ESC Hungary

A Dal 2018

A Dal 2018: Tömegek táncolhatnak a színpadon, kötbér a komolytalanoknak

A Dal 2018 szabályzatát böngészve találhatunk néhány módosítást vagy finomítást az előző szériához képest. A szabályok nagyrészt követik az Eurovíziós Dalfesztivál legfőbb szabályait, de ugyanúgy vannak benne helyi sajátosságok is. Most kiemelünk pár érdekességet, de minden versenyezni szándékozó művészt arra kérünk, hogy olvassa el tüzetesen és értelmezze eredetiben a pályázati feltételek összes részletét.

Sokszor felmerül az az egyszerűsítő vagy általánosító formula, amikor egy előadó Magyarországot képviseli az Eurovízión. A valóságban így szól helyesen ez a tétel: Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző az őt nevező Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t képviseli a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzatának értelmében kizárólag a versenydalt nevező (vagyis a Duna Médiaszolgáltató) felelőssége és döntési kompetenciája a pályázat kiíróját képviselő dal és előadó kiválasztása.

A feltételek első számú pontja megemlékezik arról, hogy az Eurovízió világában szeptember 1-jén kezdődik az újév. Vagyis 2017 szeptember 1 előtt publikált dallal vagy dalszöveggel nem lehet versenyezni. Ezt a szabályt a korábbi években néhányan próbálták kijátszani, de higgye el minden pályázó: nem érdemes, mert ki fog derülni a turpisság, és ezúttal már anyagi felelősség is terheli a pályázót, de erről később.

Az Eurovízió sajátossága, hogy maximum 3 perc hosszú lehet egy dal. Ez jó hír azoknak, akik egy dalt nagyon nem kedvelnek a versenyen, mert úgysem tarthat tovább 3 percnél.

Ismét csak olyanok jelentkezhetnek, akiknek már jelent meg zenei albuma vagy kislemeze, melyet játszottak a rádiók; illetve a háttérben figyel egy menedzser vagy lemezkiadó társaság. Ez a szabály arra való, hogy a versenyző és csapata anyagilag is helyt tudjon állni a produkció minden részletéért, beleértve például a díszletet vagy a színpadi látvány költségeit, vagy épp az utazási és szállásköltségeket.

Az Eurovízió első elődöntőjének napjáig minden színpadon résztvevőnek be kell töltenie a 16. életévét. A fiatalabbak a Junior Eurovízión versenyezhetnének, ha a Duna Médiaszolgáltató nevezne erre a versenyre.

Idén is ez lesz a legfájdalmasabb kitétel, amit rajongóként is nehéz teljesíteni: A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválra. Ez elvileg arra lenne jó, hogy ha bármi történne az előadóval, akkor el lehessen énekeltetni mással is a dalt. Ismét nagyot kell nyelnünk, amikor el kell fogadni azt, hogy nem számít az előadó személyiségének és a dal hangulatának összepasszolása.

Külföldiek csak úgy vehetnek részt a versenyen, ha ők dalszerzők, és magyar anyanyelvű vagy magyar állampolgárságú előadóval énekeltetik el a dalt. A magyar dalszöveg idén is a preferált nyelv.

És lássuk a nyalánkságokat!

2017-ben maximum 10 személy szerepelhetett az előválogató színpadán, idén nincs korlátozás. Ez elvileg arra adhatna lehetőséget, hogy akár 20-30 szereplős is legyen egy produkció. Ehhez viszont nagyobb színpad illene, mint az elmúlt években.

A 2018-as pályázati feltételekben kiemelik, hogy a felvételről szóló zenei kíséret sem tartalmazhat semmilyen énekhangot, vagy énekhang imitációt. Az előadás módja félplayback, a hangszerek csak díszletként használhatók.

A pályázati vállalásból kikerült, hogy A Dal 2018 győztese fellép a VOLT Fesztivál Petőfi Zenei Díj átadó napján a fesztivál színpadán.

Szintén kikerült, hogy A Dal 2018 Legjobb Dalszövege díjat a verseny melyik fordulójában ítéli oda a zsűri.

Valószínűleg a versenyzők névsorának bejelentése után kialakult szabálysértések és visszalépések ihlették a következő sorokat, melyek újonnan kerültek bele a szabályzatba, és a szabályok megtartásának komolyabbá vételét szolgálhatják:

A pályázó a pályázat benyújtásával tudomásul veszi, hogy amennyiben az általa nevezett dal a legjobb harminc produkció közé kerül, úgy a rá vonatkozó kötelező vállalások tekintetében az MTVA-val legkésőbb az első adásnapot megelőző 15. napig írásbeli szerződést köt. A Pályázó a pályázat benyújtásával vállalja, hogy ezen kötelezettség megszegése esetén a Jelentkezési Adatlapban foglalt nyilatkozatban rögzített összegű kötbért, míg szerződéskötés esetén a szerződéses kötelezettségei megszegésekor a szerződésben rögzített mértékű és összegű kötbért fizet meg az MTVA részére.

Újdonság, hogy idén elhagyták a CD-k és pendrive-ok postázását, minden elektronikus úton történik. Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a feltöltési határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot.

A szabályzatból az is kiderül, hogy a 2017 decemberében ismerhetjük meg A Dal 2018 mezőnyét, hiszen 2017 decemberétől 2018 május végéig kérésre az MTVA és az EBU rendelkezésére kell állni.

A DAL 2018 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy a 2017. decemberi hivatalos bejelentéstől 2018. május végéig az MTVA igényei szerint – külön juttatás nélkül – rendelkezésre állnak meghallgatások, próbák, rendezvények, műsorpromóciós forgatások és fellépések, kisfilm forgatások, sajtórendezvények, sajtótájékoztatók, interjúk és élő adások alkalmával, illetve bármilyen, az ESC-hez kapcsolódó célból, így különösen az on-line, on-air számára.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top