ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Norvégia

A norvégok 1960 óta vesznek részt az Eurovízión: az évek során 3 alkalommal győztek (1985, 1995 és 2009). Ami ezt kissé beárnyékolja, hogy 11 olyan év volt, amikor az utolsó helyen végeztek előadóik, ebből négyszer 0 ponttal. Tavaly a közismert Alexander Rybakot küldték, azonban hiába végzett elődöntőjének első helyén, a döntőben csak a 15. helyet csípte el, így neki sem sikerült megismételnie korábbi sikerét (mint sok más visszatérő előadónak sem). Idén a KEiiNO csapat indul Norvégiából, daluk címe Spirit in the sky.

A KEiiNO egy 3 tagot számláló formáció. 2018-ben alapította Tom Hugo, Fred Buljo és Alexandra Rotan. Fred-t leszámítva mindkét másik előadónak van köze az Eurovízióhoz is…

Alexandra Rotan, a csapat hölgy tagja a tavalyi MGP-n, a norvég válogatón a harmadik helyén végzett a Stella Mwangival közös duettjével. (Partnere, Stella 2011-ben már képviselte Norvégiát az Eurovízión, ám akkor nem aratott osztatlan sikert, az elődöntőben maradt.) Alexandra sikerét részben ennek a duettnek, részben pedig a junior MGP-nek és a norvég Idolnak köszönheti. Alan Walkerrel sokat dolgozott együtt, több alkalommal is volt vokálosa és járt vele fellépéseire.

Fred Buljo részt vett a 2008-as Norway’s Got Talent tehetségkutató műsorban, akkor még a Dulove Duottar számi rap-csapat tagjaként. Azóta már több nagy skandináv és orosz fellépésen van túl, és a számi zenei élet kihagyhatatlan és legismertebb alakja. A dalban ő énekli azokat a spirituális hangzású részeket.

Tom Hugo Hermansen dalszerző és egyben énekes is, Ázsia szerte több népszerű popdal is az ő nevéhez köthető. Előadóként Norvégiában és Németországban is sikeres, de az Eurovíziót követőknek is ismerős lehet: 2013-ban és 2018-ban is részt vett a norvég válogatón. K-pop rajongók figyelem: több ilyen stílust képviselő csapatnak is írt már számokat, például az EXO, a SHiNee, a TVXQ vagy éppen a német Y’akotonak.

Daluk címe a Spirit in the sky (Szellem az égen), mely egy számi hiedelmen alapszik, miszerint a természet segít a nehéz időkben. A dal létrejöttében közrejátszott a finn slágergyáros Henrik Tala, a német producer R. Scharmann és Alexander Olsson dalszövegíró is. A trió dala a norvég játszási listákat már meghódította, most Európán van a sor.

Biztosan nem maradsz velem az éjszakában? Maradj velem, gyere közelebb. Elmehetsz, ha felkel a nap, de éjszaka csak maradj itt.

Személyes vélemény: első hallásra is (mielőtt még ezt választották a norvégok) megtetszett a dal. Pop-dal, de a jobbik fajtából, egy csipetnyi fűszerrel. A döntőbe jutásban biztos vagyok, ha egy ütős színpadképet raknak össze, egy újabb top 10 helyezést is hozhat nekik Tel Aviv.

https://www.youtube.com/watch?v=50WutSRykdE

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top