ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Málta

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Málta az elmúlt 10 évben nem tartozott az Eurovíziós Dalverseny legsikeresebb országai közzé, 5 alkalommal sem sikerült döntőbe jutniuk, ám amikor sikerrel vették az elődöntős akadályt, akkor is leginkább a ponttáblázat hátsó felén végeztek. Idén az az Ira Losco képviseli az országot, aki Málta eddigi legjobb helyezését, egy ezüstérmet hozott el még 2002-ben (ugyanígy 2. helyen végzett Chiara 2005-ben). 2016-os dalának címe Walk on water (Vizen járok).

Ira Losco Málta zenei életének egyik legnagyobb neve, 15 éves karrierje során több, mint 20 díjat vehetett már át, így tapasztalata megkérdőjelezhetetlen. Már két alkalommal is adott nyitókoncertet Sir Elton John előtt, és olyan neves előadókkal dolgozott már együtt, mint Katie Melua, Maroon 5, Akon, Enrique Iglesias, Ronan Keating, a Tokio Hotel vagy Gigi D’Alessio. Ezen kívül rengeteg toplistát dala is született az évek során, többek közt a What I’d give, The person I am és a Me luv U long time. Ötödik stúdióalbuma pedig idén fog megjelenni.

Ahogy már említettem, Ira Losco neve nem új az Eurovízió világában: mindössze 12 ponton múlt, hogy 2002-ben megnyerje a versenyt, elhozva ezzel Máltára a fesztivált. 14 év után azonban úgy döntött, eljött az ideje, hogy újra próbát tegyek, ezúttal Stockholmban.

A zenélés mellett az LMBTQI-mozgalmak (Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transznemű-Queer és Interszexuális – a szerk.) egyik élharcosa, kiáll az megfélemlítés ellen. 2008-ban egy rangos díjat is elnyert tevékenységei miatt, melyet Málta miniszterelnöke adott át.

Ira szürkévé halványul, mindig más próbál lenni, mindig csak másokat akar lenyűgözni. Tudja magáról, hogy nem tökéletes, de mégis köszöni: rendben van. Elkergeti a felhőket, elzárja a szomorúságot és a kínt. Nem kap elég szeretet párjától, mégsem tudja őt kizárni szívéből, még ha nagyon akarja sem, és ezért úgy érzi, akár a vízen is képes lenne járni. Nagyon erőlködik, hogy meghallja szíve szavait, szeretné, hogy a szíve vezesse az úton. Bár továbbra sem kap elég szeretet, mégis szeretne továbbra is a vízen járni, sőt, csak ennyit akar tenni.

Tavaly Ambernek nem sikerült a döntőbe kerülnie, idén szinte biztosra vehetjük, hogy be fognak jutni a fináléba. Meglátásom szerint Ira Losco legnagyobb ellenfele az orosz Sergey Lazarev lesz, de hogy ki végez előbb, netán ki nyeri meg kettejük közül a végső versenyt, arra még 3 hétig várnunk kell.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top