ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Hollandia

Hollandia egyike azon országoknak, melyek már a legelső, ’56-os versenyen is részt vettek. Az elmúlt 15 évben azonban nagyon vegyesek voltak eredményeik: 2005 és 2012 között egyetlen alkalommal sem jutottak be a döntőbe, ezt 2013-ban Anouk törte meg, aki meg sem állt a döntő 9. helyéig. Az utóbbi két évben épphogy kicsúsztak a top 10-ből (11. hely) a döntőbe jutottak előadóikkal – idén azon a Waylonon a sor, aki 2014-ben Ilsével a döntő ezüstérmét hozta el. Vajon sikerül javítani még egyet a 2014-es helyezésükön az Outlaw in ’em című dallal és 1976 után ismét Hollandia adhat helyet a 2019-es versengésnek?

Waylon (akit Willem Bijkerk néven anyakönyveztek) 1980-ban született. 18 éves volt, amikor hívást kapott akkori legnagyobb hősétől, Waylon Jenningstől – arra kérte őt a country énekes, hogy jöjjön Nashvillebe és dolgozzon vele. Sajnos az énekes 2001-ben elhunyt, így Waylon visszatért Hollandiába. Ezután a 2008-as holland Got Talent című műsorban nyújtott teljesítménye után vált ismertté. A Wicked Way volt a legelső kislemeze a közel azonos című nagylemezéről (Wicked Ways). Mindkettő nagyon sikeres lett és több díjat is bezsebelt. 2011-ben jelent meg második albuma, ami alapján a 3FM rádió a legjobb énekesnek választotta. Miközben már a 3. lemezén dolgozott, találkozott Ilse DeLange-el, akivel összeállt és együtt megalapították a The Common Linnets formációt. Ezzel a 2014-es Eurovízión is indultak, ahol Hollandiát képviselve egy második helyezéssel térhettek haza, valamint több, mint egymillió példányban kelt el a lemezük. Még ugyanebben az évben Waylon harmadik szóló lemeze is kijött (Heaven After Midnight), ami egyenesen a holland játszási listák csúcsára repítette.

Két évadon keresztül is az It Takes Two és a The Voice tehetségkutató versenyek zsűrijében foglalt helyet, miközben 3 alkalommal is teltházas koncertet adott a rotterdami Ahoy-ban. 2018 is egy hosszú és eseménydús év lesz Waylon számára. Áprilistól egy 30 állomásos koncertturnéra indul (The World Can Wait – A világ megvár). Az ugyanezen néven készített lemeze szintén ebben a hónapban fog megjelenni.

A dal szerzői csapatát az orosz származású Ilya Toshinskiy és a texasi Jim Beavers alkotja. Ilya 10 éves kora óta gitározik, sőt már Grammy-jelölése is volt 2003-ban. 2005 óta az egyik legkeresettebb gitáros Nashvilleben. Jim nemcsak zeneszerző, hanem a zene üzleti oldalán is jelen van: a Capitol Records és a Virgin Records kiadók marketingvezetője volt.

A dal arról szól, hogy mindenki tett már rosszat az életben és ez így van rendben, viszont az igazságszolgáltatásnak mindegy, hogy ki vagy, amikor le akarnak csukni. Lehet, hogy csak szereted a rock ’n’ rollt, vér van a csizmádon és annak csatján vagy éppen egy új tetkót próbálsz rejtegetni. Amikor a rend őrei azonban a földre vagy a falnak nyomnak, akkor nem akarod hagyni ezt – ekkor tanulsz meg igazán magasra tartott fejjel állni, ekkor érzed a lázadó harcot, hogy végig ott volt benned.

Engem ez a dal nem különösen érintett meg és bár kevés dalok egyike, aminek mondanivalója is van, a döntőt megjósolom neki, de ott nem várom a top 10-be – nem ez a dal fogja Hollandiának az újabb győzelmet meghozni. Te hogy gondolod?

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top