ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Macedónia

Macedónia az egyik legpechesebb országok közzé tartozik: 2008-ban és 2009-ben is bár a 10. helyen végeztek elődöntőjükben, az akkor érvényben lévő szabályok miatt mégis lecsúsztak a döntőről. 2008 és 2017 között mindössze egyetlen alkalommal, 2012-ben sikerült a finálét elcsípniük – a híres Kaliopinak köszönhetően. Tavaly Jana Burceska képviselte az országot, idén az Eye Cue duón és dalukon, a Lost and Found-n a sor.

A 2008-ban megalakult Eye Cue duót Marija Ivanovska, mint vokalista és Bojan Trajkovski, mint vokalista-gitáros alkotja. Attól függően, hogy milyen projekten dolgoznak éppen, egész nagyszámúvá alakulnak, de általában Ivo Mitkovski (dobos) szokott még csatlakozni hozzájuk. Eddig 2 albumuk jelent meg, a harmadik pedig a következő hetekben fog kijönni. A banda jelenleg is turnézik Macedóniában.

A duó az MTV Adrián 3 dalukkal is a toplista élén végzett, valamint elnyerték a Legjobb rock dal díját 2012-ben, a Legjobb együttes díját 2015-ben. Szintén kiemelendő a 2015-ös Szkopje Fesztivál megnyerése is, ami éveken át működött a macedónoknál, mint nemzeti döntő.

Az utóbbi években megfordultak több regionális fesztiválon is, többek között ezeken: Exit Festival, Schengen Fest, Pivo Fest, Alarm Fest. Már több alkalommal is részt vettek a macedón nemzeti döntőn, azonban idén jött el az ő idejük, amikor az ország köztelevíziója őket választotta ki.

Bojan szerint (aki a dal szerzője) a dal a mély és feltételek nélküli szerelemről szól. A szerelmet egy olyan ismeretlen és varázslatos világának gondolja, amiben egyre mélyebben és mélyebben el tudnak merülni az emberek. Marija elmondta, hogy már első hallásra megfogta a dal, igaz, akkor még csak egy zongorán adta elő neki Bojan. Nagyon izgatottak mindketten, hogy előadhassák a dalt az Eurovízió színpadán és remélik, hogy lesz lehetőségük érzelmeiket megosztani a nagyközönséggel.

A dal címe Lost and Found (Eltűnt és megtalált) és mondanivalója mi is lenne más, mint a véget nem érő szerelem. Marija vállalja, hogy megmutatja, hogy milyen az, amikor ő szeret. Elmeséli, hogy olyan mint, amikor állsz a félhomályban és csodálkozol, hogy sötét van körülötted. A szerelem is ilyen, egyre mélyebben szeretsz és minden pillanatban a párod mellett akarsz lenni. Egyszer lehet, hogy rájössz majd, hogy már nincs visszaút, túl messzire mentetek.

Én kedvelem a dalt: nem ígér sokat, nem akar világot megváltani, hanem laza és könnyed végig. Elsőre nem volt a kedvenceim között, de most kétségen kívül a top10-ben van. Mivel Macedónia az erősebb elődöntőben van (1. elődöntő), vannak kétségeim, hogy vajon bejutnak-e a döntőbe.

(eurovision.tv és MRT sajtóanyag)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top