ESC Hungary

Eurovízió 2021

A kormány döntött: A Galasy ZMesta képviseli Fehéroroszországot

Noha az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) bejelentette, hogy a Galasy ZMesta együttes képviseli Fehéroroszországot a 2021-es Eurovízión, mostanra már levették az eredetileg bejelentett dal címét és videóját is a hivatalos oldalról, mert a fehérorosz propaganda jelenik meg a dalszövegben. A politika rá akar ismét telepedni az Eurovízióra.

Mint ismert, a 65 éves Aljakszandr Lukasenka 1994 óta vezeti Fehéroroszországot. Tavaly zsinórban hatodik alkalommal nyerte meg az elnökválasztást, ami ezúttal sem volt sem szabad, sem tisztességes a nemzetközi szakértők szerint. Az ellenzék független felmérése szerint az saját jelöltjüknek 70%-os támogatottsága volt, Lukasenka viszont „hivatalosan” 80,1%-kal nyerte meg a választást. Emiatt 2020 augusztusa óta folyamatosak a tüntetések, politikusokat és aktivistákat zárnak börtönbe, vagy külföldre menekülni kényszerülnek, több ezer békés tüntetőt börtönöztek be. Az Európa legutolsó szocialista piacgazdaságaként aposztrofált Fehéroroszországban az állami vállalatok és bankok uralják a piacot, minimális nyugati vállalat jelenlétével. Oroszország sokáig baráti viszonyt ápolt velük, de legutóbb bejelentették, hogy 2024-ig fokozatosan leépítik az ország nagyarányú energia támogatását. Közben gyengül a fehérorosz rubel, magas az infláció és a korrupció és kevés a kisvállalkozás. Az utolsó csepp a pohárban a hibás járványkezelés volt, Lukasenka a vodkát hozta fel a COVID-19 ellenszerének. Mindeközben a szakértők szerint nem alakult ki egy kormányzóképes ellenzéki egyesülés sem.

A kormányellenes tüntetéseken számos fehérorosz híresség és művész is részt vesz. Ezzel állást foglalnak, hogy melyik oldalhoz tartoznak, ugyanis Lukasenkának is elég sok támogatója van mind a civil életből, mind az ismert emberek és előadók közül. Semlegesnek lenni ebben a helyzetben nagyon nehéz. A wiwibloggs.com gyűjtése szerint a tavalyi versenyre szánt indulójuk, a VAL formáció is korán kiment az utcára tüntetni. A BTRC közmédiától azt mondták nekik, hogy azért nem próbálkozhatnak meg idén is kijutni Rotterdamba, mert „nem felelnek meg” a 2021-es Eurovízióra. Pedig sok ország közmédiája ajánlotta fel ismét a lehetőséget a tavalyi kiválasztás és a később elmaradt fesztivál után egy kedves gesztusként. A 2017-es Eurovízió résztvevő NAVIBAND két rendszerellenes dalt is kiadott, utána betiltották a dalakiat az énekversenyeken, és az együttes egyik tagjának postaládáját is feltörték. A 2012-es Litesoundot sem látják ezentúl szívesen koncerteken. A 2007-es versenyző Dmitry Koldun és a 2009-es Eurovízió győztes Alexander Rybak noha nem él Fehéroroszországban, de családjuk több tagja ott él és aggódnak értük. Sok művész bojkottálja a két legnagyobb tévécsatorna, a BTRC vagy az ONT műsorait, mert nem akarnak részt venni az állam által támogatott eseményekben. A NAVIBAND és a 2005-ös fehérorosz versenyző Angelica Agurbash is támogatja azt az ötletet, hogy ne induljon Fehéroroszország az idei Eurovízión. Ezért eshetett a választás a kormánypárti Galasy ZMesta együttesre. A tavalyi versenyre szánt VAL duó a bejelentés után ezt nyilatkozta közösségi oldalán:

„Kedves barátaink, köszönjük a hihetetlen támogatásotokat! A jelentkező, akit kiválasztottak Fehéroroszország képviseletére az Eurovízión, mindenkit lesokkolt. Ismét láthattuk, hogy lojálisnak lenni sokkal fontosabb, mint a tehetség vagy a magas színvonalú zene. Mindenkinek azt kívánjuk, hogy ne úgy táncoljatok ahogy fütyülnek! Legyetek szabadok, a szeretetetek gyújtson fényt! A java még csak most kezdődik!”

„A free world is an inevitability
While outdated and unworthy
Retrograde is unacceptable”

„A szabad világ egy elkerülhetetlen dolog,
egyben elavult és méltatlan.
A régi irány elfogadhatatlan.”

A leginkább kifogásolt dalszöveg részlet angol és magyar fordítása

Ezután több Eurovízióval foglalkozó weboldal, köztük az Eurovoxx, az escXtra és az Oikotimes is közleményt adott ki, melyben azt nyilatkozzák, hogy nem fogják szemlézni és követni a fehérorosz versenyző felkészülését a rotterdami versenyre, mivel megsértik az Eurovízió szabályait:

Semmilyen politikai, kereskedelmi vagy hasonló természetű dalszöveg vagy beszéd nem engedélyezett az Eurovíziós Dalfesztivál alatt. Káromkodás, vagy egyéb elfogadhatatlan nyelvezet nem engedélyezett a dalszövegben, vagy a dal előadása közben.

Az EBU ma délután közleményt adott ki.

Az Eurovíziós Dalfesztiválra beküldött dalokat az EBU a rendszeres eljárás részeként alaposan megvizsgálja, ezt tette a fehérorosz Galasy ZMesta együttes Ya Nauchu Tebya című dalával is, hogy biztosan megfeleljen a verseny szabályainak. Arra a következésre jutott az EBU, hogy a dal megkérdőjelezi a verseny nem politikai jellegét. Emellett a legutóbbi reakciók benevezett dal körül veszélyeztetik az Eurovíziós Dalfesztivál hírnevét. Megírtuk a dalt nevező BTRC műsorszolgáltatónak hogy tájékoztassuk őket, hogy a dal a jelenlegi formájában nem alkalmas a versenyre. Arra kértük őket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy egy módosított dalt nevezzenek be, vagy egy olyan teljesen új dalt, ami megfelel a fesztivál szabályainak. Ennek elmulasztása kizárást eredményezhet az idei versenyből.

(portfolio.hu, novekedes.hu, wiwibloggs.com, escxtra.com, oikotimes.co.uk)

About Author

A kormány döntött: A Galasy ZMesta képviseli Fehéroroszországot
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top