ESC Hungary

A Dal 2018

Biga: A Good vibez a saját belső hangszered hangja

Heinz Gábor ‘Biga’ már nem ismeretlen az Eurovízió rajongói számára. 2012-ben a Learning to let go című dala bejutott a legjobb 20 dal közé. Az első elődöntőből másodikként jutott tovább a döntőbe, ahol Caramellel holtversenyben szintén az előkelő második helyen végzett. Azután a dal elképesztő népszerűségre tett szert, a rádiók azóta is játsszák. Idei dala a Good vibez címet kapta. Az előző sikereiről, az új daláról és a versenyről kérdeztem Bigát, aki készségesen válaszolt a kérdéseimre.

 

Hogyan kezdődött a zenei karriered?

9 éves koromban fogtam először gitárt a kezemben. Édesapám mutatta az első akkordokat, és az ő révén hallgathattam/befogadhattam sok olyan zenét, amik meghatározták a zenei szocializálódásomat ebben a korai szakaszban.

 

Kik voltak/vannak hatással a zenei életedre?

Sosem voltak példaképeim, de számos olyan zenész, előadó volt/van, akik nagy hatással voltak rám. Például az LGT, a Rolling Stones, a The Beatles, Michael Jackson, Stevie Wonder, Otis Redding, Wilson Pickett és Marvin Gaye. Később John Mayer, Marc Broussard és Johnny Lang.

 

2012-ben már szerepeltél A Dalban, kis híján meg is nyerted. Azóta mivel telt az életed?

2012-ben erős indulásunk volt a Learning to let go című dallal. 2012-ben az év legjátszottabb rádióslágere volt a Mahasz éves összesített listáján, sőt, a svéd Swedish Single Chart-on is első helyen végzett. A mai napig játssza a rádió, aminek nagyon örülök.
Sok dal, és videoklip született azóta (Easy loving, Alright, Gátlás sztriptíz, Bipolár, Halhatatlan blues) és megannyi koncerten túl vagyunk a zenekarommal. Az életem azóta nagyrészt ezzel telik, és imádom.

 

Mennyire követed az Eurovíziót? Van kedvenc előadód, dalod a versenyből?

Szinte egyáltalán nem nézek tévét, de a vízióra kíváncsi vagyok. Freddie Pioneer című dala nagyon erős volt szerintem. Kállay Saunders András Running című dalát is nagyon szerettem. Persze voltak még jó dalok, előadók, akiket ki lehetne emelni!

 

Kimondottan az Eurovízióra készült az új dal? Hogyan íródott? Mi a dal üzenete?

A Good vibez nem szándékosan, a vízióra íródott dal. Miután megszületett, jött a felismerés hogy talán picit több lehet benne. Egy ilyen jellegű dalversenyre olyan dalt képzelek el, aminek konkrét üzenete van, ami zeneileg sajátos/egyedi, amit hitelesen képviselek, ami mögé teljes mellszélességgel állok. A Good vibez számomra egy ilyen dal!
Ösztönösen érezned kell, hogy mi az, amire igazán vágysz. Amit nem magazinokban olvasol, és nem folyamatosan változó trendek diktálnak. Az az étel vagy ital, amit jóízűen fogyasztasz, a ruha, amiben jól érzed magad, a zene, amit tényleg szívesen hallgatsz!
A Good vibez a saját belső hangszered hangja. Ha be vagy hangolva, akkor jól szól !!

 

A Learning to let go hatalmas sláger lett, az egész ország dúdolta. Mit gondolsz, az új dalod is ekkora népszerűségre tesz majd szert? Szerinted mi egy sláger titka?

Az első nagy sikert sosem lehet túlszárnyalni. Nem is kell. Remélem, hogy ez a dal is szerencsét hozhat, mint anno 2012-ben a Learning to let go.
Én még mindig hiszek a “hagyományos” dalszerzésben. (Pedig ez ma már nagyon nem trend ) Én még mindig gitárral írom a dalaimat. Sokszor hetekig várat magára egy ígéretes ötlet, van, hogy egy óra alatt születik 2-3 nagy hook!
Nincs recept a “slágergyártásra”. Ha viszont azt szeretnénk, hogy itthon a Magyar rádiók játsszák a dalunkat, akkor meg kell felelnünk a szabályoknak.
1. Szövegírásban ugyanazon hívószavak használata. (Szeretlek, miért hagytál el, úgy fáj, stb.)
2. Zeneileg a nemzetközileg elfogadott aktuális hangszerelési trendeknek megfelelő “egyen” hangzás.
3. Egy előadó, akinek a magánéletéből sztorik kreálhatóak. (Elvált, kicsapongó, bármilyen betegség, párkapcsolat, közösségi médiában aktivitás, stb.)

 

Milyen színpadképpel készülsz a műsorra?

A színpadon egyedül leszek a gitárommal. Vizuál tekintetében látványos ötletekkel készülünk.
Szeretnénk, ha a dal üzenetének célba juttatásához nyújtana segítséget.

 

A jövőre nézve milyen terveid vannak?

Remélem, A Dalban jól szerepelünk majd, és ígéretes jövő áll a Good vibez előtt. Még most az év elején jelenik meg egy közös dal/klip Freddie-vel, Janicsák Vecával és Manoya-val. Ezen kívül egy új koncertműsorral készülünk a nyári szezonra a zenekarommal. Szeptemberben ismét egy új dal/klip megjelenés várható.

 

Mit üzensz az eschungary.hu olvasóinak?

Hallgassatok sok jó zenét! A jó zene pedig az, amitől megdobban a szíved. Amitől jobbnak, egészebbnek, könnyebbnek érzed az életed.

 

Bigának köszönjük az interjút, a versenyben pedig sok sikert kívánunk!

(mediaklikk.hu, eschungary.hu)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top