ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Macedónia

Macedónia az egyik legpechesebb országok közzé tartozik: 2008-ban és 2009-ben is bár a 10. helyen végeztek elődöntőjükben, az akkor érvényben lévő szabályok miatt mégis lecsúsztak a döntőről. 2008 és 2017 között mindössze egyetlen alkalommal, 2012-ben sikerült a finálét elcsípniük – a híres Kaliopinak köszönhetően. Tavaly Jana Burceska képviselte az országot, idén az Eye Cue duón és dalukon, a Lost and Found-n a sor.

A 2008-ban megalakult Eye Cue duót Marija Ivanovska, mint vokalista és Bojan Trajkovski, mint vokalista-gitáros alkotja. Attól függően, hogy milyen projekten dolgoznak éppen, egész nagyszámúvá alakulnak, de általában Ivo Mitkovski (dobos) szokott még csatlakozni hozzájuk. Eddig 2 albumuk jelent meg, a harmadik pedig a következő hetekben fog kijönni. A banda jelenleg is turnézik Macedóniában.

A duó az MTV Adrián 3 dalukkal is a toplista élén végzett, valamint elnyerték a Legjobb rock dal díját 2012-ben, a Legjobb együttes díját 2015-ben. Szintén kiemelendő a 2015-ös Szkopje Fesztivál megnyerése is, ami éveken át működött a macedónoknál, mint nemzeti döntő.

Az utóbbi években megfordultak több regionális fesztiválon is, többek között ezeken: Exit Festival, Schengen Fest, Pivo Fest, Alarm Fest. Már több alkalommal is részt vettek a macedón nemzeti döntőn, azonban idén jött el az ő idejük, amikor az ország köztelevíziója őket választotta ki.

Bojan szerint (aki a dal szerzője) a dal a mély és feltételek nélküli szerelemről szól. A szerelmet egy olyan ismeretlen és varázslatos világának gondolja, amiben egyre mélyebben és mélyebben el tudnak merülni az emberek. Marija elmondta, hogy már első hallásra megfogta a dal, igaz, akkor még csak egy zongorán adta elő neki Bojan. Nagyon izgatottak mindketten, hogy előadhassák a dalt az Eurovízió színpadán és remélik, hogy lesz lehetőségük érzelmeiket megosztani a nagyközönséggel.

A dal címe Lost and Found (Eltűnt és megtalált) és mondanivalója mi is lenne más, mint a véget nem érő szerelem. Marija vállalja, hogy megmutatja, hogy milyen az, amikor ő szeret. Elmeséli, hogy olyan mint, amikor állsz a félhomályban és csodálkozol, hogy sötét van körülötted. A szerelem is ilyen, egyre mélyebben szeretsz és minden pillanatban a párod mellett akarsz lenni. Egyszer lehet, hogy rájössz majd, hogy már nincs visszaút, túl messzire mentetek.

Én kedvelem a dalt: nem ígér sokat, nem akar világot megváltani, hanem laza és könnyed végig. Elsőre nem volt a kedvenceim között, de most kétségen kívül a top10-ben van. Mivel Macedónia az erősebb elődöntőben van (1. elődöntő), vannak kétségeim, hogy vajon bejutnak-e a döntőbe.

(eurovision.tv és MRT sajtóanyag)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top