ESC Hungary

Eurovízió 2024

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2024 – első elődöntő

Élő közvetítés linkje, újítások, szavazások, spoiler!

Egy év után ismét Eurovíziós Dalfesztivál lesz ma este! Harmadik alkalommal lesz a svédországi Malmö az Eurovízió otthona. Először 1992-ben rendezték itt a versenyt, ami emlékezetes a svéd versenyző Christer Björkman 22. helyezésétől, a producerség úgy tűnik jobban áll neki. Illetve Jugoszlávia ekkor indított versenyzőt utoljára. 2013-ban pedig a szintén legendás Petra Mede svéd humorista, televíziós személyiség vezette az Eurovíziót egyedül. Utána 2016-ban Stockholmban volt házigazda egy másik legendával, Måns Zelmerlöw-vel (ESC 2015). Idén ismét ő lesz a műsorvezetője a dalfesztivál három fordulójának, a társműsorvezető pedig Malin Åkerman svéd-kanadai-amerikai színésznő és modell, akit a Agyő, nagy ő! (2007), a Watchmen: Az őrzők (2009), a Páros mellékhatás (2009) vagy a Rampage – Tombolás (2018) című filmekből ismerhetünk.

2024.05.07 21:00-23:15
Eurovíziós Dalfesztivál 2024 – első elődöntő
Élő közvetítés: https://youtu.be/dB5DuvK5UQU

Résztvevő országok, szavazás
A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon 37 ország vesz részt. A résztvevő országokon kívül Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó közmédiája, valamint az Egyesült Államokban az NBC Peacock streaming platform keresztül fogja élőben követni az eseményeket, prémium előfizetéssel. Magyarország közmédiája 5 éve küldött versenyzőt, viszont azóta is megrendezik az eredetileg Eurovíziós válogató műsort, A Dal-t, kisebb presztízsű fődíjjal. A magyar nézők a YouTube-n követhetik élőben az eseményeket. Tavaly óta már szavazni is tudunk oly módon, hogy az összes nem résztvevő ország nézőinek szavazatait egybe gyűjtik, a „Világ többi része” nevű országként fognak összeadódni ezek a szavazatok, így 50%-nál kicsivel több beleszólása lesz a közönségnek a zsűrihez képest a döntőben. A szavazás emelt díjas, a világ többi részéből, így Magyarországról is a https://www.esc.vote oldalról lehet szavazni, illetve kiválasztani, hogy hány országra mennyit szeretnénk szavazni egy bizonyos összegért cserébe. Maximum 20 szavazatot lehet vásárolni és ezzel betenni az online shopokból megszokott kosárba, egy szavazat ára 0,99 EUR. Szavazni már a szavazás napján, a forduló kezdetéig is lehet szavazni, majd később is lehet, a verseny vége felé a szavazási szünet végéig.
Szintén tavalyi újítás, hogy az elődöntőből továbbjutókat a közönségre bízzák teljesen, habár a zsűrik is dolgozni fognak a fesztivál mindhárom fordulójában. Az elődöntők során vész esetén (technikai akadály, csalás) fogják a zsűri szavazatait használni a közönségé helyett.

Újítások
Idei újítás, hogy a mai elődöntőben szavazásra kötelezett, de automatikus döntős országok (Egyesült Királyság, Németország, Svédország) képviselői is előadják produkcióikat teljes terjedelemben a 4., 8. és 11. versenydal után, de rájuk nem lehet szavazni. A második elődöntőben is ugyanez lesz a helyzet. A döntőt érintő újítás, hogy alapesetben minden ország képviselőjének hozzávetőleges pozícióját a rajttáblán sorsolással döntik el (a verseny első-, vagy második felében fog-e szerepelni), a spanyol és az olasz versenyző viszont üres lapot húzott, ez azt jelenti, hogy az ő rajtszámukról a rajtsorrendet véglegesen összeállító zenei producerek fogják meghatározni. Újítás – bár ez nem a producereken múlt – hogy 31 év után az ötszörös győztes Luxemburg ismét nevezett versenyzőt. És ne feledjük, egy hónapja, április 6-án ünnepeltük az ABBA győzelmének 50 éves évfordulóját, amit a Waterloo című dallal értek el.

Spoiler alert: Ha szereted a meglepetéseket, ezt a bekezdést ne olvasd el: ezeket lehet majd látni az első elődöntő alatt.

Ha már a legendáknál tartottunk az elején: Az első elődöntő bemelegítő köreit három legenda fogja „lefutni” a színpadon: Eleni Foureira (ESC 2018 Ciprus), majd Eric Saade (ESC 2011 Svédország), végül Chanel (ESC 2022 Spanyolország) fogja lezárni a nyitányt. A produkciók elején mindig vannak bevezető kisfilmek, „képeslapok”, melyek témája tisztelgés az adott ország korábbi versenyzői előtt, kiemelve két versenyzőt, illetve megjelennek az aktuális versenyzők is. A szavazási szünetben a kétszeres Eurovízió győztes Johnny Logan (ESC 1980, 1987) nagyzenekari balladaként fogja előadni az immár ismét kétszeres győztes Loreen (ESC 2012, 2023) első győztes dalát, az Euphoria-t. Lesz még sok történelmi visszatekintés, Majd a szavazási szünetben Benjamin Ingrosso (ESC 2018) fog előadni dalokat.

A mai este fellépői:
1: Ciprus – Silia Kapsis – Liar
2: Szerbia – Teya Dora – Ramonda
3: Litvánia – Silvester Belt – Luktelk
4: Írország – Bambie Thug – Doomsday Blue
X: Egyesült Királyság – Olly Alexander – Dizzy
5: Ukrajna – Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
6: Lengyelország – Luna – The Tower
7: Horvátország – Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
8: Izland – Hera Björk – Scared of Heights
X: Németország – Isaak – Always on the Run
9: Szlovénia – Raiven – Veronika
10: Finnország – Windows95man – No Rules!
11: Moldova – Natalia Barbu – In the Middle
X: Svédország – Marcus & Martinus – Unforgettable
12: Azerbajdzsán – Fahree feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar
13: Ausztrália – Electric Fields – One Milkali (One Blood)
14: Portugália – Iolanda – Grito
15: Luxemburg – Tali – Fighter

Letölthető szavazási segédlet:

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top