ESC Hungary

A Dal 2016

Körkérdés a Dal 2016 döntőseihez – Oláh Gergő, Petruska András és Vásáry André válaszolnak

Szerző: Mádi Sándor

Ezen a hétvégén újabb országok döntenek indulóikról, köztük Magyarország is. Igen, elérkezett A Dal 2016 döntőjének hétvégéje, hamarosan véget ér a 3 elődöntőt és 2 középdöntőt felsorakoztató magyar nemzeti válogató. A döntőbe összesen nyolcan jutottak be, őket faggattam ki a véghajrában. A mai cikkben Oláh Gergő, Petruska András és Vásáry André válaszait olvashatjátok el!

 

Bejutottál a döntőbe, egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy akár te képviseld országunkat az Eurovízión. Mit jelentene számodra Magyarország képviselete?

Oláh Gergő: Ez hatalmas lehetőség, megmutatni magát az embernek több tízmillió ember előtt és hatalmas felelősség is, hiszen a hazámat képviselhetném. Évek óta készülök erre és most itt állok a küszöbén. Nagyon izgatott vagyok és remélem, hogy sikerülni fog és megkapom a lehetőséget a zsűritől és a nézőktől.

Petruska András: Óriási megtiszteltetést. Szeretném hírét vinni a csillogás álarca nélküli őszinte gondolatoknak, a színtiszta zenélés gyermeki örömének, az esendő emberekkel való kapcsolódásnak. A hangszereknek, a magyar népzenének, amit azért csak-csak becsempésztünk az angol nyelv mögé, valamint jó volna ezt a hatalmas nézettségű műsort arra használni, hogy a dalomban is megfogalmazott kérdésekre nemzetközi választ találjunk közösen, ezen az utóbbi években kissé megtépázott kontinensen.

Vásáry André: Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen közel kerültem ahhoz, hogy esetleg az én dalom, a Why jusson ki Stockholmba, az Eurovíziós Dalfesztiválra. Hatalmas megtiszteltetés lenne, ilyen lehetőség nem sokszor adódik egy énekes életében. Olyan ez kicsit, mint a sportolóknak  négy évente az olimpia: rengeteget készülnek és a végén egy ország drukkol nekik a jó eredményért, amit ha sikerül elérni, az az országnak is dicsőséget jelent.  Ez az, ami megsokszorozza a felelősséget, az izgalmat, az egésznek a jelentőségét.

Tervezel-e változtatni valamit a középdöntőben látottakhoz képest?

Oláh Gergő: Zeneileg is és látványban is lesz pár kisebb változtatás, lehet, hogy más ruha is lesz rajtam. Ezen a héten még sok mindent igyekszünk eldönteni, bár nagyon sürget az idő.

Petruska András: Zeneileg egészen biztosan még felszabadultabbak leszünk, egyrészt, mert egyszerűen lehetetlen kétszer ugyanúgy előadni egy dalt, másrészt pedig már szinte hazajárunk a tévéstúdióba, inspirál a közeg és a társaság. Szerintem hasonló játékossággal áll hozzánk a vizuális eszközökkel foglalkozó csapat is. A fekete-fehér megjelenés jópofa dolog volt a múltkor, de ez szerintem amolyan egyszer elsüthető poén. Valószínűleg marad a középdöntő sötétebb stílusa, de picit többet játsszunk majd a színekkel.

Vásáry André: Igen! Valahányszor színpadra léptem, kíváncsian vártam a zsűri véleményére és nagyon örültem, amikor nem a dalomat kritizálták és nem is az előadásomat, azzal úgy látszik, meg voltak elégedve.  Annál több megjegyzést kapott azonban tőlük a vizuális háttér. Ami bizonyos fokig érthető, hiszen a dal szövege szándékosan ad teret a befogadó értelmezésnek, többféle olvasata lehetséges. Elég csak arra gondolni, hogy a dalhoz most megjelent videó klipemnek is teljesen más a képi világa, mint amit a televízió szakemberei alkottak a dal hátterének. Ezért most meghallgatva és átgondolva a zsűri és mások véleményét is, változtatunk és hozunk egy újabb megfogalmazást. Ez persze más változtatásokkal is jár, például a stylingban is. A többi legyen meglepetés!

Mi a véleményed a többi döntősről? Ki a kedvenced?

Oláh Gergő: Mindenkiről tudnék hosszasan jókat mondani, de ha ki lehetne emelni valakit, akkor a Parno Graszt volna az, közel áll hozzám a zenei világ amit képviselnek, ismerem is jól őket.

Petruska András: Ef. Zámbó István Mini rap című műve jut eszembe: „Tök ász, piros ász, héjanász, ananász . Én, mint majonéz zavarban vagyok!” Nagyjából így érzem magam a döntővel kapcsolatban. A kissé kívülálló stílusom az ízlésemben is megmutatkozik, emiatt nehezen tudom megítélni a többi versenyzőt. A szívemhez a legközelebb a Parno Graszt akusztikus, folkmuzsikája áll. Berkes Olivért inkább beszélgetések alapján kedveltem meg, de amint lesz időm, kíváncsian fogom böngészni, hogyan jeleníti meg az egyébként nagyon értékes gondolatait a zenéjében. Azzal pedig nagyon egyetértek, hogy Freddie száma a leginkább Eurovíziós dal, bár számomra kérdéses, hogy létezik-e ilyen műfaj. Igazságosnak tartanám, ha ő képviselné az országot, de azért inkább magamnak szurkolok. 🙂

Vásáry André: Szerintem igen erős a mezőny és ez nagyon jó. Erős versenyben döntőbe jutni értékesebb! Vannak nagyon jó dalok a döntőben, itt már minden lehet, szinte bárki nyerhet. Hogy ki az én kedvencem? Talán a Berkes Olivér – Tóth Andi duett páros, örülök, hogy visszaszavazták őket a nézők.

Milyen terveid vannak a döntő után?

Oláh Gergő: Ezek a tervek attól függnek elsősorban, hogy miképpen alakul a döntő. Most készült el az új önálló albumom, főszerepet játszom a Somnakaj című színdarabban és hamarosan bemutatásra kerül a Shrek musical, amiben szintén van szerepem. Szeretnék minél több helyre elmenni az új formációmmal a Roma Soul-lal. Szóval terv az van bőven. Amennyiben én kapnám meg a lehetőséget, hogy hazánkat képviseljem, akkor az sokmindent felülírna. De nagyon vágynék egy ilyen lehetőségre.

Petruska András: Március 29-én jelenik meg a Kapunyitó című, második lemezem, rajta a Trouble in My Mind-dal, s gyakorlatilag azonnal országos turnéra indulunk. A hosszabb szünet után már nagyon várjuk, hogy újból átadjuk magunkat az élő muzsikálás spontán örömének, és persze az albummal kapcsolatban is rengeteg tervünk várat még megvalósításra; lesz még klip, különleges előadókkal való kollaborációk, és még számos meglepetés egész évben!

Vásáry André: Legelőször is pihenni szeretnék legalább egy hétig. Január elejétől február végéig két nagyon kemény hónapot csináltunk végig, próbák a vokalistákkal, a stylisttal, a kreatív csapattal, forgatásokkal, interjúkkal, ötletelésekkel, videó klip készítéssel, hogy csak néhányat soroljak a rengeteg feladat közül, amit nagyon élveztem, de azért jól fog esni egy kis pihenés majd. Utána folytatódik  a videó klip promóciója, sorra jönnek ismét a filmzenés koncertjeim, várhatóan Kínában is lesznek fellépéseim, és év végére új lemez megjelentetését is tervezzük. A Facebook oldalamon, vagy a honlapomon   naprakészen lehet követni az eseményeket.

Mit üzennél a rajongóidnak és az ESC Hungary olvasóinak?

Oláh Gergő: A dalom nem bonyolult fogalmakat akar megfogalmazni, arról szól, hogy bízzunk benne, hogy végül mindig a jó győzelmeskedik, nem csak a mesékben, de a való életben is. Nézzék meg a Dalt és szavazzanak arra, akinek a produkciója a leghitelesebb és a legjobban tetszik. Bízom benne, hogy sokaknak talán az enyém lesz az, de semmi kényszer, hallgasson mindenki a szívére! 🙂

Petruska András: Köszönöm, hogy befogadtatok ebbe a nem mindennapi közösségbe, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen magasra eljuttat A Dal világa! Most már jól ismerhetitek a zenei célkitűzéseimet, s ha úgy gondoljátok, ennek van helye Stockholmban, akkor kérlek Benneteket, hogy támogassatok pontokkal, vagy SMS-sel a döntőben! Akár ott találkozunk, akár valamelyik koncertemen, az biztos, hogy még sok-sok zenével foglak Benneteket megörvendeztetni országszerte. Örülök a találkozásnak és jó szórakozást kívánok mind a 8 előadó rajongótáborának szombat estére!

Vásáry André: Azt szeretném kérni, hogy a döntőben is drukkoljanak nekem, mint eddig, ha úgy adódik, szavazzanak rám, mint eddig. De a végén, bárki győzzön is, őt  támogassák majd, azt a versenyzőt, aki hazánkat képviseli májusban ezen a nagy nemzetközi fesztiválon. Ne forduljon el senki az Eurovíziótól, ha nem a kedvencét látja viszont Stockholmban. Szurkoljunk együtt a magyar indulónak, és reméljük, hogy jövőre is szól majd A DAL!

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top