ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Portugália

Portugália 1964-es debütálása óta 50 alkalommal vett részt az Eurovízión. Sokáig – Finnország mellett – a legszerencsétlenebb országnak tartották, ami csak akkor fog nyerni, ha piros hó esik. Nos, két évvel ezelőtt, 2017-ben Kijevben pirosan havazott. Persze csak átvitt értelemben: nem nagyon akarta elhinni senki sem, hogy Portugália meg tudja nyerni a versenyt egy szelíd 3/4-es ütemű fado-balladával az Eurovízió szirupos, flitteres, harsány és giccses világában. Salvador Sobral példája is bizonyítja, hogy nem kell folyamatosan meghökkenteni a nézőket és a zsűrit azért, hogy egy igazán emlékezeteset nyújtsunk. Azt kell adni, amiben a legprofibbak vagyunk, és akkor kész a siker. Portugália idei képviselője viszont épp a meghökkentés mestere, a 30 éves Tiago Miranda fogja képviselni Portugáliát Conan Osiris néven a Tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon.

Hayao Miyazaki japán anime filmrendező akinek a Future Boy Conan című sorozata az egyik leghíresebb, pont ugyanazon a napon, január 5-én született, mint Conan, innen származik a művészneve is. A művésznevének másik neve az Osiris az egyiptomi mitológiából a feltámadás és újjászületés jelképe.

Conan nemcsak énekel, de autodidakta módon táncol, dalszöveget ír, zenét szerez és még producer is. Hivatalosan művészetet és formatervezést tanult, sokkal inkább az emberek életének tanulmányozása áll hozzá közelebb. Talán ez is magyarázat arra, hogy Lisszabon egyik legikonikusabb szex shopjának alkalmazottja.

Debütáló albuma 2014-ben egy instrumentális album volt, ami Silk néven jelent meg. Majd 2016-ban jelent meg a második, Música Normal néven. „Normális zene minden olyan zene, ami le tud kötni az életed során. A normális zene olyan zene, ami illik bármihez amit csinálni akarsz: nevetni, sírni, táncolni, utazni vagy épp lezuhanyozni…” Ez az album mottója.

A 2017-es harmadik albumának kiadása után 2018-ban debütált a televízióban, az RTP közmédia 5 Para a Meia-Noite című késő-esti showjában. A show műsorvezetője ismerős: Filomena Cautela volt az egyik házigazdája a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak.

Még ebben az évben az RTP felkérte arra, hogy írjon egy dalt a Festival da Canção portugál eurovíziós nemzeti döntőbe. Elfogadta a felkérést, ráadásul eldöntötte, hogy saját maga fogja előadni. A Telemóveis, vagyis a Mobiltelefonok című dal egyöntetűen elnyerte mind a zsűri, mind a közönség tetszését, így a Tel-avivi kiállítási központban a keddi első elődöntőben küzdhet a tovább jutásért.

Összetörtem a telefont. Próbálom hívni a mennyországot hogy rájöjjek, én öltem-e meg „A vágyat”, vagy én haltam meg. Ki ölte meg? Még én sem tudom. Ha megtudom, nem fogok felhívni senkit sem. Ha az élet felhív, ha az élet küld egy üzenetet, ha az élet nem áll meg és te nem vagy elég bátor hogy felvedd, tudni fogod hogy mi fog történni. Lemegyek vissza a lépcsőkhöz és széttöröm a mobiltelefont. A mobilt. Az enyémet és a tiédet is. Élni akarok és szétroncsolni a telefont. Mi van akkor ha összetöröm? Csak azt töröm össze ami az enyém. Lássuk hogy „A vágy” meghal-e. Vagy végül én halok-e meg.

Hűha, itt aztán kapaszkodni kell, mert nem egy könnyen emészthető dalszöveg és vizuális megjelenítés az, amivel összetalálkozunk. Emiatt biztosan többfajta értelmezése is van a dalszövegnek. Az én értelmezésemben az, hogy észre sem vesszük magunkat azon, hogy mennyire mobiltelefon függők lettünk. Néha ugyan észre vesszük azt hogy bosszantó, ha sokszor jelez a készülék amikor új üzenetet kapunk, és addig stresszelünk rajta hogy ki üzenhetett és mit, amíg el nem olvassuk. Azt csináljuk, amire a mobiltelefon kényszerít minket. Mi lenne akkor ha földhöz vágva a telefont nem kapnánk több üzenetet? Meghalna-e a telefon nyomkodás utáni vágyódás, vagy mi lennénk az egész kísérlet áldozatai? Az olasz mellett ez az a dal, amit a legjobban szeretek annak ellenére, hogy eléggé kesze-kusza a dallama, és a színpadi produkció is egészen egyedi. Nincs még egy dal, amihez ezt hasonlítani lehetne. Voltak már egészen őrült pillanatai a versenynek, ezért én nem lepődnék meg, ha a top 10-ben végezne a Telemóveis, amit egyébként nagyon is lehet utálni.

(eurovision.tv)

https://youtu.be/xSbp8lwCQp8

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top