ESC Hungary

Eurovízió 2024

Hollandiát kizárták, 25-en lépnek fel a 2024-es Eurovízió döntőjében

Hollandia. (c) EBU/Youtube/képernyőkép

Forrnak az indulatok Malmö-ben. A 2024-es Eurovízió holland versenyzője, Joost Klein egyelőre felfüggesztette részvételét, illetve erre kényszerült. A szombat esti második (zsűris) főpróbán még a bevonulási zászlóparádén részt vett, ezután történt valami, majd végül nem lépett fel a színpadra, korábbi felvételről adták le a produkcióját. A holland delegációt megkérték a verseny szervezői, hogy hagyják el az öltözőt. Még a második főpróba előtt kiszivárgott, hogy történt egy incidens Joost és „egy női televíziós alkalmazott” között, de nem tudni pontosan hogy mi. Emiatt a versenyt szervező EBU válságtanácskozást tartott ma délután, illetve a rendőrség is vizsgálja az esetet – az EBU tájékoztatása szerint, hogy történt-e bűncselekmény. A „Világ többi országa” nevű virtuális országba az Eurovízión nem résztvevő országok nézőinek majdnem 24 óra áll rendelkezésre, hogy leadják szavazataikat. De pénteken délután nem indították el a szavazást, és ez jelenleg sem érhető el. Hollandia részvételét addig az időpontig függesztették fel, amíg a rendőrségi nyomozás és a tanúk meghallgatása be nem fejeződik, illetve amíg kiderül, hogy történt-e bűncselekmény, vagy sem. Ráadásul az elmúlt hetekben észlelhető, Izrael részvétele okozta feszültség egyre csak fokozódik Malmöben.

Frissítés 2024.05.11 12:57: Hollandiát kizárták, az online szavazás a Világ többi része országai számára 13:00-kor indul.

Mint ismert, még márciusban próbálta benevezni az izraeli KAN televízió az October rain című dalt, melynek politikai töltetű dalszövege miatt az EBU nem engedélyezte, viszont lehetőséget adott a dalszöveg megváltoztatására. Ez néhány napnyi huza-vona után sikerült, és rá pár nappal pedig már az új dalszöveg új dalcímmel (Hurricane) és komplett videoklippel el is készült.

Több eurovíziós résztvevő ország felvetette a fesztivál bojkottjának lehetőségét, előre bejelentett tüntetéseket szerveztek Malmö-ben Izrael mellett illetve ellen, a gázai konfliktus miatt, szabad Palesztinát követelve.

A 2024-es Eurovízió második elődöntőjén az izraeli Eden Golan Hurricane című dalát a közönség hangosan kifújolta, többen szabad Palesztinát kiáltottak, az élő közvetítésben ezt a hangot a szervezők kiszűrték. Az ezt követő, a döntőbe jutott országoknak rendezett sajtótájékoztatón a második kérdést a nemzetközi sajtó részéről egy lengyel újságíró tette fel egy személyes kérdéssel. A kérdés úgy szólt, hogy „Elgondolkoztál-e azon, hogy az ittléted kockázatot és veszélyt hoz a többi versenyzőre és a közönségre?” A helyi moderátor ekkor azt reagálta Eden-nek, hogy „Nem kell válaszolnod erre a kérdésre, ha nem akarod”. A helyszíni tudósítások szerint a holland Joost közbekiáltotta, hogy „Miért ne?”. Majd Eden jelezte, hogy válaszolni szeretne. „Szerintem mindenki egy cél miatt van itt, ez az egyetlen cél, az EBU megtesz minden biztonsági intézkedést hogy ezt (a versenyt) biztonságossá tegye, és egyesítse a helyet mindenki számára. Szóval, szerintem ez biztonságos mindenki számára, és nem lennénk itt bármi más ok miatt.” A választ nagy taps fogadta.

Az izraeli KAN média panaszt nyújtott be az EBU-nak azzal kapcsolatban (a BBC megerősítette), hogy versenyzőjüket kifújolták, illetve politikai nyilatkozatot tett a közönség (ezzel a szabad Palesztinát bekiabálásra utaltak, ami nem megengedett az Eurovízión) a második, csütörtöki elődöntőben, illetve hogy teremtse meg az EBU a versenyzés nyugodt körülményeit.

A spanyol közmédia is panaszt nyújtott be, mivel az egyik újságíró Eden fellépése után szintén szabad Palesztináért kiáltott, ekkor az újságíró X twitter posztja alapján 5-6 izraeli újságíró elkezdte a spanyolt zaklatni. A spanyol RTVE sürgeti az EBU-t a szabad újságírói munka biztosítását.

A belga közmédia pedig a show elején megszakította adását pár pillanatra egy szolgálati közleménnyel: „Elítéljük az emberi jogok Izrael Állam általi megsértését. Ráadásul Izrael Állam tönkre teszi a sajtószabadságot. Ezért egy pillanatra megszakítjuk adásunkat. Fegyverszünetet most, állítsd meg a népirtást.”

A holland delegáció és egy izraeli újságíró között is konfliktus alakult ki, az öltözők előtti folyosón találkozott össze egy izraeli újságíró és a holland produkcióban szereplő „kék madár”, és az újságíró azt kérdezte a delegációtól miközben vette a cselekményt a telefonjával, hogy hol voltak eddig.

A tegnap este 9-kor kezdődő zsűris főpróbán Hollandia produkciója felvételről lett leadva, Izrael versenyzője ismét hatalmas fújolást kapott, de a közönség kifújolta Martin Österdahl-t, az Eurovíziós Dalfesztivál igazgatóját is.

Tegnap a Junior Eurovízióról szóló sajtótájékoztatón (Madrid lesz a következő junior verseny helyszíne) kívül nem tartottak sajtótájékoztatókat.

Még pénteken délután az események hatására az izraeli dal feljött a fogadóirodáknál a második helyre, 19%-os győzelmi esélyről tudósít az eurovisionworld.com oldal az első helyen álló, 42% győzelmi eséllyel rendelkező horvát Baby Lasagna mögött.

FRISSÍTÉS 2024.05.11 11:25

Az eurovisionworld.com tudósítása szerint a rendőrség Joost Kleint tegnap késő este kihallgatta, a malmöi arénában csütörtök este elkövetett „jogellenes fenyegetésekkel” gyanúsítják. A feljelentést benyújtó személyt is kihallgatták. Az ügyet most átadták az ügyészségnek a döntés meghozatalára. Az ügy rendezése hetekig is eltarthat. A műsort szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége még nem adott hivatalos állásfoglalást. Megérkezett Malmöbe a holland NOS közmédia elnöke hogy további tárgyalásokat folytasson a holland részvétellel kapcsolatban.

FRISSÍTÉS 2024.05.11 13:07

Az EBU nyilatkozata
Joost Klein holland művész nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztivál idei döntőjében.
A svéd rendőrség kivizsgálta a produkciós stáb egyik női tagjának panaszát, ami a csütörtök esti elődöntőben történt fellépése után történt. Míg a jogi eljárás lezajlik, nem lenne helyénvaló, ha folytatná a szereplését versenyben.
Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy egyes médiajelentésekkel és a közösségi média spekulációival ellentétben ebben az incidensben nem volt érintett más előadó vagy delegáció tagja.
Zéró toleranciát alkalmazunk rendezvényünkön a helytelen viselkedéssel szemben, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy biztonságos munkakörnyezetet biztosítsunk a versenyen részt vevő valamennyi munkatársunk számára. Ennek fényében Joost Klein csapattagokkal szembeni viselkedése a Versenyszabályzat megsértésének minősül.
A 68. Eurovíziós Dalfesztivál nagydöntője immár 25 dallal folytatódik.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top