ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Macedónia

Macedónia 1998-ban küldött először versenyzőt az Eurovíziós Dalversenyre Vlado Janevski személyében, bár 1996-ban Kaliopi lett volna az első versenyzője az országnak, kiesett az előválogatón. Eddigi legjobb helyezésük egy döntős 12. hely még 2006-ból (Elene Risteska – Ninanajna). A 2008-as 2 elődöntős rendszer óta mindössze egyszer, 2012-ben jutottak a döntőbe, Kaliopinak és dalának,  a Crno i Belo-nak köszönhetően. Idén a fiatal Jana Burčeska indul a macedónok nevében a kijevi Eurovízión, dalának címe pedig Dance Alone (Egyedül táncolok).

Jana a 2011-es Macedonian Idolban (Megasztár) tűnt fel először, azóta pedig több, mint 60 olyan rendezvényen lépett fel, amelyen a mozgássérült embereket támogatták. Szintén 2011-ben az UNICEF nagykövete lett, feladata az erőszakmentes iskolák kampány promotálása volt.

Az énekesnő a 2012-es Skopje Festivalon került először az Eurovíziós Dalverseny közelébe és bár dalával, a Bi bila tvoja-val nem sikerült megnyernie a versenyt, mégis azonnal felfigyelt rá a közönség a kifinomult színpadi jelenléte és hangja miatt. 2013-ban és 2015-ben is részt vett a fesztiválon, igaz ezekben az években belső kiválasztás mellett döntött a macedón köztelevízió. Jana saját bevallása szerint, amikor megtudta, hogy 2017-ben ő képviselheti az országot, megállt egy pillanatra a szíve a jó hír hallatán és azóta is mindig mosolyog.

A dal szerzői és dalszöveg írói: Joacim Perrson, Alex Omar, Florence A., Bobi-Leon Milanov. Mindannyian a Symphonix International csapat tagjai, ami egy híres, ismert és elismert zeneszerzőkből, dalszöveg írókból és zenei producerekből álló brigád. Együtt és külön-külön is több sikeres Eurovíziós dalt köszönhetünk már nekik. Olyan híres előadókkal dolgoztak már együtt, mint Kelly Clarkson, Kylie Minogue, Lady Gaga, Jonas Brothers, Tokio Hotel, Mary J. Blige, Miley Cyrus, Selena Gomez, Armin Van Buren, Conchita Wurst, Alexandra Stan és még sokan mások…

Dalszöveg elemzés: Jana kibontotta a haját, lemosta a sminkjét és rájött: ez egy egyszemélyes műsor lesz. Egyedül táncol, bárhol is van, követi a ritmust és elvész a hangzásban. Hagyja, hogy a járda legyen a kifutója és mindössze annyi kell, hogy a szíve ritmusát kövesse. Szeretné, ha olyan helyre vinnék el, ahol még nem járt és olyan arcokat látna, melyeket még soha.

Személyes vélemény: Eleinte szkeptikusan fogadtam a dalt, Slavko „Space” nótája után nem sokkal került ki YouTube-ra és hát a montenegrói induló klippje picit lesokkolt. Miután többször meghallgattam, elkezdtem megszeretni a macedónok dalát és a klippjét is – örömmel vettem az AR (kiterjesztett valóság) megoldást. Az én listámon döntősök, de félek, hogy májusban az elődöntőben ragadnak, hacsak nem kreaálnak valamilyen kiemelkedő színpadképet a dalhoz.

Forrás: eurovision.tv

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top