, a Compact Disco és Boggie győzelmét kicsit fanyalogva fogadtam, de azért korrektül támogattam, de idén végre megváltozott a helyzet.

Nagyon jó volt látni, hogy a csapat együtt küzd, mindannyian bevetik magukat minden taktusra, és külön nagyon jó volt a kameramunka, főleg a kiállás után amikor Örs fel-le hajlong, és ezt a kamera ugyanígy leköveti. Megáll az ész! Tudom vannak páran, akik nem nyitottak az efféle zene irányába bármi is történik, de ez a produkció él a színpadon, hiteles, és a különböző nemzetközi kommentek vagy reakció videók alapján még az érthetetlen magyar dalszöveggel is képes érzelmeket, akár könnyeket is kicsalni a szemekből. Sőt néhány videós az Eurovízió legjobb rockdalának titulálja a Viszlát nyár-t. Tudom, még benne vagyunk a böjti időszakban (de úgy tűnik, idén gyorsabban lesz vége), amikor magyarok trollkodnak és sokszor nagyon ízléstelenül szapulják az aktuális Dal-győztest magyar és nemzetközi oldalakon, de majdcsak elhalkulnak. és igen, nem felejthetjük el soha a Wolf kati köré felfújt buborék kipukkanását sem. Mondjuk ebben a rajongók vastagon benne voltak (én is), az átlagnézők és a nemzeti zsűritagok kezében pedig ott volt a tű, és nem féltek használni.

A fogadóirodáknak kemény évük lesz, mert a fanmédia nagyon elégedett ezzel a dallal, sok helyen azt írják, hogy Magyarország megint valami különlegeset, szokatlant küldött, amivel utalhatnak ByeAlexre vagy épp Kállay Saunders Andrásra, vagy éppen Pápai Jocira, és erre az oddszaink egyre nagyobbak, vagyis a győzelmi esélyek egyre csekélyebbnek tűnnek. A főpróbákra nagy földindulások lesznek a fogadási esélyek tábláján. Meglátjuk hogy mennyire lesz erős az idei eurovíziós felhozatal (hát eddig nem nagyon), és meglátjuk, hogy az AWS melyik pozíciót fogja elérni a top 10-ben. Nincs mese, én hiszem, hogy ez egy top 10-es produkció, nem létezik, hogy rosszabb helyezést érjen el.

Nagy kérdés, hogy mennyire fogják tudni átültetni A Dal produkciójának hangulatát a lisszaboni színpadra. A Dal döntőjében két vokálost hallottam, utóbb kiderült, hogy négyen voltak a kórusban, de a létszámstop miatt, még ha el is van bújtatva a vokál a díszlet mögé, akkor is csak egy vokálos, mint utóbb ez is kiderült, egyetlen női vokálos fog elférni. Szerintem így is nagyon jó lesz, és ha a verseny rendezője lát fantáziát a dalban, megnézi A Dal felvételt és az egyetlen kamerával felvett produkciót is, akkor egy nagyon jó végeredményt kaphatunk. Alig várom már hogy végre a Viszlát nyártól dübörögjön az aréna és egy emberként legyünk büszkék az AWS-re, akármi is lesz kint.

Röviden az idei Dal-ról: a zsűri túlzott kukacoskodása ellenére is szerintem egész jó döntő kerekedett a végére. A zsűriben valahogy Mező Misi volt a leggyengébb láncszem. A cirkuszi nyitányok szerintem melléfogások voltak, mint a vendégprodukciókban összehozott régi és új koncepció is. Továbbra is bombáznia kellene az MTVA-nak a nagy neveket, akik még nem mertek elindulni a versenyen – mert félnek, hogy más valakit jobbnak ítél a zsűri és a közönség mint őket – hogy ha van az Eurovízió szabályainak megfelelő új daluk, akkor próbálják ki A Dal színpadát. Ebben semmi kockázat nem lenne, valószínűleg ez jól elültetné a versenyzés gondolatát az illetékes fejekben. Kriszta és Freddie párosa ezúttal kellemes meglepetés volt. Remélem Freddie kommentjei a lisszaboni közvetítésben is sokkal jobbak lesznek, mint egy éve. A közönségszervezés katasztrofális volt. Érthetetlen, hogy ha már amúgy is nagyon kicsi nézőtérre még bezsúfolták a pihenőszobát és a zsűri asztalát is, nagyon felháborító, hogy még a főpróbára sem engedik be a rajongókat vagy érdeklődőket, sőt, még az MTVA dolgozók családjait sem. Tavaly mintha valami elindult volna a rossz irányba, ez nagyon sajnálatos. Vicces volt, hogy a kamerák nem bírták az AWS konfettizáporát, darabokra hullott a képernyő a győzelmi mámorban. A zsűrit valahová a nézőtér legtetejére kellene pakolni, a pihenőszoba pedig menjen a Kulisszába. Ja és legyenek szívesek visszaadni a helyünket a főpróbákra. Köszi!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top