ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Franciaország

Franciaország jelen volt már az első Eurovíziós Dalfesztiválon is 1956-ban és nem is kellett sokat várniuk első győzelmükre, ami 1958-ban következett be, legutóbbi pedig 1977-ben. 2007 és 2015 között a franciák többnyire a döntő 20. helye körül végeztek, az utóbbi 2 évben azonban belehúztak (Amir és Alma jóvoltából) és egy 6. és 12. helyezést vihettek haza. Idén a Madame Monsieur-n a sor, hogy bizonyítson a nagyközönség előtt – daluk címe Mercy.

A francia színekben induló Madame Monsieur duót Jean-Karl és Emilie alkotja – közös zenélésük egy bárban kezdődött 10 évvel ezelőtt. Debütáló albumuk megjelenéséig azonban 2018-ig kellett várni, címe Vu d’ici, mely az urbanikus és a pop zene világát idézi. Emilie sanzon iránti szerelmét és zenei stílusát olyan francia művészeknek köszöni, mint Barbara és Nino Ferrer. Néhány produktív év után a pár úgy döntött, hogy felhagy a folk-projekttel és 2013-ban megalapították a Madame Monsieur-t. A Madame és a Monsieur (hölgy és úr) ellentéte jelen van a dalokban is, amikben Emilie mesterien énekel francia nyelven Jean-Karl-féle popzene alá.

Miután a duó találkozott Guillaume Silvestri producerrel, felgyorsult életük. Gyorspályára tette a csapatot az urbanikus közegben és így a 2016-ban megjelent kislemezükön olyan előadókkal dolgozhattak együtt, mint Youssoupha, Ibrahim Maalouf, Jok’air avagy éppen S.Pri Noir.

A korábban már említett debütáló nagylemezük, a Vu d’ici (magyarul: Innen látható) a nagyvilág eseményeire történő reagálásról szól. 2017 márciusában egy újságíró közzétett egy tweetet egy olyan fotóval, amin a tenger közepén, az Aquarius humanitárius csónakon született gyermek látható. Ez a fajta káosz közepette történő mentés inspirálta a bandát a Mercy című dal megírására, amely végül elnyerte a francia közönség tetszését a nemzeti válogatójukon.

A duó megpróbálja a fényt kutatni ebben a néha kegyetlen világban és valami csodává és erőteljessé tenni, mint ahogyan tették a második kislemezükön, ami a Comme une reine címet kapta – ez a dal a zsarnokság elleni küzdelemről szól.

A dal egy Mercy nevű lányról szól (jelentése irgalom, kegyelem), aki valahol a nyílt tengeren született. Édesanyja menekült a háború borzadalmai elől, mert már nem maradt vesztenivalója – csak az élete. Ennek a lánynak a megmenekülése van a dal középpontjában – hálás, hogy valaki segítő kezet nyújtott neki és minden, a hideg tengerbe veszett gyermek helyett is tízezer évig fog élni, Mercy néven.

Engem a duó (és a daluk is) az első percben megnyert. Az elmúlt 3 évben a franciák belehúztak és sorra olyan jobbnál-jobb dalokat küldenek. A döntőben el tudom képzelni, hogy a 10 legjobb közzé jutnak, feltéve, hogy a színpadon is hatásosak lesznek.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top