ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Lettország

A 2000-ben csatlakozott Lettország már harmadik próbálkozásra megnyerte a versenyt Marie N-nek köszönhetően. Az utóbbi években vegyes eredményeik voltak: 2009 és 2014 között minden évben elvéreztek előadóik az elődöntőben. 2015-ben és 2016-ban Aminata és Justs is részt vehetett a fináléban, tavaly azonban a Triana Park formáció elődöntőjének az utolsó helyén végzett. Idén a vicces lányon, Laurán múlik, hogy sikerül-e újra szárnyalniuk és ha igen, akkor meddig – akár a döntő első helyéig?

Laura Rizotto egy 23 éves énekesnő, zeneszerző és zongorista, a szülei közül az apja lett,  az anyja brazil származású. Mindössze 11 éves volt, amikor megírta első szerzeményét, ezt azóta pedig több, mint 100 követte. A 15 éves Laura a Rio De Janeiro-i zenei életben kezdett játszani – egy évre rá már felkérést kapott egy lemezkiadótól, miután hallották élőben énekelni. A debütáló albuma a Made in Rio (Rióban készült) címet kapta – 2011-ben jelent meg, majd nem sokkal később ösztöndíjjal tanulhatott a bostoni Berklee College of Music intézményben.

A fiatal énekesnő több zenei rendezvényen és fesztiválon vett részt Amerikában és 2014-ben Los Angelesben meg is jelent második albuma is, a Reason To Stay (Ok, hogy maradj). Ezt a lemezt kampánycélokra is felhasználták: ezzel próbálták a környezetvédelemre történő tanítást promotálni, valamint felhívni a lakosság figyelmét a környezettudatosságra. Kiemelt szerepet kapott egy brazil fafajta, az úgynevezett Zene fa, ami egy veszélyeztetett fajta és gyakran vágják ki, hogy aztán később hangszert gyártsanak belőle (innen az elnevezés is).

2015-ben New Yorkba költözött és elkezdte a mesterképzést Zene és Zeneoktatás szakon a Columbia Egyetemen – 2017 májusában diplomázott. Laura New Yorkban sem volt tétlen és kiállt a Miracle (Csoda) című dalával a közúti balesetek áldozataiért.

A Funny Girl (Vicces lány) című dala a 2018-ban megjelenésre kerülő nagylemezén, az Amberen is megtalálható lesz. Zeneszerzőkről és dalszövegírókról azért nem találsz itt érdekességeket, mert a dal teljes egészében Laura szerzeménye.

A dal Lauráról szól, akire barátja csak a „vicces lányként” tekint. Bár Laura mindig jókedvre derítette barátját és a lány lezárt szívének is megszerezte titkos számkombinációját. Lebontotta a felépített falakat és készen állt, hogy megmutassa magát, amikor észrevette, hogy párja egy másik lány után koslat. Laura azon töri magát, hogy mit tehetne, hogy iránta is úgy érezzen, mint ahogyan a másik lány iránt. Nem tudja, hogy meddig tudja még rejtegetni a sötétben, titkolni, hogy hogyan érez valójában.

Kifejezetten örülök, hogy ezt a dalt nem svéd vagy görög szerzők kreálták, hanem teljes egészében az énekesnőnek köszönhető létrejötte. A hangulat, Laura hangja és arckifejezései mind-mind megnyertek engem. Úgy gondolom, hogy a döntő az megkérdőjelezhetetlen, ott nálam a 10 legjobb között vannak idén a lettek – az, hogy a nagyközönség mit gondol majd, néhány hét és kiderül.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top