ESC Hungary

Eurovízió 2020

A Big Five 2020-as indulói

Ezúttal az automatikus döntős „Big Five” országok (Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság és Németország) indulóit szedtük csokorba, hogy jobban megismerjük őket. Ezek az országok dalairól készítettünk egy kis szavazást is, hogy kiderüljön, nektek melyik induló a kedvencetek. A cikk végén tudtok majd szavazni. Az indulók műfajai a tempósabb pop daloktól egészen a romantikusabb balladákig igen széles skálán mozognak.

Franciaország: Tom Leeb – “The Best in Me”

https://youtu.be/D02Xlo_LfRU

Belső kiválasztás után 2020 január 16.-án jelentették be, hogy Franciaország ezzel a dallal indul a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon. Tom Leeb először a párizsi Eiffel-toronynál adta elő balladáját a közönségnek, vegyesen angol és francia nyelven.

A dal szerzői között van a svéd Thomas G:son és Peter Boström, akik számos eurovíziós dalt írtak már (többek között a 2012-es verseny győztes dalát a Euphoria-t is). a dalszöveg írásában Tom Leeb mellett közreműködött még Amir Haddad (a 2016-os francia versenyző), John Lundvik (a 2019-es svéd versenyző) és Lea Ivanne is.

Németország: Ben Dolic – “Violent Thing”

Mikor bejelentették a német indulót a fogadóirodák óriási sikert jósoltak a dalnak, így nagy reményekkel vág neki Németország az idei versenynek. Az ország 2009 után újra belső kiválasztás után nevezte meg indulóját, a döntést egy 100 tagú közönség minta és egy 20 tagból álló szakmai zsűri segítette elő.

Az előadó Ben Dolic szlovén énekes, aki angol nyelven adja elő a dalt május 16.-án Rotterdamban. A dalt az ausztriai-bolgár producer és dalszövegíró Boris Milanov és csapata írta. A kiválasztása után Dolic ezt nyilatkozta: „Azzal, hogy képviselhetem Németországot az Eurovízión egy álmom vált valóra. Ez egy jó lehetőség az áttörésre, hogy professzionális énekessé váljak. Szerintem tökéletes a dal az Eurovíziós Dalfesztiválra és én mindent megteszek, ami tőlem telik Németország sikeréért.”

Olaszország: Diodato – “Fai Rumore”

A lenyűgöző balladát a Festival di Sanremo segítségével választották ki. Az olasz dal címe „Fai Rumore” ami nyersfordításban annyit tesz „kelts zajt”, ez nem igazán tükrözi a dal mondanivalóját, ahol Diodato lényegében azt kívánja mondani, hogy hiányzik neki annak a személynek a hangja, aki elhagyta őt.

A dal fő eleme a kínzó, elviselhetetlen csend okozta fájdalom, amit egy kapcsolat vége után tapasztalunk. Mikor újra halljuk az ismerős hangokat, azok visszarepítenek minket olyan helyekre, amik régen szép emlékek voltak, mostanra viszont csak fájdalmat okoznak. A dal befejezése során elhangzik, hogy „Nem szeretnék a gyönyörű hangod nélkül élni”. Sokan azt mondják, hogy jobb bezárni az ajtót és továbblépni, de legtöbb esetben még nem vagyunk készek ezt megtenni.

Spanyolország: Blas Cantó – “Universo”

Belső kiválasztás után bejelentették, hogy az „Universo” (Világenyetem) című dallal fogja Blas Cantó, az egyik legnépszerűbb spanyol popénekes fogja képviselni Spanyolországot az Eurovízión. A dal videoklipjét a Kanári-szigeteken Tenerife és Lanzarote városában forgatták.

A dal a belső csatáinkról szól, hogy elrejtjük kik is vagyunk valójában egy mélyen gyökerező belső félelem miatt. Mikor pedig egyedül vagyunk, távol a világ zajától ezek az érzések előtörnek bennünk. „Minden, amit elrejtek, mikor félek, valósággá válik ebben a csendben”. A refrén során az énekes kéri a világegyetemet, hogy bocsásson meg neki, hogy elrejtette az igazi énjét. „Bocsáss meg világegyetem, elnémítottam magam, hogy ne érezzem bűnösnek magam, azért aki vagyok”.

Egyesült Királyság: James Newman – “My Last Breath”

James Newman brit énekes belső kiválasztás után a “My Last Breath” (Utolsó lélegzetem) című dalával fogja országát képviselni Rotterdamban. Az énekes a következőt nyilatkozta: „Ez egy nagy lehetőség, hogy megismertessem a dalom a világgal”.

A dalt egy, az északi-tengeri búvárról szóló dokumentumfilm ihlette, akit megmentettek, miután elszakadt a legénység többi tagjától. A videóban Wim Hof holland hidegvizes úszó szerepel.

survey tool

(eurovision.tv)

About Author

A Big Five 2020-as indulói
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top