ESC Hungary

A Dal 2016

Körkérdés a Dal 2016 döntőseihez – Oláh Gergő, Petruska András és Vásáry André válaszolnak

Szerző: Mádi Sándor

Ezen a hétvégén újabb országok döntenek indulóikról, köztük Magyarország is. Igen, elérkezett A Dal 2016 döntőjének hétvégéje, hamarosan véget ér a 3 elődöntőt és 2 középdöntőt felsorakoztató magyar nemzeti válogató. A döntőbe összesen nyolcan jutottak be, őket faggattam ki a véghajrában. A mai cikkben Oláh Gergő, Petruska András és Vásáry André válaszait olvashatjátok el!

 

Bejutottál a döntőbe, egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy akár te képviseld országunkat az Eurovízión. Mit jelentene számodra Magyarország képviselete?

Oláh Gergő: Ez hatalmas lehetőség, megmutatni magát az embernek több tízmillió ember előtt és hatalmas felelősség is, hiszen a hazámat képviselhetném. Évek óta készülök erre és most itt állok a küszöbén. Nagyon izgatott vagyok és remélem, hogy sikerülni fog és megkapom a lehetőséget a zsűritől és a nézőktől.

Petruska András: Óriási megtiszteltetést. Szeretném hírét vinni a csillogás álarca nélküli őszinte gondolatoknak, a színtiszta zenélés gyermeki örömének, az esendő emberekkel való kapcsolódásnak. A hangszereknek, a magyar népzenének, amit azért csak-csak becsempésztünk az angol nyelv mögé, valamint jó volna ezt a hatalmas nézettségű műsort arra használni, hogy a dalomban is megfogalmazott kérdésekre nemzetközi választ találjunk közösen, ezen az utóbbi években kissé megtépázott kontinensen.

Vásáry André: Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen közel kerültem ahhoz, hogy esetleg az én dalom, a Why jusson ki Stockholmba, az Eurovíziós Dalfesztiválra. Hatalmas megtiszteltetés lenne, ilyen lehetőség nem sokszor adódik egy énekes életében. Olyan ez kicsit, mint a sportolóknak  négy évente az olimpia: rengeteget készülnek és a végén egy ország drukkol nekik a jó eredményért, amit ha sikerül elérni, az az országnak is dicsőséget jelent.  Ez az, ami megsokszorozza a felelősséget, az izgalmat, az egésznek a jelentőségét.

Tervezel-e változtatni valamit a középdöntőben látottakhoz képest?

Oláh Gergő: Zeneileg is és látványban is lesz pár kisebb változtatás, lehet, hogy más ruha is lesz rajtam. Ezen a héten még sok mindent igyekszünk eldönteni, bár nagyon sürget az idő.

Petruska András: Zeneileg egészen biztosan még felszabadultabbak leszünk, egyrészt, mert egyszerűen lehetetlen kétszer ugyanúgy előadni egy dalt, másrészt pedig már szinte hazajárunk a tévéstúdióba, inspirál a közeg és a társaság. Szerintem hasonló játékossággal áll hozzánk a vizuális eszközökkel foglalkozó csapat is. A fekete-fehér megjelenés jópofa dolog volt a múltkor, de ez szerintem amolyan egyszer elsüthető poén. Valószínűleg marad a középdöntő sötétebb stílusa, de picit többet játsszunk majd a színekkel.

Vásáry André: Igen! Valahányszor színpadra léptem, kíváncsian vártam a zsűri véleményére és nagyon örültem, amikor nem a dalomat kritizálták és nem is az előadásomat, azzal úgy látszik, meg voltak elégedve.  Annál több megjegyzést kapott azonban tőlük a vizuális háttér. Ami bizonyos fokig érthető, hiszen a dal szövege szándékosan ad teret a befogadó értelmezésnek, többféle olvasata lehetséges. Elég csak arra gondolni, hogy a dalhoz most megjelent videó klipemnek is teljesen más a képi világa, mint amit a televízió szakemberei alkottak a dal hátterének. Ezért most meghallgatva és átgondolva a zsűri és mások véleményét is, változtatunk és hozunk egy újabb megfogalmazást. Ez persze más változtatásokkal is jár, például a stylingban is. A többi legyen meglepetés!

Mi a véleményed a többi döntősről? Ki a kedvenced?

Oláh Gergő: Mindenkiről tudnék hosszasan jókat mondani, de ha ki lehetne emelni valakit, akkor a Parno Graszt volna az, közel áll hozzám a zenei világ amit képviselnek, ismerem is jól őket.

Petruska András: Ef. Zámbó István Mini rap című műve jut eszembe: „Tök ász, piros ász, héjanász, ananász . Én, mint majonéz zavarban vagyok!” Nagyjából így érzem magam a döntővel kapcsolatban. A kissé kívülálló stílusom az ízlésemben is megmutatkozik, emiatt nehezen tudom megítélni a többi versenyzőt. A szívemhez a legközelebb a Parno Graszt akusztikus, folkmuzsikája áll. Berkes Olivért inkább beszélgetések alapján kedveltem meg, de amint lesz időm, kíváncsian fogom böngészni, hogyan jeleníti meg az egyébként nagyon értékes gondolatait a zenéjében. Azzal pedig nagyon egyetértek, hogy Freddie száma a leginkább Eurovíziós dal, bár számomra kérdéses, hogy létezik-e ilyen műfaj. Igazságosnak tartanám, ha ő képviselné az országot, de azért inkább magamnak szurkolok. 🙂

Vásáry André: Szerintem igen erős a mezőny és ez nagyon jó. Erős versenyben döntőbe jutni értékesebb! Vannak nagyon jó dalok a döntőben, itt már minden lehet, szinte bárki nyerhet. Hogy ki az én kedvencem? Talán a Berkes Olivér – Tóth Andi duett páros, örülök, hogy visszaszavazták őket a nézők.

Milyen terveid vannak a döntő után?

Oláh Gergő: Ezek a tervek attól függnek elsősorban, hogy miképpen alakul a döntő. Most készült el az új önálló albumom, főszerepet játszom a Somnakaj című színdarabban és hamarosan bemutatásra kerül a Shrek musical, amiben szintén van szerepem. Szeretnék minél több helyre elmenni az új formációmmal a Roma Soul-lal. Szóval terv az van bőven. Amennyiben én kapnám meg a lehetőséget, hogy hazánkat képviseljem, akkor az sokmindent felülírna. De nagyon vágynék egy ilyen lehetőségre.

Petruska András: Március 29-én jelenik meg a Kapunyitó című, második lemezem, rajta a Trouble in My Mind-dal, s gyakorlatilag azonnal országos turnéra indulunk. A hosszabb szünet után már nagyon várjuk, hogy újból átadjuk magunkat az élő muzsikálás spontán örömének, és persze az albummal kapcsolatban is rengeteg tervünk várat még megvalósításra; lesz még klip, különleges előadókkal való kollaborációk, és még számos meglepetés egész évben!

Vásáry André: Legelőször is pihenni szeretnék legalább egy hétig. Január elejétől február végéig két nagyon kemény hónapot csináltunk végig, próbák a vokalistákkal, a stylisttal, a kreatív csapattal, forgatásokkal, interjúkkal, ötletelésekkel, videó klip készítéssel, hogy csak néhányat soroljak a rengeteg feladat közül, amit nagyon élveztem, de azért jól fog esni egy kis pihenés majd. Utána folytatódik  a videó klip promóciója, sorra jönnek ismét a filmzenés koncertjeim, várhatóan Kínában is lesznek fellépéseim, és év végére új lemez megjelentetését is tervezzük. A Facebook oldalamon, vagy a honlapomon   naprakészen lehet követni az eseményeket.

Mit üzennél a rajongóidnak és az ESC Hungary olvasóinak?

Oláh Gergő: A dalom nem bonyolult fogalmakat akar megfogalmazni, arról szól, hogy bízzunk benne, hogy végül mindig a jó győzelmeskedik, nem csak a mesékben, de a való életben is. Nézzék meg a Dalt és szavazzanak arra, akinek a produkciója a leghitelesebb és a legjobban tetszik. Bízom benne, hogy sokaknak talán az enyém lesz az, de semmi kényszer, hallgasson mindenki a szívére! 🙂

Petruska András: Köszönöm, hogy befogadtatok ebbe a nem mindennapi közösségbe, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen magasra eljuttat A Dal világa! Most már jól ismerhetitek a zenei célkitűzéseimet, s ha úgy gondoljátok, ennek van helye Stockholmban, akkor kérlek Benneteket, hogy támogassatok pontokkal, vagy SMS-sel a döntőben! Akár ott találkozunk, akár valamelyik koncertemen, az biztos, hogy még sok-sok zenével foglak Benneteket megörvendeztetni országszerte. Örülök a találkozásnak és jó szórakozást kívánok mind a 8 előadó rajongótáborának szombat estére!

Vásáry André: Azt szeretném kérni, hogy a döntőben is drukkoljanak nekem, mint eddig, ha úgy adódik, szavazzanak rám, mint eddig. De a végén, bárki győzzön is, őt  támogassák majd, azt a versenyzőt, aki hazánkat képviseli májusban ezen a nagy nemzetközi fesztiválon. Ne forduljon el senki az Eurovíziótól, ha nem a kedvencét látja viszont Stockholmban. Szurkoljunk együtt a magyar indulónak, és reméljük, hogy jövőre is szól majd A DAL!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top