ESC Hungary

Eurovízió 2024

Eurovízió 2024: Hosszabb lesz a közönségszavazás ideje, Magyarországról egy napig lehet szavazni

1970 óta nem fordult elő, hogy a házigazda ország nyissa az Eurovíziót. Nos 2024-ben a házigazda Svédországnak szokás szerint sorsolás döntötte el a rajtpozícióját a mai delegációvezetők találkozóján: az egyes számot húzták. Ezen a találkozón másról is szó esett az eurovision.tv tudósítása szerint.

A 2024-es Eurovízió színpadának látványterve

Az automatikus döntős országok, vagyis az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország, valamint a házigazda jogán Svédország versenyzői élőben fogják előadni a dalaikat az elődöntőkben az eddig megszokott részletek helyett mégpedig olyan felosztásban, amelyik elődöntő szavazásán az adott ország nézői és zsűrijei részt vesznek. Vagyis az első elődöntőben élőben fog fellépni az Egyesült Királyság, Németország és Svédország versenyzője, a másodikban pedig Franciaország, Olaszország és Spanyolország produkcióját láthatjuk teljes terjedelmében. Az elődöntőkben a zsűrik továbbra is biztonsági tartalékként fognak dolgozni és szavazni, vagyis 100% televoting marad az elődöntőkben. A zsűri szavazatait akkor fogják használni, ha nincs érvényes közönségszavazás. Ez San Marino esetében így szokott lenni az állam mérete miatt, ezért ott nincs televoting.

Az Eurovízió döntőjében visszatérnek a 2010-ben és 2011-ben alkalmazott metódushoz: a közönségszavazást az első produkciót megelőző pillanatban fogják elindítani. Ezt a szabályt a svéd Melodifestivalenen is alkalmazzák, pozitív tapasztalatokkal. Így a világ másik végén élő nézők is könnyebben részt tudnak venni a szavazáson.

Az Eurovízióra dalt nem indító országok nézői is szavazhatnak ezúttal is mint a „Világ többi része” nevű virtuális ország tagjaiként, így a magyar nézőknek is – akik a YouTube-on keresztül kapcsolódhatnak az élő közvetítéshez – majdnem 24 óra fog rendelkezésre állni a szavazatok elküldésére. Itt az Eurovízió mindhárom fordulójában érvényes lesz a kibővített szavazási periódus. A „Világ többi része” virtuális országnak továbbra sincs zsűrije, így 37 ország zsűrije és 38 ország közönsége fog szavazni, vagyis egy hajszálnyival a közönségnek lesz nagyobb beleszólása az alapvetően 50-50% zsűri és közönség szavazásának alapján kialakított végeredménybe (pontosabban 49,33% zsűri és 50,66% közönség).

Malin Åkerman és Petra Mede (c) Janne Danielsson / SVT

Az idei fesztiválnak két házigazdája lesz. Az egyik Hollywood csillaga, Malin Åkerman (Agyő, nagy ő, Watchman: Az őrzők, Páros mellékhatás, Szöktetés a pokolból, Rampage – Tombolás), a másik pedig az Eurovízió csillaga, a 2013-as és 2016-os Eurovízió házigazdája, az 5 nyelven beszélő Petra Mede (Melodifestivalen 2009, 2016; Eurovision’s Greatest Hits 2015).

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top